Vladimiras Putinas prabilo apie įtariamuosius Skripalių nuodytojus: „Mes juos žinome“

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas trečiadienį pareiškė, kad Maskva nustatė dviejų vyrų, įtariamų Didžiojoje Britanijoje apnuodijus buvusį rusų dvigubą šnipą Sergejų Skripalį ir jo dukrą, tapatybes.

 V.Putinas tikino, kad įtariamieji yra paprasti žmonės. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 V.Putinas tikino, kad įtariamieji yra paprasti žmonės. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 12, 2018, 1:58 PM

„Žinome, kas jie yra, radome juos“, – per Vladivostoko mieste vykstantį ekonomikos forumą pareiškė Rusijos prezidentas, klausant Japonijos premjerui Shinzui Abe bei Kinijos vadovui Xi Jinpingui.

„Žinoma, jie yra civiliai“, – pridūrė V. Putinas, veikiausiai atsakydamas į britų pareigūnų tvirtinimus, kad Skripalius apnuodijo Rusijos karinės žvalgybos pareigūnai.

V.Putinas paragino minimus vyrus pasikalbėti su žurnalistais.

„Tikiuosi, jie patys pasirodys ir papasakos apie save. Čia nėra nieko ypatinga, nieko nusikalstama, patikinu jus. Greitai pamatysime“, – sakė prezidentas, taip užsimindamas, kad šie asmenys netrukus padarys viešą pareiškimą.

Rugsėjo 5 dieną Britanijos policija paskelbė dviejų rusų, kaltinamų sąmokslu nužudyti buvusį Rusijos karinės žvalgybos pulkininką S.Skripalį ir jo dukrą Juliją, vardus. Pranešta, kad tai Aleksandras Petrovas ir Ruslanas Boširovas. Britų tyrėjų nuomone, šie vardai yra pseudonimai.

Jie yra kaltinami panaudoję nervus paralyžiuojančią medžiagą „Novičiok“ per šių metų kovo pradžioje Anglijos pietiniame Solsberio mieste įvykdytą pasikėsinimą nužudyti buvusį rusų šnipą S.Skripalį ir jo dukterį. Londonas mano, kad už šią ataką yra atsakingas Kremlius.

„Novičiok“ paveikti Skripaliai ir jiems į pagalbą atskubėjęs policininkas liko gyvi, bet netikrą kvepalų buteliuką, kuriame buvo tos medžiagos likučių, po kelių savaičių rado vienas vyras, gyvenantis netoli Solsberio esančiame Eimsberio miestelyje. Numanomus kvepalus jis atidavė savo draugei Dawn Sturgess. Ši jais pasipurškusi apsinuodijo ir mirė.

Britanijos vyriausybė pareiškė, kad galutinė atsakomybė už pasikėsinimą į Skripalius tenka Rusijos prezidentui, tačiau Maskva tai įnirtingai neigia ir tvirtina, kad visus cheminius ginklus Rusija sunaikino prižiūrint Cheminio ginklo draudimo organizacijai (OPCW).

Britų prokurorai kaltina A.Petrovą ir R.Boširovą sąmokslu nužudyti S.Skripalį, bandymu nužudyti ir uždrausto cheminio ginklo panaudojimu.

Pasak prokurorų, jie oficialiai neprašys šių vyrų ekstradicijos, nes Rusija savo piliečių kitoms šalims neišduoda, bet gavo jų Europos arešto orderius.

Londonas teigė, kad tai tikriausiai buvo Kremliaus remtas nužudymas ir kad už tai atsakingi yra rusai Andrejus Lugovojus bei Dmitrijus Kovtunas. Tačiau jie niekada nebuvo teisiami, o A.Lugovojus vėliau net buvo išrinktas į Rusijos Valstybės Dūmą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.