Olandų populistas G. Wildersas atšaukė pranašo Muhammado karikatūrų konkursą

Prieštaringai vertinamas olandų politikas Geertas Wildersas ketvirtadienį vakare paskelbė atšaukiantis planus surengti pranašo Muhammado karikatūrų konkursą, kuris papiktino daugelį musulmonų, ypač – Pakistane.

Prieštaringai vertinamas olandų politikas Geertas Wildersas ketvirtadienį vakare paskelbė atšaukiantis planus surengti pranašo Muhammado karikatūrų konkursą, kuris papiktino daugelį musulmonų, ypač – Pakistane.<br>"Reuters"
Prieštaringai vertinamas olandų politikas Geertas Wildersas ketvirtadienį vakare paskelbė atšaukiantis planus surengti pranašo Muhammado karikatūrų konkursą, kuris papiktino daugelį musulmonų, ypač – Pakistane.<br>"Reuters"
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-08-31 09:29, atnaujinta 2018-08-31 09:44

Tokį pareiškimą politikas padarė pasakęs, kad sulaukė kelių grasinimų mirtimi. Dviem dienomis anksčiau policija areštavo vyrą, įtariamą ketinus nužudyti G. Wildersą.

Ketvirtadienį vakare kraštutinių dešiniųjų lyderis atšaukė savo planus, kuriuos kritikavo daug olandų politikų, žiniasklaidos priemonių ir paprastų piliečių, manančių, kad taip būtų be reikalo provokuojamos priešiškos musulmonų nuotaikos.

„Nusprendžiau atšaukti konkursą, kad žmonės netaptų islamistų smurto aukomis, – sakoma G. Wilderso pareiškime. – Nenoriu, kad musulmonai šiuo karikatūrų konkursu pasinaudotų kaip pateisinimu islamistų smurtui.“

Anksčiau ketvirtadienį Olandijos teisme trumpam pasirodė 26 metų vyras, kuris, kaip įtariama, norėjo nužudyti G. Wildersą dėl jo planų rengti karikatūrų konkursą.

Per uždarą Hagos teismo posėdį prokurorai sakė, kad šis vyras įtariamas „įvykdęs teroro aktą, planavęs įvykdyti žmogžudystę ir kurstęs“.

Policija antradienį areštavo jį vienoje pagrindinių Hagos geležinkelio stočių, jam socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbus filmuotą medžiagą su pareiškimu, kad jis planuoja ataką prieš G. Wildersą ar Olandijos parlamentą.

Manoma, kad šis vyras yra iš Pakistano. Jis taip pat prašė kitų musulmonų paramos.

„Pareigūnai grasinimą vertina labai rimtai“, – sakoma prokuratūros pareiškime. Jame nurodoma, kad tyrimas tęsiamas ir kad įtariamasis sulaikytas „su maksimaliais suvaržymais“ – tai reiškia, kad jam leidžiama kalbėtis tik su advokatu.

Jis bus sulaikytas dar dvi savaites, iki kito pasirodymo teisme.

Prieš musulmonus nukreipta retorika garsėjančio G. Wilderso planai surengti karikatūrų konkursą jo Laisvės partijos (PVV) biure parlamente išprovokavo pyktį ne vien Nyderlanduose.

Trečiadienį šalis atnaujino patarimus dėl kelionių į Pakistaną ir paragino savo piliečius „vengti demonstracijų Islamabade, Lahore ir Karačyje“.

„Būkite budrūs ir stenkitės neatkreipti į save dėmesio“, – sakoma rekomendacijose.

Lapkričio pradžioje planuota Olandijos vyriausybės ir privačių kompanijų prekybos misija taip pat buvo atidėta „vėlesniam laikui“, atskirame pareiškime nurodė vyriausybinė Nyderlandų verslo agentūra.

Planus šiemet parlamente surengti pranašo Muhammado karikatūrų konkursą G. Wildersas paskelbė birželį. Jis teigė gavęs 200 paraiškų.

Tačiau olandų premjeras Markas Rutte sakė, kad vyriausybė atsiriboja nuo šio karikatūrų konkurso ir kad tai nėra vyriausybės iniciatyva.

Praėjusią savaitę M. Rutte sakė remiantis žodžio laisvę Nyderlanduose, bet manantis, kad toks konkursas yra nepagarbus ir skirtas tik provokuoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.