Kalnų Karabacho karinės pratybos kelia Azerbaidžano pasipiktinimą

Armėnijos palaikomas separatistinis Kalnų Karabachas pranešė, kad nuo antradienio jo oro pajėgos vykdys karines pratybas, šiuo savo pareiškimu išprovokuodamas Azerbaidžano pasipiktinimą prieš artėjančias derybas Jungtinėse Tautose.

 Kalnų Karabacho gynybos ministerija paskelbė, kad pratybos vyks iki antradienio.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Kalnų Karabacho gynybos ministerija paskelbė, kad pratybos vyks iki antradienio.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 25, 2018, 4:30 PM

Kalnų Karabachas, kuriame gyventojų daugumą sudaro etniniai armėnai, padedamas Jerevano atsiskyrė nuo Azerbaidžano per 1991-1994 metais vykusį karą. Nors 1994-aisiais buvo paskelbtos paliaubos, abi šalys tebėra įsivėlusios į teritorinį ginčą dėl Kalnų Karabacho, susišaudymų kyla ir dabar.

Politinė įtampa separatistiniame Azerbaidžano anklave išaugo Armėnijoje į valdžią atėjus populiariam reformų šalininkui Nikolai Pašinianui. Jam iškilti padėjo masiniai protestai prieš senąjį valdžios elitą.

Kalnų Karabacho gynybos ministerija paskelbė, kad pratybos vyks iki antradienio. Jų tikslas – gerinti oro pajėgų pilotų įgūdžius, sakoma pranešime.

Pratybos surengtos nepaisant naujausio įtampos padidėjimo ir artėjančių abiejų šalių derybų Jungtinėse Tautose.

Azerbaidžanas dėl šių pratybų pasmerkė Armėniją ir pareiškė, kad numuš kiekvieną prie Azerbaidžano pozicijų prisiartinusį lėktuvą. Šiuos mokymus jis pavadino „provokacija“, kuria siekiama didinti įtampą.

„Visa atsakomybė už galimus nuostolius teks Armėnijos kariuomenei ir politiniams lyderiams“, – nurodoma Azerbaidžano pareiškime.

Tuo metu Kalnų Karabacho atstovas pareiškė, kad ginčytinas regionas imsis atsakomųjų veiksmų, jeigu „mes pajusime grėsmę arba agresyvų Azerbaidžano elgesį“.

„Per karines pratybas mes niekada nepažeidžiame mūsų šalies oro erdvės sienų, ne taip kaip Azerbaidžanas“, – sakė Davidas Babajanas naujienų agentūrai AFP.

Praėjusią savaitę per naujausią įtampos tarp šalių protrūkį žuvo du kariai, pranešė Armėnijos ir sukilėlių pareigūnai.

Armėnijos ir Azerbaidžano užsienio reikalų ministrai trečiadienį turėtų susitikti JT Generalinės Asamblėjos užkulisiuose.

Prieš susitikimą Azerbaidžano užsienio reikalų ministras Elmaras Mammadyarovas apkaltino Jerevaną konflikto eskalavimu.

„Atsižvelgiant į nestabilius vidinius pokyčius ir netikrumą Armėnijoje, negalime atmesti, kad naujausiais naujojo Armėnijos ministro pirmininko žingsniais siekiama privesti padėtį iki karinės konfrontacijos“, – sakė jis antradienį.

N.Pašinianas žada išsaugoti tvirtus Armėnijos ryšius su Rusija, nuo kurios priklausomas šios mažiau nei tris milijonus gyventojų turinčios šalies saugumas.

Armėnija yra viena artimiausių Maskvos sąjungininkių. Šalyje Rusija turi savo karinę bazę.

Tačiau tarptautinė bendruomenė laiko Kalnų Karabachą Azerbaidžano dalimi. Kol kas nė viena šalis nepripažino šio regiono nepriklausomybės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.