Donaldo Trumpo kalba JT Generalinėje Asamblėjoje prajuokino susirinkusius pasaulio lyderius

JAV prezidentas Donaldas Trumpas , savo kalboje Jungtinių Tautų Generalinėje Asamblėjoje antradienį pareiškęs, kad jam vadovaujant jo šalis klesti „kaip niekada anksčiau“, prajuokino susirinkusius pasaulio lyderius.

 D.Trumpas atvyko į JT Generalinę asamblėją. <br> AFP/Scanpix nuotr.
 D.Trumpas atvyko į JT Generalinę asamblėją. <br> AFP/Scanpix nuotr.
 A.Guterreso teigimu, daroma nepakankamai, kad būtų susidorota su tiesiogine egzistencine grėsme, judančia gerokai greičiau nei su ja kovojantys žmonės.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 A.Guterreso teigimu, daroma nepakankamai, kad būtų susidorota su tiesiogine egzistencine grėsme, judančia gerokai greičiau nei su ja kovojantys žmonės.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 25, 2018, 4:40 PM, atnaujinta Sep 25, 2018, 7:31 PM

Pasak D. Trumpo, JAV ekonomika „klesti kaip niekada anksčiau“, o jo administracija per trumpiau nei dvejus metus pasiekė daugiau nei bet kuri kita ankstesnė administracija. Jo pagyros prajuokino daugybę pasaulio lyderių, suvažiavusių į Niujorką, kur antradienį prasidėjo kasmetinė JT Generalinė Asamblėja.

„Tokios reakcijos nesitikėjau, bet nieko“, – į kolegų juoką sureagavo JAV vadovas.

D. Trumpas pareiškė, kad JAV yra „stipresnė, saugesnė ir turtingesnė šalis“ nei 2017-ųjų sausį, kai jis tapo prezidentu. „Giname Ameriką ir Amerikos žmones, taip pat giname pasaulį“, – sakė JAV lyderis.

Prašymas izoliuoti Iraną ir padėka Kim Jong Unui

Savo kalboje JAV vadovas taip pat ragino pasaulio vyriausybes izoliuoti Iraną bei kaltino Teheraną sėjant „chaosą, mirtį ir destrukciją“.

„Prašome visų šalių izoliuoti Irano režimą, kol tęsis jo agresija“, – pareiškė D. Trumpas JT Generalinėje Asamblėjoje.

D. Trumpas savo kalboje toliau dėkojo Šiaurės Korėjos lyderiui Kim Jong Unui, kurį vos prieš metus pavadino „raketų žmogumi“.

Jis sakė vertinantis Šiaurės Korėjos lyderio žingsnius, žengtus siekiant denuklearizacijos.

D. Trumpo teigimu, iš Šiaurės Korėjos „nebeskraido raketos“, ir šalis nebegrasina savo kaimynėms.

Išvakarėse D. Trumpas pareiškė, kad jo susitikimas su Kim Jong Unu įvyks „gana greitai“. Jis sakė, kad šio viršūnių susitikimo organizavimu šiuo metu užsiima valstybės sekretorius Mike'as Pompeo (Maikas Pompėjas). Pirmasis Amerikos ir Šiaurės Korėjos lyderių susitikimas įvyko birželio 12 dieną Singapūre.

Nepaisant prezidento pagyrų, JAV administracija yra sakiusi, kad Pchenjanas lėtai siekia tikslų, nustatytų Singapūre.

Kritika TBT ir OPEC

Prezidentas D. Trumpas ryžtingai gynė Amerikos suverenumą ir pasisakė prieš „pasaulinį valdymą, kontrolę ir dominavimą“.

Kalbėdamas Generalinėje Asamblėjoje jis sakė, kad gerbia visų šalių teisę laikytis savo papročių, įsitikinimų ir tradicijų. Pasak D. Trumpo, Jungtinės Valstijos niekada nenurodinės kitoms valstybėms, kaip jos turi gyventi, dirbti ar melstis.

Tačiau Jungtinės Valstijos tikisi, kad kitos šalys „mainais gerbs Amerikos suverenumą“, pareiškė jis.

Jis taip pat pasinaudojo proga apkaltinti Tarptautinį baudžiamąjį teismą nelegitimumu bei pareiškė kad jis pažeidė „visus teisingumo principus“.

„Kas dėl Amerikos, TBT neturi jokios jurisdikcijos, jokio legitimumo ir jokios valdžios“, – sakė D. Trumpas.

„TBT tvirtina turintis beveik universalią jurisdikciją kiekvienos šalies piliečiams; jis pažeidžia visus teisingumo, sąžiningumo ir tinkamo proceso principus. Niekada nepaaukosime Amerikos suverenumo nerenkamai, neatskaitingai pasaulinei biurokratijai“, – pridūrė jis.

D. Trumpas taip pat perspėjo, kad JAV teiks pagalbą tik toms šalims, kurias laiko savo sąjungininkėmis.

„Mes patikrinsime, kas veikia, o kas neveikia, ir ar šalys, gaunančios mūsų dolerių ir mūsų apsaugą, dalinasi mūsų interesais“, – kalbėjo D. Trumpas.

„Ateityje mes skirsime užsienio pagalbą tik tiems, kurie mus gerbia ir yra tikri mūsų draugai“, – patikino jis.

JAV vadovas, kaltindamas Naftą eksportuojančių šalių organizacijos (OPEC) nares sudarius naftos kartelį ir „apiplėšinėjant“ pasaulį, paragino sumažinti kuro kainas.

„Jungtinės Valstijos yra pasiruošusios eksportuoti mūsų perteklinius prieinamus naftos, sodrintos akmens anglies ir gamtinių dujų išteklius, – sakė jis. – OPEC ir OPEC šalys, kaip paprastai, apiplėšinėja likusį pasaulį, o man tai nepatinka. Tai negali patikti niekam.“

Pažadas atsakyti į chemines atakas Sirijoje

D. Trumpas taip pat perspėjo, kad jo šalis atsakys į bet kokią naują Sirijos režimo lyderio Basharo al Assado surengtą cheminę ataką.

„Širdis plyšta dėl besitęsiančios tragedijos Sirijoje. Mūsų bendri tikslai privalo būti karinio konflikto deeskalacija ir politinis sprendimas, gerbsiantis Sirijos žmonių valią“, – pabrėžė JAV prezidentas.

„Šiuo atžvilgiu raginame atgaivinti Jungtinių Tautų vadovaujamą taikos procesą. Tačiau būkite tikri, kad Jungtinės Valstijos atsakys, jei Assado režimas panaudos cheminius ginklus“, – pridūrė D. Trumpas, anksčiau šiemet nurodęs surengti antskrydžių prieš Sirijos taikinius po vienos tokios įtariamos atakos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?