Buvęs vyriausiasis JAV prezidento strategas rems Europos radikalus

Buvęs vyriausiasis JAV prezidento strategas Steve’as Bannonas imasi naujo projekto: ketina įkurti fondą, kuris stiprins Europos kraštutinius dešiniuosius. Taip vyras tikisi sukurti atsvarą George’ui Sorosui.

Buvęs Baltųjų rūmų vyriausiasis strategas S.Bannonas ketina remti tokias partijas kaip Prancūzijos „Nacionalinis sambūris“. Jam vadovauja M.Le Pen.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Buvęs Baltųjų rūmų vyriausiasis strategas S.Bannonas ketina remti tokias partijas kaip Prancūzijos „Nacionalinis sambūris“. Jam vadovauja M.Le Pen.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
 S.Bannonas planuoja daugiau laiko leisti Europoje. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 S.Bannonas planuoja daugiau laiko leisti Europoje. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

„The Daily Beast“, „The Guardian“ ir „Lietuvos rytas“ inf.

Sep 25, 2018, 3:52 PM

„G.Sorosas yra nuostabus, – JAV naujienų portalui „Daily Beast“ pareiškė buvęs prezidento Donaldo Trumpo vyriausiasis strategas S.Bannonas. – Jis blogas, bet nuostabus.“

Iš darbo Baltuosiuose rūmuose išėjęs 64-erių S.Bannonas dabar tikisi mesti iššūkį šiam Vengrijos žydų kilmės investuotojui, kad sumažintų jo įtaką Senajame žemyne.

Amerikietis siekia įkurti fondą, kuris remtų Europos kraštutinės dešinės politikus ir skatintų šių partijų sustiprėjimą daugybėje žemyno valstybių.

„Kraštutinės dešinės populistinis nacionalizmas – ateitis. Štai kas valdys Europą. Turėsite nacionalines valstybes su sava tapatybe, savomis sienomis“, – aiškino S.Bannonas.

Buvęs Baltųjų rūmų strategas nori, kad šis fondas būtų atsvara G.Soroso „Open Society Foundation“, kuris nuo įkūrimo 1984 metais liberalios pakraipos politinėms organizacijoms paremti yra skyręs 32 mlrd. dolerių (27,3 mlrd. eurų).

S.Bannono fondas, kurį planuojama pavadinti „The Movement“ (liet. „Judėjimas“) siūlys teikti konsultavimo paslaugas kraštutinės dešinės partijoms, atlikti tyrimus bei apklausas, kurios padėtų šioms partijoms geriau nutaikyti politines kampanijas į savo rinkėjus, pritraukti naujų balsų, padidinti paramą, megzti ryšius su kitomis panašaus pobūdžio politinėmis jėgomis.

Jis kalbėjosi su buvusiu Jungtinės Karalystės nepriklausomybės partijos (UKIP) vadovu Nigelu Farage’u, Prancūzijos „Nacionaliniam sambūriui“ (partija, kuri neseniai vadinosi „Nacionaliniu frontu“. – Red.) vadovaujančia Marine Le Pen ir jos bendažygiais ir susitiko su Vengrijos premjeru Viktoru Orbanu.

S.Bannonas tikisi, kad jo remiama „supergrupė“ galėtų sudaryti trečdalį Europos Parlamento narių jau po kitų metų gegužės, kai žemyne įvyks europarlamentarų rinkimai.

Nors planai skamba ambicingai, kol kas S.Bannonas savo tikslo ketina siekti tik su mažiau nei 10 darbuotojų, kurie sėdės „The Movement“ biure Briuselyje.

Buvęs Baltųjų rūmų strategas tikisi, kad po Europos Parlamento rinkimų jo fondo veiklos apimtis gerokai išsiplės, jeigu jo veikla pasirodys sėkminga.

S.Bannonas neatskleidžia, kiek pinigų jis ketina investuoti į šį fondą, neatskleidžia ir galimų finansavimo šaltinių.

Anot amerikiečio, jis mano, kad su didesniu finansavimu kraštutinė dešinė gali pasiekti stulbinamų rezultatų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl darbo imigrantai svarbūs Lietuvos ekonomikai?