Rumunams nepavyko apsispręsti dėl santuokos apibrėžimo

Rumunijoje sekmadienį vykusiame plebiscite dėl konstitucinio santuokos apibrėžimo, kuriuo siekiama užkirsti kelią ja laikyti tos pačios lyties asmenų sąjungas, dalyvavo itin mažas rinkėjų skaičius, todėl referendumas turėtų būti paskelbtas neįvykusiu.

Rumunams nepavyko apsispręsti dėl santuokos apibrėžimo.<br>A.Barzdžius
Rumunams nepavyko apsispręsti dėl santuokos apibrėžimo.<br>A.Barzdžius
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-10-08 07:50

Iki 21 val. vietos (ir Lietuvos) laiku, kai užsidarė balsavimo apylinkės, savo balsus buvo atidavę vos 20,41 proc. registruotų rinkėjų. Kad referendumas būtų laikomas įvykusiu, jame turi dalyvauti ne mažiau kaip 30 proc. visų registruotų rinkėjų.

Galutiniai balsavimo rezultatai turėtų būti paskelbti vėliau pirmadienį.

Referendume rumunų buvo klausiama, ar reikėtų priimti Konstitucijos pataisą, kad santuoka būtų apibrėžta kaip išimtinai vyro ir moters sąjunga. Dabartinis apibrėžimas skelbia, kad tai yra dviejų „sutuoktinių“ sąjunga.

Penktadienį paskelbti viešosios nuomonės tyrimo rezultatai parodė, kad apie 90 proc. rumunų pritaria tokiai Konstitucijos pataisai.

Rumunijoje šiuo metu galioja tos pačios lyties asmenų santuokas ar civilines sąjungas draudžiantis įstatymas.

Prieš referendumą Konstitucijos pataisos kritikai tvirtino, kad ją priėmus gėjai ir lesbietės praktiškai neturėtų galimybės ateityje išsikovoti teisės tuoktis.

Pataisos šalininkai, palaikomi įtakingos Ortodoksų Bažnyčios, sakė siekiantys ginti tradicinės šeimos vertybes.

„Jei leisime homoseksualiems asmenims tuoktis, rytoj jie prašys leisti jiems įsivaikinti, o tai visiškai nepriimtina“, – šeštadienį naujienų agentūrai AFP sakė vienas pensininkas.

Visgi nemažai rumunų kritiškai žiūri į šią iniciatyvą.

„Tai didžiulis melas ir pinigų švaistymas“, – sakė kita pensininkė sekmadienį po mišių Bukarešte.

„Turėtume leisti kiekvienam žmogui, nepriklausomai nuo jo seksualinės orientacijos, pačiam nuspręsti – tuoktis jam ar ne“, – sakė ji.

Kritikai sako, kad kairiojo sparno Socialdemokratų partija (PSD) naudojasi šiuo referendumu siekdama palenkti į savo pusę ortodoksiškąjį elektoratą ir nukreipti visuomenės dėmesį nuo partiją persekiojančių korupcijos skandalų.

Socialdemokratų lyderis Liviu Dragnea pirmadienį turėtų pasirodyti teisme ir apskųsti už fiktyvių darbo vietų kūrimą birželį jam skirtą pusketvirtų metų laisvės atėmimo bausmę.

Ankstyvą sekmadienio popietę keliose balsavimo apylinkėse pačiame sostinės centre nebuvo matyti rinkėjų.

„Pataisos šalininkų stovyklos agresyvumas, bandymai kurstyti neapykantą mažumos atžvilgiu atbaidė rumunus nuo balsavimo“, – naujienų agentūrai AFP sakė sociologas Gelu Duminica.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.