Sulaukęs raginimų palikti Jungtinę Karalystę, lenkas namo išėjo pėsčiomis

Kardife išvydęs užrašą „Lenkai, keliaukite namo“ Michalas Iwanowskis nusprendė tai padaryti ir išsiruošė į daugiau nei 1000 kilometrų kelionę į gimtinę. Po trijų mėnesių lenkas pasiekė savo tikslą.

Savo iššūkių kupiną kelionę M.Iwanowskis įamžino meniškose nuotraukose.<br>M.Iwanowskio nuotr.
Savo iššūkių kupiną kelionę M.Iwanowskis įamžino meniškose nuotraukose.<br>M.Iwanowskio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„The Guardian“, „Lietuvos rytas“

Sep 25, 2018, 10:07 AM

Kelionę iš Jungtinės Karalystės Kardifo miesto į Lenkijoje esantį gimtąjį kaimą M.Iwanowskis pradėjo šių metų balandžio 27 dieną.

Pasiėmęs lenkišką ir britišką pasus fotografas užsivilko marškinėlius, ant kurių puikavosi užrašas „Lenkija“, ir patraukė į daugiau nei 1000 kilometrų kelionę pėsčiomis.

Praėjus 105 dienoms, perėjęs Jungtinę Karalystę, Prancūziją, Belgiją, Nyderlandus, Vokietiją ir Čekiją, M.Iwanowskis pasiekė savo tikslą.

Savo patirtimi ir nuotraukomis iš kelionės jis dalijosi socialiniuose tinkluose.

„Šį projektą mačiau kaip būdą apmąstyti, kas iš tiesų yra namai.

Keliavau iš vietos, kur gyvenau 18 metų, į vietą, iš kurios esu kilęs. Dariau tai tuomet, kai dėl „Brexit“ žmogaus tapatybės bei namų sąvokos tapo labai politizuotos“, – kalbėjo fotografas.

M.Iwanowskis apie šią kelionę svarstė dešimtmetį. Pirmą kartą idėja keliauti pėsčiomis iki Lenkijos jam šovė tuomet, kai Kardifo mieste ant vieno namo sienos pamatė užrašą „Lenkai, keliaukite namo“.

„Nebuvau šokiruotas, tačiau tai įstrigo mano atmintyje. Pradėjau mąstyti, ar iš tiesų privalau grįžti namo, o gal jau esu namie“, – prisiminimais dalijosi M.Iwanowskis.

Tiesa, tai ne pirmas kartas, kai lenkas ryžosi nueiti pėsčiomis daugiau nei tūkstantį kilometrų.

2013-aisiais M.Iwanowskis pakartojo kelionę, kurią 1945 metais turėjo įveikti jo senelis Tolekas su broliu Wiktoru, kai nutarė pabėgti iš Kalugos mieste Rusijoje esančio gulago į Lenkiją.

Šįkart M.Iwanowskis nusprendė savo kelionę užfiksuoti gausybėje nuotraukų.

Kelionė išties nebuvo lengva ir pareikalavo daug ištvermės. Ne tik dėl to, kad jos metu jam teko sutikti ir piktų žmonių.

Ilgi kelionės kilometrai tęsėsi per laukus, krūmus. M.Iwanowskis netgi svarstė pasiduoti.

Liepos 8-ąją savo „Instagram“ paskyroje jis parašė esąs palūžęs ir svarstąs netęsti kelionės.

Išsekęs, ištroškęs vyras numetė savo kuprinę šalin ir kelias valandas tiesiog sėdėjo vienoje vietoje. Tačiau galiausiai nusprendė pratęsti savo žygį.

Pagaliau pasiekęs savo gimtąjį kaimą Lenkijoje M.Iwanowskis pamatė, kad jį pasitinka grupelė žmonių su plakatais, sveikinančiais jo atvykimą. Bet pats prisipažino pasijutęs keistai.

„Man tai kiek priminė laidotuvių procesiją“, – teigė fotografas.

Pasak jo, kelionė leido jam suvokti vieną dalyką.

„Labiausiai savo vietoje, namuose, jaučiausi eidamas per laukus, kelius. Supratau, jog man nereikia, kad valdžia pasakytų, kur yra mano namai.

Mano kojos, liečiančios žemę, įrodo mano priklausymą šiam pasauliui. Tai parodo ne pasas, išduotas kurios nors šalies“, – kalbėjo M.Iwanowskis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kokių klausimų vengia prezidentas G. Nausėda?