Katalonijoje užvirė geltonų kaspinų mūšis

Už Katalonijos atsiskyrimą pasisakantys separatistai geltonais kaspinais dekoruoja gatves, paminklus, net paplūdimius. Bet jų oponentai viską stebi ir kuo skubiau juosteles nuriša.

Katalonijos separatistai geltonais kaspinais dekoruoja net paplūdimius.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Katalonijos separatistai geltonais kaspinais dekoruoja net paplūdimius.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„The Local“, „Lietuvos rytas“

2018-09-22 07:19

Geltonas kaspinas tapo katalonų reikalavimų simboliu: jie prašo, kad būtų paleisti regiono politiniai lyderiai, kurie buvo suimti po pernykščio nepriklausomybės referendumo.

Katalonų separatistai nori, kad jų kova už nepriklausomybę nebūtų pamiršta, tad raišioja kaspinus visur, kur tik sugalvoja.

Jų oponentai, save vadinantys Valymo brigada, mina ant kulnų. Maždaug 80 kaukėtų aktyvistų neseniai Žironoje nukabino visus kaspinus – pasidarbavo vieną naktį.

„Aplankėme tris miestus ir surinkome 18–20 šiukšlių maišų geltonų kaspinų. Iš viso apie 100–120 kilogramų“, – gyrėsi Valymo brigados atstovas Jose Casado.

Smarkiai politiškai susiskaidžiusiame regione netrūksta tarpusavyje kovojančių grupių, kurios viena kitai meta iššūkius skirtingais būdais. Geltonų kaspinų kautynės – vienas jų.

Katalonų separatistai nepasiduoda – plevėsuojančių geltonų juostelių galima pamatyti ant aukščiausių tiltų, kai kur geltonai nudažytos visos gatvės.

Plastikinius kaspinus jie įtaisė ant Taragonoje išlikusių Romos imperijos laikų įtvirtinimų.

Kai kuriuose paplūdimiuose atsirado, kaip vadina patys katalonai, geltonų kryžių kapinės. Jos simbolizuoja demokratijos Ispanijoje mirtį.

Tačiau tuos, kurie nepritaria regiono atsiskyrimui, šis masinis juostelių antplūdis erzina.

„Visi gali raišioti ką tik panorėję savo namuose. O čia – viešos vietos, kurios priklauso visiems. Nereikia žmonėms primesti savo įsitikinimų“, – mano Valymo brigados narys J.Casado.

Konservatyvios Ispanijos partijos pritaria geltonų kaspinų naikinimui, ypač centro dešinės „Ciudadanos“, kuri buvo suformuota, kad kovotų su katalonų nepriklausomybės siekiu.

Partija netgi pradėjo judėjimą „Nuimkime kaspinus!“, o visos partijos lyderis Albertas Rivera bei jos padalinio Katalonijoje vadovė Ines Arrimadas patys surengė viešąją akciją, per kurią plėšė kaspinus ir grūdo juos į šiukšlių maišus.

„Rišti kaspiną – demokratijos išraiška. Jį nuimti tolygu apriboti žodžio laisvę. Jeigu jiems nepatinka mūsų simboliai, tegu išsikabina savuosius“, – teigė Katalonijos nepriklausomybės aktyvistas Pepas Cruanyesas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.