Uraganas apnuogino JAV problemas: audros gali vėl užklupti nepasirengusius

Puerto Riko valdžios atstovai paskelbė šokiruojančią žinią. Prieš metus praūžęs uraganas „Maria“ nusinešė 2975 žmonių gyvybę. Tai yra beveik 50 kartų daugiau, nei skelbta pasibaigus gamtos stichijai.

Puerto Riko sala dar ir šiandien neatsigauna po uragano padarinių.<br>AP nuotr.
Puerto Riko sala dar ir šiandien neatsigauna po uragano padarinių.<br>AP nuotr.
Puerto Riko sala dar ir šiandien neatsigauna po uragano padarinių.
Puerto Riko sala dar ir šiandien neatsigauna po uragano padarinių.
Daugiau nuotraukų (2)

AP, BBC ir „Lietuvos ryto“ inf.

2018-09-12 21:07

JAV teritorijos gubernatorius Ricardo Rossello teigia, jog toks žuvusiųjų skaičius paaiškėjo atlikus nepriklausomą tyrimą, kurį įvykdė George’o Washingtono universiteto tyrėjai.

„Nuo uragano žuvo 2975 žmonės. Nors tai yra skaičiavimai, jie remiasi moksliniu tyrimu“, – teigė R.Rossello.

Salai sunkiai sekėsi po praūžusio uragano atkurti infrastruktūrą ir atnaujinti elektros tiekimą. JAV Kongresas uragano nusiaubtai salai skyrė 139 mlrd. JAV dolerių (119 mlrd. eurų).

„Mes niekada nesitikėjome tokio scenarijaus: visiškai nutrauktų komunikacijos tinklų, gyvenimo be elektros energijos, neišvažiuojamų kelių.

Šio incidento pamoka yra tikėtis blogiausio“, – kalbėjo salos gubernatorius.

Puerto Riko valdžia nusprendė suburti komisiją, kuri sukurtų labiausiai pažeidžiamų asmenų registrą.

R.Rossello tvirtina, kad Puerto Rikas išlieka bejėgis prieš galingas audras, nes elektros tiekimas vis dar yra nestabilus ir daugiau negu 60 tūkst. namų yra be stogų, bet šalyje atnaujinti maisto ir medicinos priemonių dalijimo tinklai, pagerintos susisiekimo ir komunikacijos sistemos.

„Svarbiausia yra išmokti, kad nutikus nelaimei reikia sutelkti pagalbą į mažai uždirbančių žmonių rajonus, skirti ją pažeidžiamiausiems gyventojams“, – kalbėjo tyrimui vadovavusi Lynn Goldman.

George’o Washingtono universiteto tyrėjai teigia, kad spalio 12 dieną praūžusio uragano aukų skaičius buvo mažas, nes gydytojai nebuvo išmokyti klasifikuoti mirties atvejus po stichinės nelaimės.

Paaiškėjęs didesnis stichijos aukų skaičius darsyk atkreipė dėmesį į Donaldo Trumpo administraciją – ji buvo apkaltinta skyrusi per mažai dėmesio ir pagalbos nukentėjusiam Puerto Rikui.

Prezidentas D.Trumpas, kai žuvusiųjų skaičius siekė 16, pareiškė, jog tai yra maža nelaimė, palyginti su uraganu „Katrina“, kuris 2005 metais JAV pražudė 1200 žmonių.

Paaiškėjus faktui apie išaugusį aukų skaičių, Baltieji rūmai paskelbė, kad salai ir toliau bus padedama visomis išgalėmis sugrąžinti gyvenimą į buvusias vėžes. Tačiau Atstovų Rūmų narė Nydia Velazquez teigė, kad federalinė valdžia apvylė Puerto Riko žmones.

„Tyrimas tiktai parodo, kad mūsų reagavimas buvo neadekvatus ir dėl to žuvo tūkstančiai Amerikos piliečių“, – sakė N.Velazquez.

Mokslininkai, kurie atliko tyrimą, pasakojo, jog žuvusius žmones skaičiavo 6 mėnesius po uragano, nes tuo metu didžioji dalis žmonių susidūrė su problemomis, kurios netiesiogiai padidino žuvusiųjų skaičių.

Tūkstančiai namų liko be elektros, išaugo mirštamumas nuo širdies bei infekcinių ligų.

Mokslininkai teigia, kad toliau bus vykdomas antrasis tyrimo etapas – jo metu bus aiškinamasi, dėl kokių priežasčių žuvo uragano aukos. 

Juodžiausia patirtis

2017 metų rugsėjį įvykusio uragano „Maria“ vėjai pasiekė iki 280 km/val. greitį. Jeigu vėjo greitis yra stipresnis nei 252 km/val., tai klasifikuojama kaip penktos kategorijos uraganas.

Puerto Rikui smogė jau iki ketvirtosios kategorijos susilpnėjęs uraganas, tačiau vėjo greitis vis tiek buvo galingas – 247 km/val. Uraganas „Maria“ pridarė daugiau kaip 100 mlrd. JAV dolerių (85 mlrd. eurų) žalos. Pagal padarytą finansinę žalą uraganas užima trečiąją vietą istorijoje ir dešimtąją pagal intensyvumą.

Gyventojai vidutiniškai 41 dieną išbuvo be telefono ryšio, 64 dienas be vandens ir 84 dienas be elektros. Tai didžiausias elektros tinklų gedimas JAV istorijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.