Tokijus ruošiasi priimti musulmonus – kuria mobilias maldos vietas

Japonija jau pradėjo pasiruošimą 2020-ųjų Tokijo olimpinėms žaidynėms ir stengiasi apgalvoti kiekvieną detalę. Sukūrę mobiliąją mečetę japonai tikisi, kad atvykę musulmonai čia pasijus kaip namuose.

Mobiliojoje mečetėje melstis vienu metu galės apie penkiasdešimt tikinčiųjų.<br>AP nuotr.
Mobiliojoje mečetėje melstis vienu metu galės apie penkiasdešimt tikinčiųjų.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AP ir „Lietuvos rytas“

Sep 25, 2018, 3:51 PM

Kai į mašinų stovėjimo aikštelę prie stadiono privažiuoja sunkvežimis su didele priekaba, gali nė neįtarti, kad jo viduje – musulmonų maldos namai.

Ši mobiliosios mečetės idėja kilo bendrovės „Yasu Project“ vadovui Yasuhuru Inoue, kai jis pasvarstė, kad Japonijoje per olimpiadą musulmonams gali pritrūkti vietų melstis.

O tai tikrai nėra gera reklama valstybei, kuri save laiko pažangios ir atviros tarptautinės bendruomenės dalimi.

Y.Inoue sugalvotos mečetės galės pačios susirasti tikinčiuosius – važinės prie vietų, kuriose bus rengiamos žaidynės. „Mes, kaip atvira ir svetinga tauta, norime pasidalyti japoniško svetingumo, vadinamo „omotenashi“, idėja su musulmonais“, – sakė Y.Inoue.

Šią savaitę mobiliosios mečetės pristatymas įvyko greta „Toyota“ stadiono. Iš priekabos šono išsistumia mečetės šonas, o priekabos durys tampa įėjimu į maldos namus.

48 kvadratinių metrų ploto mečetėje gali tilpti 50 žmonių.

Tai buvo išbandyta per pristatymą. Beje, lauke maldininkams buvo įrengti ir vandens čiaupai bei visa prausimosi erdvė, kur galima atlikti ritualinį apsiplovimą prieš maldą. „Mobilioji mečetė yra labai svarbi ir Japonijos musulmonams, turistams, kurie lankysis čia per olimpiadą“, – teigė 14-metis Nuras Azizah.

Japonijoje gyvena apie 100–200 tūkst. musulmonų.

Kūrėjai tikisi, kad ši mobiliosios mečetės idėja padės žmonėms būti dar atviresniems kitų religijų, pažiūrų, tautybių žmonėms.

„Stebėjau žmones, kurie meldėsi mečetėje, būdamas lauke. Jie atrodė labai laimingi“, – teigė japonas Tatsuya Sakaguchi.

Y.Inoue tikisi, kad jo sukurti maldos namai galės pasiekti musulmonus ne tik Japonijoje, bet ir kitose užsienio valstybėse, kuriose susidaręs religinės infrastruktūros trūkumas.

„Kai galvoju apie ateitį, mąstau, kad būčiau labai laimingas, jei žmonės iš Indonezijos, Malaizijos, Afrikos ir Vidurinių Rytų, pavyzdžiui, pabėgėliai iš Sirijos, galėtų pasinaudoti tokia mečete kaip galimybe skatinti taiką pasaulyje“, – vylėsi Y.Inoue. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.