Po žurnalisto dingimo kilo dviejų milžinių konfliktas

Jamalas Khashoggi žinojo apie riziką prieš eidamas į Saudo Arabijos konsulatą Stambule. Ir jau savaitė, kai vyro niekas nematė, o tai turkus skatina prabilti net apie nužudymą.

Žinių iš Saudo Arabijos žurnalisto J.Khashoggi niekas nesulaukia jau savaitę.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Žinių iš Saudo Arabijos žurnalisto J.Khashoggi niekas nesulaukia jau savaitę.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Al Jazeera“, „Arab News“, „The Guardian“, „Lietuvos rytas“

Oct 9, 2018, 2:24 PM, atnaujinta Oct 9, 2018, 3:23 PM

Iš Saudo Arabijos pabėgęs žurnalistas J.Khashoggi kalbėjosi su draugais, savo sužadėtinei davė instrukcijas ir numerį, kuriuo skambinti, jeigu jam nuėjus į konsulatą kils bėdų.

Įsitikinęs, kad kronprincas jam nekelia grėsmės, ir spaudžiamas būsimo uošvio jis nusprendė nuvykti į konsulatą Stambule tvarkyti ankstesnės santuokos nutraukimo dokumentų.

Tačiau žingsnis į naują gyvenimą žurnalistą, ko gero, nuvedė į mirtį. Visą savaitę iš 59 metių J.Khashoggi niekas negirdėjo jokių žinių.

Su kiekviena naują diena turkų pareigūnai ir vis garsiau kalba, kad jo niekas ir nebepamatys.

Turkai kalba, kad jį valstybės užsakymu Stambulo centre esančiame konsulate nužudė iš Saudo Arabijos atvykę galvažudžiai.

Penktadienį kronprincas Mohammedas bin Salmanas pareiškė, kad įleis pareigūnus patikrinti konsulato ir policiją įsitikinti, kad nėra jokio lavono, o J.Khashoggi čia nėra kalinamas.

„Tai yra suvereni mūsų teritorija, bet leisime jums daryti viską, ką norite. Mes čia neturime ko slėpti“, – sakė M.bin Salmanas.

Bet sekmadienio vakarą Turkijos valdžios institucijos prieš ar Rijadą ir jo agentus pradėjo bylą.

Turkų pareigūnai tvirtina, kad J.Khashoggi buvo kankinamas ir nužudytas, o tada jo kūnas sukapotas ir slapta išvežtas iš konsulato.

Tyrėjai, peržiūrėję šimtus valandų vaizdo stebėjimo kamerų medžiagos ir remdamiesi šaltinių konsulate pasakojimais, pareiškė, kad į Stambulą buvo atvykusi 15 Saudo Arabijos smogikų grupuotė. Jie iš konsulato išvažiavo praėjus kelioms valandoms po to, kai ten dokumentų buvo atvykęs J.Khashoggi.

„Buvo sekami automobiliai ir skrydžiai.

Žinome visas detales ir galime tvirtai teigti, kad jis buvo nužudytas“, – teigė dingusio žurnalisto draugas Turanas Kislacki.

Jis pasakojo, kad J.Khashoggi į jį kreipėsi prieš vykdamas į konsulatą ir tvirtino, kad „nebijo ten eiti, nes dėl jo nevykdomas joks tyrimas, o M.bin Salmanas pats jam neseniai siūlė būti jo patarėju“.

„Daugiausia, ką jie gali padaryti, – tai mane apklausti. Bet aš neturiu ko slėpti ir pateiksiu jiems visus atsakymus“, – tokius paskutinius J.Khashoggi žodžius prisimena T.Kislacki.

J.Khashoggi buvo artimas Saudo Arabijos monarchams, tačiau karalystę paliko prieš metus, kai karalius savo įpėdiniu paskyrė M.bin Salmaną.

Pasitraukęs iš šalies žurnalistas kritikavo gimtinėje vykdomas reformas, ypač politinių laisvių suvaržymus ir kitokios nuomonės netoleravimą.

Prieš atvykdamas į konsulatą pasirašyti skyrybų dokumentų, kurie jam leistų vesti sužadėtinę Turkijoje, jis bandė gauti patvirtinimą iš Saudo Arabijos pareigūnų, kad bus užtikrintas jo saugumas.

Ekspertai tvirtina, kad šis incidentas gali tik dar labiau pabloginti Turkijos ir Saudo Arabijos santykius. Šalys pastarąjį dešimtmetį konfrontavo beveik visais klausimais.

„Tikiuosi, kad nekils situacija, kurios nenorime. Labai neramu, kad tai buvo įvykdyta mūsų šalyje“, – apie galimus suvereniteto pažeidimus kalbėjo Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.