JAV žurnalistas: „Rusija ryžtųsi panaudoti branduolinius ginklus Baltijos šalyse“

Rusija neoficialiai įspėjo JAV gynybos sekretorių Jamesą Mattisą, kad kilus karui Baltijos šalyse Maskva nedvejodama panaudotų prieš NATO pajėgas mažos galios taktinius branduolinius ginklus, savo naujoje knygoje rašo amerikiečių žurnalistas Bobas Woodwardas.

 Šis numanomas Maskvos pareiškimas minimas B. Woodwardo knygoje.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Šis numanomas Maskvos pareiškimas minimas B. Woodwardo knygoje.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 12, 2018, 2:36 PM, atnaujinta Sep 12, 2018, 2:44 PM

Knygos autorius nepateikė detalių, kuris Rusijos atstovas tai pasakė Pentagono vadovui ir koks buvo šio pokalbio kontekstas.

Vis dėlto B.Woodwardas rašo, jog J.Mattisas laiko Rusiją grėsmę Jungtinių Valstijų egzistencijai.

Žurnalistas neatskleidžia, kaip savo gynybos sekretoriaus poziciją vertina JAV prezidentas Donaldas Trumpas.

Remiantis Rusijos karine doktrina, branduolinis ginklas gali būti panaudotas ribotu mastu, siekiant atremiant puolimą, per kurį naudojama įprastinė ginkluotė.

B.Woodwardas už savo knygą sulaukė nemažai JAV prezidento Donaldo Trumpo kritikos, mat joje jis rašo, kad Amerikos lyderis nuolat įžeidinėja net pagrindinius savo komandos narius, o šie savo ruožtu niekina prezidentą.

D.Trumpas praėjusią savaitę užsipuolė žurnalisto B.Woodwardo knygą, demaskuojančią Baltųjų rūmų administracijos gyvenimo užkulisius, ir pavadino ją išgalvotomis citatomis paremta „apgavyste“.

„Woodwardo knyga yra apgavystė. Aš taip nekalbu, kaip esu cituojamas. Jeigu taip būtų, nebūčiau išrinktas prezidentu. Šios citatos buvo išgalvotos. Knygos autorius naudojasi visais įmanomais triukais, kad (mane) pažemintų ir sumenkintų“, – D.Trumpas parašė socialiniame tinkle „Twitter“.

Gerbiamas ilgametis Baltųjų rūmų kronikininkas savo knygoje remiasi šimtus valandų trukusiais pokalbiais su D.Trumpo aplinkos žmonėmis. Joje rašoma apie praktiškai susiformavusią panašiai mąstančių Baltųjų rūmų ir vyriausybės pareigūnų kliką, bandančią trukdyti D. Trumpui priimti sprendimus, kenkiančius JAV ekonomikai ir nacionaliniam saugumui.

Nors B. Woodwardso atvira knyga nėra pirmas nepalankiai D.Trumpą apibūdinantis leidinys, tačiau jos buvo laukiama su ypatingu nekantrumu, nes knygos autorius kartu su Carlu Bernsteinu padėjo atskleisti JAV prezidentą Richardą Nixoną iš posto nuvertusį „Watergate“ skandalą. Po šio skandalo B.Woodwardas tapo vienu gerbiamiausių JAV žurnalistų veteranų, buvo įvertintas šiuolaikinių JAV prezidentų. 2013 metais pats D.Trumpas jį pagyrė reporterį už knygą apie ankstesnį prezidentą Baracką Obamą.

Po aštuntojo dešimtmečio pradžios, kai laikraštyje „The Washington Post“ aprašė „Watergate“ skandalą, B.Woodwardas parašė knygas apie aštuonis JAV lyderius, įskaitant George'ą W. Bushą ir B. Obamą. Visose jose jis rėmėsi daugybės administracijos pareigūnų pasakojimais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.