Karo atskirtos šeimos po dešimtmečių galėjo apsikabinti

Beveik 100 Pietų Korėjos gyventojų šiomis dienomis gali džiaugtis vėl susitikę su savo artimaisiais Šiaurės Korėjoje. Šalių santykiams kiek atšilus, nuspręsta suteikti galimybę atskirtoms šeimoms susivienyti.

Daugelis karo atskirtų šeimų savo artimųjų nėra matę beveik septynis dešimtmečius.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugelis karo atskirtų šeimų savo artimųjų nėra matę beveik septynis dešimtmečius.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„The Guardian“ ir „Lietuvos rytas“ inf.

Aug 21, 2018, 2:03 PM

Dešimtys tūkstančių Pietų Korėjos gyventojų svajoja sutikti savo artimuosius, su kuriais buvo atskirti per 1950–1953 m. Korėjos karą.

Tačiau tokia laimė nusišypsojo vos 93 laimingiesiems, kurie šiomis dienomis lankosi viename turistinių Šiaurės Korėjos regionų. Ten jie pagaliau gavo progą apkabinti šeimos narius, kurių nematė ištisus dešimtmečius.

Antroje šios savaitės pusėje susitikti su artimaisiais progą turės ir Šiaurės Korėjos gyventojai, kurie porai dienų galės atvykti į Pietų Korėją.

Iš viso Šiaurės Korėjos Raudonasis Kryžius sulaukė net 132 tūkst. užklausų surasti jų artimuosius, tačiau jiems pavyko nustatyti tik mažiau nei pusę šeiminių ryšių, nes dalies jau nebėra tarp gyvųjų.

Pietų Korėjoje gyvenančiam Lee Su-namui pasisekė – neseniai jis gavo žinią, kad jo brolis nežuvo per karą ir gyvena Šiaurės Korėjoje. Dabar broliai gavo progą susitikti. Tiesa, Lee Sunamas sako nežinantis, kas atsitiks, kai jis nuvyks į Šiaurės Korėją.

Savo vyresnįjį brolį Lee Su-namas pastarąjį kartą matė 1950-ųjų rugpjūtį. Tuomet Šiaurės Korėjos kariuomenei įžengus į Seulą jo tėvai nusprendė išsiųsti vyriausiąjį sūnų į kitą miestą, kad nebūtų priverstas stoti į priešišką kariuomenę.

Tačiau Lee Su-namo brolis buvo sugautas ir šeima ištisus 68 metus manė, kad jis žuvo.

Ši galimybė susitikti su broliu Lee Su-namui gali būti vienintelė. Vyras nežino, ar ateityje galės bent nusiųsti jam laišką.

„Man bus linksma ir liūdna tuo pat metu. Liūdna, nes nėra jokių garantijų, kad kada nors dar galėsiu pamatyti savo brolį“, – kalbėjo Lee Su-namas.

Nuo 2000 m. Korėjos karo atskirtoms šeimoms buvo leista 20 kartų susitikti su artimaisiais. Pastarąjį kartą šeimoms trumpam susivienyti buvo leista 2015 m. Šį kartą nuspręsta vėl leisti artimiesiems susitikti dėl kiek atšilusių Šiaurės ir Pietų Korėjos santykių. Pchenjenas pastaruoju metu sušvelnino toną, o po JAV prezidento Donaldo Trumpo ir Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong-uno susitikimo netgi prabilo apie galimybę atsisakyti branduolinės programos.

Nors kol kas šis susitarimas užfiksuotas tik popieriuje, tai suteikia šiek tiek vilties Pietų Korėjai, kad jos kaimynė nesielgs agresyviai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.