Skandalas Lenkijoje: valdantieji rinkimuose pasitelkė internetinius anonimus

Lenkijos politinę areną įaudrino du žiniasklaidos tyrimai. Likus vos mėnesiui iki savivaldybių rinkimų valdantieji sulaukė kaltinimų, kad pergalės siekia anonimiškai juodindami savo konkurentus internete.

D.Mateckis (kairėje) teigė rėmęs kandidatą į Varšuvos merus P.Jakį dėl pažiūrų.
D.Mateckis (kairėje) teigė rėmęs kandidatą į Varšuvos merus P.Jakį dėl pažiūrų.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Varšuva

Sep 29, 2018, 9:13 AM

Dienraštis „Gazeta Wyborcza“ ir radijo stotis „Radio ZET“ atskleidė, kad kandidato į prezidentus Andrzejaus Dudos rinkimų štabas 2015 metais pasirašė sutartį su paslaptinga Varšuvos įmone „Elchupacabra“.

Minėta firma įsikūrusi bute, kuriame niekas negyvena, o paskambinus jos numeriu niekas neatsiliepia.

„Elchupacabra“ steigėju yra nurodytas sociologas, technologijų propagandos žinovas Piotras Sulimas.

Sutartyje su A.Dudos štabu minėta įmonė įsipareigojo per mėnesį sukurti po tūkstantį „teminių įrašų“, kurių kiekvienas turės ne mažiau kaip penkis tūkstančius „automatinių komentarų“.

Informatikos ekspertų teigimu, žodžiai „automatinis komentaras“ išduoda, kad komentarus rašė ne realūs žmonės, bet speciali kompiuterinė programa.

Nurodyti internautų vardai ir adresai buvo netikri, jie buvo sukurti tam, kad diskusijų kryptį būtų galima nukreipti norima linkme – masiškai ką nors giriant arba kritikuojant.

Neigia surengę kampaniją

„Elchupacabra“ už du mėnesius tokių manipuliacijų gavo 40 tūkst. zlotų (9,3 tūkst. eurų). Neaišku, ar ši sutartis buvo pratęsta ir ar buvo pasirašyti panašūs susitarimai su kitomis tokio pobūdžio įmonėmis.

Politologai primena, kad Teisės ir teisingumo partijos (TTP) kandidato A.Dudos populiarumas buvo beveik perpus mažesnis už tuometinio prezidento Bronislawo Komorowskio, tačiau pastarasis internete buvo paverstas pajuokų objektu ir pralaimėjo.

Nuomonių persilaužimas buvo pastebėtas būtent po sutarties su „Elchupacabra“ pasirašymo.

Internete buvo išpučiama kiekviena senstančio B.Komorowskio silpnybė, kartu kviečiant suteikti galimybę jaunam ir gabiam A.Dudai.

Pastarasis dabartinius kaltinimus rinkimus laimėjus padedant internetiniams troliams pavadinu prasimanymu.

Dėl B.Komorowskio šmeižimo kampanijos organizavimo neprisipažino ir Seimo vicepirmininkas Adamas Bielanas, kuris vadovavo A.Dudos rinkimų štabui ir iki kurio pavaldinių driekiasi interneto trolių gijos.

Juodina kandidatą į merus

Paaiškėjo, kad TTP internetinių technologijų specialistų į pagalbą kviečiasi ir siekdama laimėti artėjančius Varšuvos mero rinkimus, kurie bus rengiami spalio 21 dieną.

Lenkijos žiniasklaida pranešė, kad Teisingumo ministerijoje slapta buvo įdarbintas garsus tinklaraštininkas Dariuszas Mateckis.

Pastarasis privalėjo apjuodinti TTP kandidato, teisingumo viceministro Patryko Jakio konkurentus. D.Mateckis yra vienas įtakingiausių jaunųjų internautų, jo įkurtą vaizdo įrašų kanalą bei tinklalapį „Dešiniųjų internetas“ kasdien stebi daugiau kaip 120 tūkst. žmonių.

Prieš mėnesį opozicija pastebėjo, kad D.Mateckis visur lydi teisingumo viceministrą P.Jakį, o internete pasirodė tinklaraštininko pranešimai apie puikią viceministro asmenybę bei šaunius susitikimus su rinkėjais.

Paaiškėjus, kad D.Mateckis už valstybės pinigus juodino internete opozicijos kandidatus ir reklamavo P.Jakį, kilo didžiulis pasipiktinimas.

Juolab kad P.Jakis ilgai tvirtino, jog tinklaraštininkų nesamdo, ir teigė, kad viceministrą aukštinantis todėl, kad pats yra dešiniųjų pažiūrų.

Kalbomis skleidė neapykantą

Kilus triukšmui D.Mateckis skubiai buvo atleistas iš ministerijos, kurioje slapta išdirbo kone metus. Tai aistrų nenuslopino, mat į viešumą iškilo antisemitiniai, rasistiniai D.Mateckio pareiškimai bei kritika demokratijai ir ES.

Ekspertai demaskavo, kad D.Mateckis slapta yra įkūręs keliolika anoniminių tinklapių, kuriuose dergia demokratiją, ES, pabėgėlius ir aukština lenkišką nacionalizmą.

Tinklapių turinį gerai iliustruoja jų pavadinimai: „Šalin demokratiją – norime stiprios Lenkijos!“, „Ne masinei imigracijai!“, „Nenorime Lenkijoje pabėgėlių!“, „Stop Europos islamizacijai!“, „Patriotų armija“, „Remiu TTP vyriausybę“, „Didžiuokimės būdami lenkai“, „Šlykščiuosi PPP“.

Tinklaraštininkas ragino nebalsuoti už kairiųjų kandidatą į Varšuvos merus Janą Spiewaką, nes jis yra žydas, o jo tėvas buvo sovietinis funkcionierius.

Įsižeidęs J.Spiewakas D.Mateckį išvadino fašistu, o viceministrą P.Jakį – fašisto globėju.

Paaiškėjo, kad D.Mateckis dar mokydamasis mokykloje viešai užgauliojo tamsiaodę klasiokę, dėl to direktorė ne kartą kvietėsi jo tėvus.

Vėliau D.Mateckis sektinu autoritetu jaunimui vadino iš dvasininkų luomo už antisemitizmo ir fašizmo idėjų skelbimą pašalintą kunigą Jaceką Miedlarą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.