Žlugus pastangoms suformuoti Švedijos vyriausybę, šio darbo imsis nuverstas premjeras

Praėjusį mėnesį per balsavimą dėl nepasitikėjimo nuverstam Švedijos premjerui Stefanui Lofvenui pirmadienį buvo suteiktas mandatas formuoti naują ministrų kabinetą, išvakarėse žlugus jo konkurento centro dešiniųjų partijos lyderio Ulfo Kristerssono pastangoms suformuoti vyriausybę.

 Praėjusį mėnesį per balsavimą dėl nepasitikėjimo nuversto premjero S. Lofveno Švedijos socialdemokratų darbo partija (SAP) nuo 2014 metų vadovavo mažumos vyriausybei, kurioje dirbo kartu su žaliaisiais.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Praėjusį mėnesį per balsavimą dėl nepasitikėjimo nuversto premjero S. Lofveno Švedijos socialdemokratų darbo partija (SAP) nuo 2014 metų vadovavo mažumos vyriausybei, kurioje dirbo kartu su žaliaisiais.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-10-15 19:42

U. Kristerssono vadovaujama Nuosaikioji partija yra dalis centro-dešinės pakraipos Aljanso. Šis blokas per rugsėjo 9-ąją įvykusius parlamento rinkimus surinko šiek tiek mažiau balsų už anksčiau valdžiusią centro-kairės koaliciją.

Abiem blokams nepavyksta suformuoti daugumos, nes jie atsisako derėtis su prieš imigraciją nusiteikusiais Švedijos demokratais, kurie jau ne vienerius metus yra siejami su kraštutinių dešiniųjų grupėmis.

Ultradešinioji Švedijos demokratų partija (Sverigedemokraterna), sėkmingai pasinaudojusi rinkėjų pykčiu dėl imigracijos po to, kai nuo 2012 metų į šalį atvyko beveik 400 tūkst. prieglobsčio prašytojų, rinkimuose gavo 17,6 proc. balsų, todėl reikalauja įtakos priimant sprendimus mainais į paramą.

Aljanso nariai liberalai ir centristai ne kartą pareiškė nesutiksiantys dirbti su ultradešiniaisiais.

U. Kristerssonas irgi atmesdavo galimybę siekti Švedijos demokratų paramos, nepaisydamas jo paties partijoje kylančio spaudimo.

Švedijos parlamento pirmininkas Andreasas Norlenas turi keturias galimybes siūlyti kandidatui suformuoti vyriausybę, kuriai pritartų parlamentas. Jeigu visi keturi mėginimai suformuoti vyriausybę bus nesėkmingi, Švedijoje teks rengti naujus rinkimus.

Apie žlugusias pastangas U. Kristerssonas pranešė po to, kai kai kurie sąjungininkai sukritikavo jo siūlymą formuoti mažumos vyriausybę centro-dešinės pakraipos krikščionimis demokratais, bet ne su kitais Aljanso nariais. Po sekmadienį paskelbto jo pareiškimo A. Norlenas mandatą formuoti vyriausybę suteikė S. Lofvenui.

Praėjusį mėnesį per balsavimą dėl nepasitikėjimo nuversto premjero S. Lofveno Švedijos socialdemokratų darbo partija (SAP) nuo 2014 metų vadovavo mažumos vyriausybei, kurioje dirbo kartu su žaliaisiais. Nuo praėjusio mėnesio S. Lofvenas ėjo laikinojo ministro pirmininko pareigas.

„Parlamento pirmininkas davė man užduotį surasti galimybę suformuoti vyriausybę“, – per spaudos konferenciją Stokholme sakė S. Lofvenas. Jis žadėjo koncentruotis į bendradarbiavimą su centro kairiųjų ir centro dešiniųjų blokais.

„Tai pareikalaus nuolankumo ir kompromiso tarp visų šalių“, – sakė S. Lofvenas, kuris turi dvi savaites šiam darbui įvykdyti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?