Po mįslingo žurnalisto dingimo – Turkijos ir Saudo Arabijos vadovų pokalbis

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas ir Saudo Arabijos karalius Salmanas sekmadienį aptarė žurnalisto Jamalo Khashoggi dingimo bylą.

59 metų J.Khashoggi.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
59 metų J.Khashoggi.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 15, 2018, 7:07 AM, atnaujinta Oct 15, 2018, 8:28 AM

Tai buvo pirmasis jų pokalbis telefonu apie mįslingą žurnalisto, nevengusio kritikuoti Rijado vyriausybės, dingimą.

R. T. Erdoganas ir Salmanas aptarė, kaip tiriama Jamalo Khashoggi byla, ir pabrėžė būtinybę „tyrimo pagrindu suburti bendrą darbo grupę“, sakė šaltinis Turkijos prezidentūroje, pageidavęs neviešinti savo vardo.

Ankara anksčiau pareiškė, kad Saudo Arabijos iniciatyva bus suburta darbo grupė. Tačiau kol kas nepateikta jokių detalių, kaip ji veiks.

Saudo Arabijos užsienio reikalų ministerija informavo, kad karalius Salmanas per pokalbį telefonu su Turkijos vadovu patvirtino „tvirtus“ karalystės ryšius su Ankara.

Karalius paskambino R. T. Erdoganui „padėkoti už teigiamą reakciją į karalystės siūlymą suformuoti bendrą darbo grupę Saudo Arabijos piliečio Jamalo Khashoggi dingimui aptarti“, nurodė ministerija.

Anot jos, Salmanas pabrėžė Turkijos ir Saudo Arabijos ryšių svarbą ir sakė, jog niekas neturėtų „susilpninti šių santykių“.

59 metų J. Khashoggi, pastaruoju metu rašęs straipsnius JAV dienraščiui „The Washington Post“, dingo spalio 2 dieną, kai užėjo į Saudo Arabijos konsulatą Stambule atsiimti santuokai reikalingo oficialaus dokumento. Nuo tada apie jį neturima jokių žinių.

Saudo Arabija tvirtina, kad žurnalistas gyvas ir sveikas išėjo iš pastato. Tačiau šaltiniai Turkijos vyriausybėje sako, jog policija mano, kad J. Khashoggi nužudė specialiai į Stambulą iš Saudo Arabijos atsiųsta smogikų komanda.

Tuo tarpu R. T. Erdoganas kol kas linkęs laikytis atsargesnės pozicijos. Jis nekart išreiškė susirūpinimą dėl žurnalisto dingimo, tačiau tiesiogiai Rijado nekaltino.

Reikalauja nešališko tyrimo

Didžioji Britanija, Prancūzija ir Vokietija sekmadienį pareikalavo „pasiaiškinti“ ir atlikti patikimą tyrimą dėl Saudo Arabijos žurnalisto Jamalo Khashoggi (Džamalo Chašogio) dingimo per apsilankymą šios šalies konsulate Stambule.

Išplatintame pareiškime Britanijos užsienio reikalų sekretorius Jeremy Huntas, jo kolega iš Prancūzijos Jeanas-Yves'as Le Drianas ir Vokietijos užsienio reikalų ministras Heiko Maasas paragino patraukti atsakomybėn už šio Rijado kritiko dingimą atsakingus asmenis.

59 metų J. Khashoggi, pastaruoju metu rašęs straipsnius JAV dienraščiui „The Washington Post“, dingo spalio 2 dieną, kai užėjo į Saudo Arabijos konsulatą Stambule atsiimti santuokai reikalingo oficialaus dokumento. Nuo tada apie jį neturima jokių žinių.

„Vokietijos, Jungtinės Karalystės ir Prancūzijos svarbūs prioritetai yra ginti kalbos ir žiniasklaidos laisvę bei užtikrinti žurnalistų saugumą“, – diplomatijos vadovų žodžius citavo Užsienio reikalų ministerija Londone.

„Atsižvelgiant į tai, turi būti pasiaiškinta dėl Saudo Arabijos žurnalisto Jamalo Khashoggi dingimo“, – sakoma pareiškime.

Jame pažymima, jog visos trys šalys vertina šį klausimą „itin rimtai“.

„Turi būti atliktas patikimas tyrimas siekiant nustatyti, kas iš tiesų atsitiko, ir prireikus nustatyti Jamalo Khashoggi dingimo kaltininkus bei užtikrinti, kad jie būtų patraukti atsakomybėn“, – nurodė URM vadovai.

Pasak jų, nors bendras Rijado ir Ankaros pradedamas bendras tyrimas yra sveikintinas, Saudo Arabijos vyriausybė turi pateikti „visišką ir išsamų atsakymą“. Jie pabrėžė, kad tokia žinia buvo nusiųsta „tiesiogiai“ Rijadui.

Turkijos pareigūnai mano, kad žurnalistas buvo nužudytas Saudo Arabijos atstovybėje, o žiniasklaidai buvo nutekinta šiurpių pareiškimų, kad J. Khashoggi prieš nužudant galbūt buvo kankinamas, o jo kūnas - supjaustytas.

Saudo Arabija sekmadienį perspėja, kad atsakytų į bet kokias su J. Khashoggi dingimu siejamas sankcijas šiai nafta turtingai karalystei. Tačiau didėjant investuotojų nuogąstavimams Rijado vertybinių popierių biržos indeksai reikšmingai nusmuko.

Daugybė Vakarų bendrovių, įskaitant technologijų milžines ir stambias žiniasklaidos priemones, pradėjo atsiriboti nuo šios Persijos įlankos valstybės. Dėl to gali kilti pavojus sosto įpėdinio princo Mohammedo bin Salmano (Mohamedo bin Salmano) garsiai reklamuojamoms ekonomikos reformoms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.