Liuksemburge renkamas parlamentas, Belgijoje vyksta savivaldos rinkimai

Sekmadienį Liuksemburge renkamas parlamentas, o rinkimų rezultatai parodys, kaip šalies gyventojai vertina liberalaus premjero Xavier Bettelio vyriausybės darbą per pastaruosius penkerius metus.

 Balsavimas prasidėjo 8 val. vietos laiku (9 val. Lietuvos laiku) ir truks iki 14 val. vietos laiku (15 val. Lietuvos laiku). <br>Zuma Press/Scanpix nuotr. 
 Balsavimas prasidėjo 8 val. vietos laiku (9 val. Lietuvos laiku) ir truks iki 14 val. vietos laiku (15 val. Lietuvos laiku). <br>Zuma Press/Scanpix nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 14, 2018, 3:39 PM

Rinkimo teisę mažytėje kunigaikštystėje turi tik 256 tūkst. žmonių. Jie išrinks 60 deputatų. Tačiau dėl vietų parlamente kovoja aštuonios partijos. Naujai vyriausybei suformuoti neabejotinai reikės koalicijos.

Balsavimas prasidėjo 8 val. vietos laiku (9 val. Lietuvos laiku) ir truks iki 14 val. vietos laiku (15 val. Lietuvos laiku).

Tik trijų partijų lyderiai turi realių vilčių suformuoti vyriausybę: X. Bettellis, vadovaujantis liberaliai DP, Claude'as Wiseleras (Klodas Vizeleras), vadovaujantis centro dešinės partijai CSV ir Etienne'as Schneiderio iš socialistų LSAP.

CSV ilgą laiką turėjo daugiausiai deputatų Liuksemburgo parlamente. Kadenciją baigiančiame parlamente ši partija turėjo 23 vietas. Tačiau jai reikės koalicijos partnerio, kad ji turėtų 31 vietos daugumą.

2013 metais socialistams ir žaliesiems sutarus sudaryti koaliciją su liberalais, X. Bettelis nušalino nuo valdžios CSV premjerą veteraną Jean'ą-Claude'ą Junckerį.

Visos neseniai atliktos apklausos rodo, kad CSV nesunkiai laimės rinkimus, tačiau jai pritrūks balsų užsitikrinti absoliučią daugumą.

Tuo tarpu Liuksemburgo kaimynėje Belgijoje sekmadienį vyksta savivaldos rinkimai, kurie laikomi išbandymu kitam liberalui – premjerui Charlesui Micheliui.

Belgijos spauda sekmadienį skelbia, kad dėl techninių problemų laiku neatsidarė 47 balsavimo apylinkės Briuselyje. Maždaug 30 apylinkių su elektroninio balsavimo galimybe buvo uždaryta iki vidurdienio.

Televizijos kanalas RTBF skelbia, kad techninės problemos buvo susijusios su tuo, kad sistema neatpažino USB raktų, kurie naudojami registruojant rezultatus.

Dalyvavimas rinkimuose Belgijoje yra privalomas. Daugeliu atvejų dėl kilusių problemų rinkėjai buvo siunčiami balsuoti į kitas apylinkes.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.