ES lyderiai nori antro referendumo dėl „Brexit“

Europos Sąjungos lyderiai „beveik vieningai“ pritaria tam, kad Didžioji Britanija surengtų dar vieną referendumą dėl „Brexit“, ketvirtadienį sakė Maltos premjeras Josephas Muscatas.

 ES lyderiai susitiko aptarti Jungtinės Karalystės pasitraukimą iš Bendrijos. <br>Reuters/Scanpix nuotr.
 ES lyderiai susitiko aptarti Jungtinės Karalystės pasitraukimą iš Bendrijos. <br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 20, 2018, 12:53 PM

„Norėtume, kad įvyktų beveik neįmanoma – kad Jungtinė Karalystė surengtų dar vieną referendumą“, – BBC radijui sakė J.Muscatas.

„Manau, dauguma iš mūsų sveikintų situaciją, kai britai turėtų galimybę pažvelgti iš perspektyvos, pamatyti, dėl ko suderėta, pamatyti galimybes ir tuomet galutinai nuspręsti“, – sakė jis.

J.Muscato poziciją pakartojo ir Čekijos premjeras Andrejus Babišas, kuris sakė, jog paremtų dar vieną Britanijos balsavimą dėl narystės ES.

A.Babišas pridūrė, kad jį „sukrėtė“ 2016 metų birželį priimtas britų sprendimas išstoti iš bloko, dar labiau pailginęs ir taip netrumpą Europos problemų sąrašą. „Brexit“ turi įvykti kitų metų kovą.

„Man labai nepatinka, kad Jungtinė Karalystė traukiasi, tad galbūt būtų geriau surengti dar vieną referendumą ir galbūt žmonės tuo tarpu... galėtų pakeisti savo nuomonę, – sakė jis. – Todėl, kad tada problemą išspręsime gana greitai.“

Iki planuojamo Britanijos išstojimo likus pusmečiui, vis garsiau raginama surengti antrą referendumą. Tam pritaria vis daugiau centro politikų.

Kampanija už antrą balsavimą taip pat sulaukė didelės finansinės paramos, įskaitant vengrų kilmės JAV milijardieriaus George'o Soroso paramą. Vasarą visoje Britanijoje įvyko virtinė renginių paramai sutelkti.

Tačiau vyriausybė nepritaria antram referendumui, o pagrindinė opozicinė Leiboristų partija raginimų surengti balsavimą neremia, nors neatmeta tokios galimybės.

Pasak proeuropietiškos grupės „Best for Britain“, Maltos ir Čekijos lyderių pareiškimai rodo, kad „Jungtinė Karalystė vis dar turi laiko pasitikrinti (atsiklausiant) žmonių, ar jie vis dar nori „Brexit“.“

Grupės vadovė Eloise Todd pridūrė: „Laikas suteikti žmonėms – ne politikams – paskutinį žodį dėl „Brexit“.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.