Žiniasklaida davė atsaką Donaldo Trumpo kaltinimams

JAV laikraščių redakcijoms atsibodo prezidento Donaldo Trumpo mėginimai nuteikti rėmėjus prieš žurnalistus. Net 350 leidinių pradėjo kampaniją, kuria tikina – žiniasklaida nėra žmonių priešas.

JAV laikraščiai atsikirto D.Trumpui.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
JAV laikraščiai atsikirto D.Trumpui.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AP, „Lietuvos rytas“ inf.

2018-08-21 14:38

Dienraščio „The Boston Globe“ kvietimu visos šalies redaktoriai išplatino viešus laiškus, kuriuose pasmerkė JAV prezidento kaltinimus dėl melagingų naujienų platinimo.

Sent Luiso „The Post-Dispatch“ žurnalistus pavadino pačiais tikriausiais patriotais. „The Chicago Sun-Times“ redakcija teigė mananti, kad dauguma amerikiečių žino, jog D.Trumpas meluoja.

Prisidėjo ir mažesnių miestelių spauda. Fajetvilio „Observer“ vylėsi, kad D.Trumpas nustos puldinėti žurnalistus.

„Tačiau to laukdami mes netylėsime. Tikimės, kad prezidento rėmėjai supras, ką jis daro: manipuliuoja tikrove, kad pasiektų, ko nori“, – rašė šio Šiaurės Karolinos leidinio redaktoriai.

O Pensilvanijos leidinys „The Elizabethtown Advocate“ palygino spaudos laisvę JAV su Sovietų Sąjunga, kurioje tokios teisės buvo žadėtos, bet niekada nesuteiktos.

Prie akcijos taip pat prisidėjo vienas įtakingiausių šalies dienraščių „The New York Times“.

„Jeigu dar to nepadarėte, užsiprenumeruokite savo vietos laikraščius. Pagirkite, kai jie gerai dirba savo darbą, kritikuokite, kai galvojate, kad jie gali geriau. Šiuo keliu žengiame visi kartu“, – rašė prestižinio leidinio redaktoriai.

Tiesa, ne visa JAV spauda susižavėjo šia akcija. „The Wall Street Journal“ pranešė nedalyvausiantis kampanijoje, nes prezidentas turi tokią pat teisę į laisvą žodį, kaip ir jo priešininkai žiniasklaidoje.

„Nors žurnalistus vadinti tautos priešais, o jų tekstus – melagingomis žiniomis kenkia mūsų pramonei ir net pačiai demokratijai, suderintas nepriklausomų pagrindinių žiniasklaidos priemonių atsakas tik patvirtina kaltinimus, kad esame nusiteikę prieš respublikonų prezidentą“, – rašė „The Baltimore Sun“.

Radijo, televizijos ir naujienų portalų asociacija, kuri vienija daugiau nei 1,2 tūkst. transliuotojų ir tinklalapių, taip pat paragino savo narius pabrėžti, kad žurnalistai yra amerikiečių draugai, skatinantys valdžią atsakyti už savo sprendimus.

Žinoma, neaišku, ar protesto akcija pasieks savo tikslą. Absoliuti dauguma JAV laikraščių redaktorių pasisakė prieš D.Trumpą per 2016-ųjų rinkimus, kuriuos jis laimėjo.

O per tą laiką skirtis dar padidėjo: 85 proc. respublikonus palaikančių rinkėjų teigė, kad žiniasklaida kenkia valstybei.

Prieš aštuonerius metus taip manančių buvo 68 proc.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.