Donaldas Trumpas po audringo posėdžio Senate toliau remia Brettą Kavanaugh

JAV prezidentas Donaldas Trumpas ketvirtadienį po audringo svarstymo Senate tvirtai parėmė savo paskirtąjį Aukščiausiojo Teismo teisėją Brettą Kavanaugh.

 Kaltinimai B. Kavanaugh iškilo tęsiantis judėjimui „#MeToo“.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Kaltinimai B. Kavanaugh iškilo tęsiantis judėjimui „#MeToo“.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 28, 2018, 8:55 AM, atnaujinta Sep 28, 2018, 10:35 AM

Amerika buvo prikaustyta prie televizijos ekranų, kai universiteto profesorė Christine Blasey Ford Teismų komitetui liudijo, kad B. Kavanaugh prieš kelis dešimtmečius ją užpuolė, o teisėjas įnirtingai neigė kaltinimus.

Prasidėjus visą dieną trukusiam svarstymui, 51-erių Ch.B.Ford sausakimšoje salėje smulkiai papasakojo apie tai, ką pavadino B. Kavanaugh bandymu ją išžaginti prieš 36 metus.

Tuo tarpu 53 metų konservatyvus teisėjas įnirtingai gindamasis tvirtino, kad to niekada nebuvo, kaltino demokratus sugriovus jo reputaciją, o savo paskyrimo patvirtinimo mūšį pavadino „nacionaline gėda ir cirku“.

„Teisėjas Kavanaugh parodė Amerikai, kodėl jį ir pasiūliau“, – pasibaigus posėdžiui po kelių minučių socialiniame tinkle „Twitter“ parašė prezidentas.

„Jo liudijimas buvo įtaigus, garbingas ir jaudinantis, – rašė D.Trumpas. – Demokratų strategija ieškoti ir naikinti yra gėdinga, o šis procesas buvo visiška apgaulė ir pastanga vilkinti, trukdyti ir priešintis. Senatas privalo balsuoti!“

Kalifornijoje psichologijos profesore dirbančios Ch.B.Ford kaltinimai grasina sužlugdyti D.Trumpo bandymą daugeliui metų pakreipti Aukščiausiąjį Teismą dešinėn.

Kaltinimai B.Kavanaugh iškilo tęsiantis judėjimui „#MeToo“, o per posėdį vykę smarkūs respublikonų ir demokratų ginčai atspindėjo Vašingtone tvyrančią nuožmaus politinio susiskaldymo atmosferą.

Senato Teismų komitetas, kuriame yra 11 respublikonų ir 10 demokratų, dėl B.Kavanaugh paskyrimo turi balsuoti penktadienį. Jei komitetas jo paskyrimą patvirtins, šis klausimas bus pateiktas visam Senatui, kur respublikonai turi 51 vietą, o demokratai – 49 vietas.

„Aš kategoriškai ir nedviprasmiškai neigiu dr. Ford pareiškimą“, – gindamasis pareiškė B.Kavanaugh. Jam darant savo pareiškimą, jo balsas drebėjo iš pykčio, jis ne kartą tramdė ašaras.

„Niekada nieko seksualiai neužpuoliau, nei vidurinėje, nei koledže, nei kada nors, – sakė jis. – Aš nekaltas dėl šio kaltinimo.“

Anksčiau per keturias valandas trukusį liudijimą Ch.B.Ford sakė esanti „100 procentų“ įsitikinusi, kad B.Kavanaugh yra jos užpuolikas ir kad tai „absoliučiai nėra“ klaidos dėl tapatybės atvejis.

„Aš čia šiandien esu ne todėl, kad norėčiau čia būti“, – sakė ji ir papasakojo apie įtariamą užpuolimą per vidurinės moksleivių vakarėlį vienuose priemiesčio namuose Merilande 1982 metais.

„Man labai baisu. Esu čia todėl, jog manau, kad mano pilietinė pareiga pasakyti jums, kas man nutiko“, – sakė Ch.B.Ford. Jos balsas dažnai virpėjo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.