Rinkimai Bavarijoje gali pridaryti bėdų ne tik Angelai Merkel

Vieno regiono valdžios rinkimai gali turėti padarinių kur kas didesniam ratui. Artėjantis šio savaitgalio balsavimas Bavarijoje ilgai kelia nerimą Vokietijos valdžiai ir gali suduoti lemtingą smūgį.

A.Merkel draugai Bavarijoje dreba.<br>„Imago“/„Scanpix“ nuotr.
A.Merkel draugai Bavarijoje dreba.<br>„Imago“/„Scanpix“ nuotr.
A.Merkel draugai Bavarijoje dreba.<br>„Imago“/„Scanpix“ nuotr.
A.Merkel draugai Bavarijoje dreba.<br>„Imago“/„Scanpix“ nuotr.
A.Merkel draugai Bavarijoje dreba.<br>„Imago“/„Scanpix“ nuotr.
A.Merkel draugai Bavarijoje dreba.<br>„Imago“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

AP, „Lietuvos rytas“

Oct 13, 2018, 1:17 PM

Sekmadienį didžiausioje Vokietijos žemėje vyksiančių rinkimų apklausos rodo, kad centro dešiniųjų Krikščionių socialinei sąjungai (CSU), valdžiusiai Bavariją 61 metus, gresia prasčiausias pasirodymas nuo šeštojo praėjusio amžiaus dešimtmečio.

Griežtai prieš migraciją pasisakanti partija veikia tik Bavarijoje, tačiau yra svarbi, nors kartais ir problemų kelianti jaunesnioji kanclerės Angelos Merkel Krikščionių demokratų sąjungos (CDU) sesuo.

Abi šios politinės jėgos dalijasi Vokietijos valdžia su socialdemokratais.

Nors mažai tikėtina, kad CSU visai prarastų valdžią Bavarijoje, gėdingas rezultatas galėtų iš posto išversti partijos lyderį ir Vokietijos vidaus reikalų ministrą Horstą Seehoferį.

Politinę jėgą iš dešinės spaudžia kur kas radikalesnė partija „Alternatyva Vokietijai“, kuri labai stengiasi įtikti vokiečiams, pasisakantiems prieš A.Merkel migrantams atvertas duris.

H.Seehoferis su kanclere seniai pliekiasi dėl migrantų. CSU piktinosi A.Merkel kvietimu atvykti migrantams dar 2015 metais, mat daug jų į Vokietiją atvyko būtent per Bavariją.

O birželio mėnesį ministras net grasino nutraukti ilgametę partijų partnerystę ir paskandinti ketvirtąją kadenciją iškovojusios lyderės vyriausybę.

Naujasis Bavarijos gubernatorius Markus Soederis, kuris postą perėmė iš kovo mėnesį ministru tapusio H.Seehoferio, imigrantus pliekia dar griežčiau, tačiau, regis, jo kalbos bavarų neįtikina.

CSU rinkimuose žada palaikyti vos 33 proc. bavarų – 2013-aisiais tokių rinkėjų buvo beveik 48 proc.

Antrojoje vietoje esantys žalieji sulauktų 18 proc. palaikymo, o radikalieji „Alternatyva Vokietijai“ ir socialdemokratai turi maždaug po 10 proc. paramos.

M.Soederis dėl prastų reitingų jau spėjo apkaltinti Berlyno politiką.

Tačiau H.Seehoferis nesiruošia grįžti į gimtinę ir po rinkimų žada likti vidaus reikalų ministro poste.

O kanclerę A.Merkel, jau susilpninta vidinių Vokietijos vyriausybės rietenų, tikėsis, kad prastas CSU pasirodymas Bavarijos rinkimuose nepridarys dar daugiau bėdų prieš partijos suvažiavimą gruodį, per kurį ji viliasi išsaugoti lyderės poziciją CDU. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.