Po šalį sukrėtusios kunigo pedofilo istorijos Lenkijoje priimtas revoliucinis sprendimas

Lenkijos teismų istorijoje pirmąkart priimtas netikėtas nuosprendis. Poznanės teisėja nurodė, kad Bažnyčia yra atsakinga už kunigo pedofilo nusikaltimus ir privalo aukai sumokėti kompensaciją.

Lenkijos visuomenę pasipiktino, kad vos pusę skirtos įkalinimo bausmės atlikęs kunigas lyg niekur nieko vėl laikė mišias, rengė vaikus Pirmajai Komunijai.<br>„123rf.com“ nuotr.
Lenkijos visuomenę pasipiktino, kad vos pusę skirtos įkalinimo bausmės atlikęs kunigas lyg niekur nieko vėl laikė mišias, rengė vaikus Pirmajai Komunijai.<br>„123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Varšuva

Sep 24, 2018, 7:38 PM

Bažnyčia privalės sumokėti kunigo Romano B. klebonijoje kalintai ir sekso verge paverstai 13-metei Katarzynai 1 mln. zlotų (233 tūkst. eurų) ir skirti kasmėnesinę 800 zlotų (186 eurų) neįgaliosios pensiją.

Iki tol Lenkijoje, priešingai nei JAV bei Vakarų Europoje, Bažnyčiai tokios nuobaudos nebuvo skiriamos.

Vietos vyskupai tvirtindavo, jog aukai atlyginti privalo nusikaltimą padaręs kunigas, o teismai tokį tvirtinimą palaikydavo, nors ir žinodavo, jog dauguma kunigų neturi jokio turto.

Baudą skyrė darbdaviui

Skirdama tokį nuosprendį Poznanės teismo teisėja Ana Losik pareiškė, jog rėmėsi Baudžiamojo kodekso straipsniu dėl darbdavio civilinės atsakomybės už pavaldinius.

„Jei Romanas B. nebūtų dėstęs tikybos ar iš viso tapęs kunigu, Katarzyna nebūtų su juo susitikusi ir patyrusi tokių kančių“, – pareiškė A.Losik.

Nuosprendis šokiravo Bažnyčios vadovus, jie apskundė teismo sprendimą aukštesnei instancijai toliau tvirtindami, jog finansinę baudą galima skirti tik konkrečiam kunigui.

Romanas B. prieš metus buvo pašalintas iš kunigų luomo, tačiau ne dėl sukrečiančių nusikaltimų prieš nepilnametę Katarzyną, o dėl kilusio visuomenės pasipiktinimo, jog Bažnyčia toliau jam leidžia dirbti su vaikais.

Paauglę išgelbėjo mokytojas

Visuomenę sukrėtė dienraščio „Gazeta Wyborcza“ aprašyta Katarzynos išgyvenimų istorija.

Neturtingoje, religingoje, bet išgerti mėgstančių tėvų šeimoje gyvenusią mergaitę nusižiūrėjęs kunigas įkalbino gimdytojus leisti ją išvežti į gerą mokyklą Poznanėje.

Žadėjęs paauglę apgyvendinti internate, kunigas ją įkurdino savo bute klebonijoje ir pavertė sekso verge. Kunigas mergaitę vežiodavosi į dvasininkų balius, bet niekas nepranešė policijai apie tvirkinamą paauglę.

Mergaitei nepadėjo net į kleboniją jos mokyti ateidavusi matematikė. Ji mergaitės skundus perpasakojo ne policijai, bet kunigui. Jis paauglę ėmė mušti ir net nuvežė egzorcistui, kad išguitų jos mintis pabėgti ar skųstis.

Trylikametei pastojus kunigas ją nuvežė pas pažįstamą ginekologę ir privertė pasidaryti abortą, nors jie Lenkijoje draudžiami.

Paauglės kančios baigėsi tik tada, kai ji mokykloje pasipasakojo savo patyrimus mokytojui, o jis iš karto pranešė tai policijai.

Dėl jėga atlikto aborto ir patirtų kitų sukrėtimų Katarzyna keturis kartus bandė nusižudyti, išgyvena depresiją. Dabar jau 24 metų mergina nepajėgia mokytis ar dirbti.

Viešinti kunigų nenori

Istorija įaudrino šalį ne tik dėl teismo nuobaudos Bažnyčiai, bet ir paaiškėjus, jog kunigas Romanas B. nėra įtrauktas į visuomenei pavojingų pedofilų sąrašą.

Žiniasklaidai atskleidus, jog į pernai sudarytą sąrašą nėra įrašytas nė vienas kunigas, opozicija apkaltino valdančiuosius pataikavimu Bažnyčiai.

Teisės ir teisingumo partijos (TTP) lyderiai ginasi, kad tai paprasčiausias sutapimas, tačiau dauguma ekspertų tuo netiki.

Protestuodama prieš TTP nuolaidžiavimą vyskupams opozicinė Piliečių platformos partija (PPP) kartu su kunigų pedofilų aukas vienijančia organizacija inicijavo specialaus žemėlapio sudarymą.

Jame dviejų skirtingų spalvų vėliavėlėmis bus nurodytos vietovės, kuriose dirbo ar dirba kunigai pedofilai.

Viena spalva reikš, kad kunigas buvo nuteistas už pedofiliją, o kita – jog teismas neįvyko dėl senaties termino ar kitokių priežasčių. Kunigų pavardės nebus skelbiamos, tačiau bus nurodomi inicialai.

PPP kreipėsi į Bažnyčią dėl duomenų apie pedofilija kaltintus ir nuteistus kunigus, tačiau šis prašymas buvo atmestas.

Vienintelis Plocko vyskupas Piotras Libera paskelbė, jog per pastaruosius dešimt metų už tokius nusikaltimus buvo nuteisti devyni pavaldiniai, kurių aukomis tapo šešiolika paauglių.

Vyskupas pareiškė, jog visus minėtus kunigus pašalino iš dvasininkų pareigų. Tokiu atvirumo pavyzdžiu kol kas nepasekė joks kitas vyskupas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.