Lenko įvykdyta žmogžudystė sukrėtė Monaką

Prancūzijos Rivjeros dėmesį prikausčiusioje byloje kaltinamas lenkas ketvirtadienį neigė užsakęs buvusios partnerės motinos milijardierės žmogžudystę.

 Nusikaltimas sukrėtė mažytę Monako kunigaikštystę.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Nusikaltimas sukrėtė mažytę Monako kunigaikštystę.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 28, 2018, 12:26 PM, atnaujinta Sep 28, 2018, 12:33 PM

Monako 77 metų turtuolė ir paveldėtoja Helene Pastor 2014-ųjų gegužės 6 dieną netoliese esančiame Prancūzijos Nicos kurorte buvo nušauta savo automobilyje iš nupjautavamzdžio šautuvo.

Ji ir jos vairuotojas, 64 metų Mohammedas Darwichas, nuo patirtų sužeidimų mirė.

Wojciechas Janowskis, H.Pastor dukters ir tuometinės Lenkijos garbės konsulės Monake buvęs partneris, yra kaltinamas šios žmogžudystės užsakymu.

Nusikaltimas sukrėtė mažytę Monako kunigaikštystę, kur H. Pastor šeima yra pastačiusi maždaug 4 tūkst. apartamentų.

Policija greitai nustatė du vyrus, įtariamus žmogžudystės įvykdymu, ir mano, kad jie tai padarė W. Janowskio užsakymu.

Iš pradžių W. Janowskis apklausiamas policijos pripažino užsakęs žmogžudystę, kad galėtų pasinaudoti H. Pastor turtu, kuris vertinamas 12 mlrd. eurų. Vėliau jis atšaukė savo prisipažinimą ir tvirtino, kad ne taip suprato klausimus.

Tačiau ketvirtadienį iš kaltinamųjų suolo šis nepriekaištingai apsirengęs žilaplaukis verslininkas lengvai kalbėjo prancūziškai. Jis vėl neigė, kad yra kaip nors susijęs su H. Pastor mirtimi.

„Niekada neužsakiau jokios operacijos“, – teismui Prancūzijos Provanso Ekso mieste sakė jis ir pridūrė: „Parodykit man įrodymus.“

„Didelis darbas“

Trečiadienį jo buvęs asmeninis treneris Pascalis Dauriacas pasakojo visai kitokią istoriją.

P.Dauriacas, kuris 13 metų treniravo W.Janowskį ir H.Pastor dukrą Sylvią Ratkowski, teismui sakė, kad buvęs bosas paprašė jo pagalbos ieškant žmogaus, kuris padėtų „atsikratyti tos senės“.

Pasak P. Dauriaco, W. Janowskis pirmą kartą apie tai prakalbo 2012 metais, kai pasakė, kad H. Pastor gadina dukters gyvenimą, ir paklausė: „Ar galėtum surasti ginklą poniai Pastor nužudyti?“

Treneris sakė iš pradžių ignoravęs prašymą, bet W. Janowskis šį klausimą vėl iškėlė 2013 metais, kai Sylvia, kuri yra įveikusi vėžį, susirgo.

W.Janowskis yra kaltinamas nuslėpęs didelę dalį pinigų, kuriuos H. Pastor davė savo dukrai. Pasak P. Dauriaco, W. Janowskis nuogąstavo, kad Sylviai mirus pinigų upelis išseks.

„Taip negali tęstis, Sylvios liga pablogėjo, mes turime atsikratyti tos senės. Ar gali man padėti?“, – trenerio klausęs W. Janowskis.

P.Dauriacas tvirtino, kad W.Janowskis, norėdamas jį palenkti, primygtinai siūlė jam dovanų ir nemokamų atostogų paketų, ir kad galiausiai jis pasidavė ir paprašė Marselyje gyvenančio svainio Abdelkadero Belkhatiro padėti surasti žmogų „dideliam darbui“ už 140 tūkst. eurų.

Svainis suradęs du vyrus – Al Hairą Hamadi, kuris esą stebėjo padėtį, ir įtariamą žudiką Samine'ą Saidą Ahmedą.

„Pasaulis griuvo“

W.Janowskis ketvirtadienį atmetė šią įvykių versiją ir teigė, kad iš tikrųjų už šios žmogžudystės stovi P.Dauriacas, kuris esą grasino jo šeimai ir reikalavo pinigų.

W.Janowskis tvirtino, kad „niekada nieko neprašė iš Dauriaco“.

Jis taip pat sakė iš pradžių kaltę pripažinęs todėl, kad norėjęs apginti S.Ratkowski. Jiedu 28 metus buvo pora, turi dukterį.

„Įrodymai kaltina Dauriacą, jis įvykdė nesuvokiamą nusikaltimą, – sakė W. Janowskis. – Nėra nė vieno įrodymo, kad aš esu kaltas, nieko.“

A.H.Hamadi ir S.S.Ahmedą policija susekė pagal saugumo kamerų nufilmuotą medžiagą, mobiliųjų telefonų duomenis ir DNR mėginį, paimtą nuo dušo želė butelio viešbučio kambaryje. Abu jie kaltinimus neigia.

Policija iš pradžių taip pat apklausė S.Ratkowski, bet jos įtariamąja nelaiko.

Praėjusią savaitę ji liudijo, jog jos „pasaulis griuvo“, kai W.Janowskis mėnuo po motinos nužudymo jai pasakęs, kad užsakė šią žmogžudystę.

„Praradau savo motiną ir savo gyvenimo vyrą“, – ašarodama sakė ji.

Iš viso šioje byloje teisiami 10 žmonių. Procesas turi trukti iki spalio 19 dienos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.