Indijos teismo sprendimu į garsią hinduistų šventyklą galės patekti visos moterys

Indijos Aukščiausiasis Teismas penktadienį, po 20 metų trukusios teisinės kovos, atšaukė draudimą moterims įžengti į garsią hinduistų šventyklą ir nusprendė, kad patriarchija negali būti aukščiau tikėjimo.

Indijos Aukščiausiasis Teismas penktadienį, po 20 metų trukusios teisinės kovos, atšaukė draudimą moterims įžengti į garsią hinduistų šventyklą.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Indijos Aukščiausiasis Teismas penktadienį, po 20 metų trukusios teisinės kovos, atšaukė draudimą moterims įžengti į garsią hinduistų šventyklą.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 28, 2018, 1:24 PM

Tai dar vienas Aukščiausiojo Teismo pastarųjų savaičių sprendimas, atspindintis liberalesnį požiūrį didele dalimi konservatyvioje ir tradicinėje 1,25 mlrd. žmonių visuomenėje.

Moterys Indijoje pastaraisiais metais intensyvino kampanijas už tai, kad joms būtų leidžiama patekti į hinduistų šventyklas ir kitas religines vietas.

Penktadienio sprendimas yra susijęs su dievo Ajapano šventykla Sabarimaloje, pietinėje Keralos valstijoje. Ji laikoma viena švenčiausių hinduistų vietų, bet joje tradiciškai draudžiama lankytis tokio amžiaus, kai patiriamos menstruacijos, moterims. Tai reiškia draudimą mergaitėms ir moterims nuo 10 iki 50 metų.

Ši šventyklos taisyklė yra kilusi iš vis dar paplitusio Indijoje įsitikinimo, kad menstruacijas patiriančios moterys yra nešvarios. Kai kuriose šalies kaimo vietovėse daug moterų menstruacijų metu vis dar verčiamos miegoti ir valgyti atskirai.

Ajapano šventyklos taisyklę užginčijo grupė ieškovų, kurie teigė, kad iš moterų negalima atimti konstitucinės teisės praktikuoti tikėjimą.

„Laikyti moteris žemesnėmis reiškia nepaisyti pačios konstitucijos“, – sakė teisėjas  D.Y.Chandrachudas iš penkių teisėjų komisijos, priėmusios penktadienio sprendimą.

Aukščiausiojo Teismo pirmininkas Dipakas Misra sakė, kad draudimas moterims įeiti yra diskriminacinis ir pažeidžia jų teises.

„Draudimas moterims (įeiti į šventyklą) pažeidžia moters teisę garbinti ir praktikuoti religiją“, – sakė jis.

2016 metais šimtai moterų Maharaštros valstijoje vykdė sėkmingą kampaniją už draudimo moterims įeiti į Šani Šingnapuro šventyklą panaikinimo.

Moterys taip pat negalėdavo patekti į Mumbajaus Haji Ali mauzoliejų, bet 2016 metais Teismas draudimą panaikino.

Anksčiau šį mėnesį Aukščiausiasis Teismas panaikino 1861 metų draudimą gėjams turėti lytinių santykių, o ketvirtadienį paskelbė, kad svetimavimas nebebus laikomas nusikaltimu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.