Skandalingiausio XIX amžiaus paveikslo paslaptis atskleista

Viena didžiausių meno istorijos paslapčių, regis, atskleista – pagaliau išaiškinta, kas pozavo skandalingiausiam XIX amžiaus paveikslui, Gustave'o Courbet „Pasaulio pradžiai“ (L'Origine du monde).

 Viena didžiausių meno istorijos paslapčių, regis, atskleista – pagaliau išaiškinta, kas pozavo skandalingiausiam XIX amžiaus paveikslui, Gustave'o Courbet „Pasaulio pradžiai“ (L'Origine du monde).<br> Scanpix nuotr.
 Viena didžiausių meno istorijos paslapčių, regis, atskleista – pagaliau išaiškinta, kas pozavo skandalingiausiam XIX amžiaus paveikslui, Gustave'o Courbet „Pasaulio pradžiai“ (L'Origine du monde).<br> Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 25, 2018, 3:21 PM, atnaujinta Sep 25, 2018, 3:24 PM

Ekspertai sako esantys „99 proc. tikri“, kad paveiksle pavaizduotas Paryžiaus baleto šokėjos Constance Queniaux torsas ir genitalijos.

Ši drobė niekada taip ir neprarado savo galios šokiruoti; socialinis tinklas „Facebook“ paskyras, kuriose jis buvo naudojamas, blokuodavo dar 2011 metais.

Dešimtmečius meno istorikai buvo įsitikinę, kad paveikslui pozavo G. Courbet meilužė, airių modelis Joanna Hiffernan. Tipiškame paryžietiškame meilės trikampyje ji taip pat buvo romantiškais ryšiais susijusi su dailininko draugu, amerikiečių menininku Jamesu Whistleriu.

Tačiau abejonių vis atsirasdavo, pirmiausia dėl to, kad paveiksle pavaizduoti tamsūs gaktos plaukai neatitinka J. Hiffernan vešlių rausvai rudų garbanų šukuosenos.

Įrodymų dėl modelio tapatybės buvo rasta prancūzų rašytojų Alexandre'o Dumas sūnaus ir George Sand korespondencijoje, kur tiesiogiai minima buvusi Paryžiaus operos šokėja.

C. Queniaux buvo Osmanų imperijos diplomato Halilio Sherifo Pashos, dar vadinamo Khaliliu Bey, meilužė, kai 1866 metų vasarą buvo nutapytas minimas paveikslas.

Būtent Halilis Sherifas Pasha užsakė paveikslą savo asmeninei erotikos kolekcijai.

Konkuruojančios kurtizanės

Prancūzų istorikas Claude'as Schoppas sąsają su C. Queniaux aptiko savo knygai tikrindamas A. Dumas laiškų kopijas.

Jį suglumino sakinys apie „nepiešiamą delikačiausią ir skambiausią mis Queniault (sic) iš Operos interviu“.

Tik patikrinęs ranka rašytą originalą istorikas suprato, kad perrašant laišką buvo padaryta klaida. Vietoje „interviu“ turi būti „interjeras“.

Nauja C. Schoppo knyga apie atradimą bus išleista šią savaitę.

Apie šį atradimą C. Schoppas papasakojo Prancūzijos nacionalinės bibliotekos spaudinių skyriaus vadovei Sylvie Aubenas.

„Šis liudijimas iš tų laikų 99 proc. įtikina mane, kad Courbet modelis buvo Constance Queniaux“, – patvirtino ji naujienų agentūrai AFP.

C. Queniaux tuo metu buvo 34 metai, ji jau nebešoko Operoje ir dėl Halilio Sherifo Pashos meilės varžėsi su garsia kurtizane Marie-Anne Detourbay.

S. Aubenas mano, kad modelio tapatybė žinovams buvo aiški, bet laikui bėgant, C. Queniaux tapus gerbiama ponia ir filantrope, ją apgaubė paslaptis.

Kaire gimęs Halilis Sherifas Pasha, kurio turkų ir albanų šeima yra kilusi iš dabartinės Šiaurės Graikijos, buvo garsus meno kolekcininkas ir lošėjas.

Jis užsakė virtinę Eugene Delacroix darbų, įskaitant „Alžyrietes“, ir Jeano Auguste'o Dominique'o Ingres'o paveikslą „Turkiška pirtis“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.