Saudo Arabijos princui nuo priešų tenka slėptis jachtoje

Princas Mohammedas bin Salmanas nutarė gerokai reformuoti Saudo Arabiją prieš pats perimdamas sostą. Bet imdamasis permainų jis susikūrė ir nemenką priešų ratą, nuo kurio dabar tenka slėptis.

M.bin Salmanas susikūrė būrį priešų.<br> AFP/Scanpix nuotr.
M.bin Salmanas susikūrė būrį priešų.<br> AFP/Scanpix nuotr.
M.bin Salmanas susikūrė būrį priešų.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
M.bin Salmanas susikūrė būrį priešų.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

„Business Insider“ ir „Lietuvos rytas“

Oct 15, 2018, 10:15 PM, atnaujinta Oct 15, 2018, 10:16 PM

Jau daugiau negu metai praėjo nuo dienos, kai M.bin Salmanas buvo paskirtas Saudo Arabijos sosto įpėdiniu. 32-ejų kronprincas nuo tada ėmėsi kai kam net agresyviai atrodančių reformų, kurios regione ir šalyje sukėlė nemenką įtampą.

Saudo Arabija ruošiasi naftos amžiaus pabaigai ir kuria planus, padėsiančius valstybei suklestėti. Princas M.bin Salmanas, dabartinio monarcho Salmano sūnus, paskelbė, kad pavers Saudo Arabiją modernia valstybe, nepriklausoma nuo naftos sektoriaus.

Saudo Arabijoje jo įvestos naujovės sugriovė daug metų besilaikiusį elito sluoksnio stabilumą. Ir kartu privertė princą abejoti dėl jo paties saugumo. Sosto įpėdinis žino, kad įgijo daug galingų priešų.

„Baimindamasis dėl savo saugumo princas didžiąją dalį naktų leidžia savo prabangioje jachtoje, kainuojančioje pusę milijono dolerių. Laivas prišvartuotas netoli Džidos uostamiesčio kranto“, – tvirtino Brookingso instituto žinybos projekto vadovas Bruce’as Riedelis.

135 metrų ilgio jachtą princas įsigijo 2016-aisiais, kai atostogavo Pietų Prancūzijoje. Jis ją perpirko iš Rusijos milijardieriaus.

Ant laivo denio yra dvi aikštelės sraigtasparniui nusileisti, alpinizmo treniruotėms skirta siena, didžiulis SPA centras ir trys plaukimo baseinai.

„Tai tarsi plūduriuojantys rūmai, ilgesni nei futbolo aikštė ir dar turintys daugybę patogumų. Tai taip pat galimas būdas princui pasprukti nuo priešų“, – mano tyrėjas B.Riedelis.

Pastaruoju metu Saudo Arabija gyvena maišto nuotaikomis. Nedaug kas liko iš senosios tvarkos, kuri čia viešpatavo daugelį metų.

Vienas akivaizdžiausių to ženklų jau buvo matyti pernai vėlų lapkritį, kai vyriausybė šimtus karališkosios šeimos narių, verslininkų ir kitų įtakingų Saudo Arabijos piliečių uždarė prabangiame viešbutyje „Ritz-Carlton“, kad iš jų atimtų menamai korupciniu būdu įgytus turtus.

Tarp Saudo Arabijos karališkosios šeimos narių visada virė konkurencija, dėl to jie sulaukdavo kritikos ir iš šalies. Kad ir kaip būtų, 15 tūkst. princų, princesių ir jų favoritų šalyje visada buvo laikomi neliečiamais. Bet tokia nuostata – jau praeitis.

Tiesa, daugeliui jaunų Saudo Arabijos gyventojų patinka princas M.bin Salmanas. Jis – jaunas ir mėgina pakeisti nepakeliamai sustingusį šios šalies gyvenimą.

Čia buvo draudžiama tiesiog viskas, kas teikia malonumą, – eiti į kiną, susitikti kavinėje su mergina, klausytis muzikos, švęsti, dalyvauti vakarėliuose.

Dabar po 35 metų draudimo Saudo Arabijoje vėl veikia kino teatrai.

Į ar Rijadą atvyksta pasaulinės žvaigždės, vis dažniau koncertuoja Vidurinių Rytų įžymybės.

Nuo birželio mėnesio Saudo Arabijos moterys gali vairuoti automobilį. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.