JAV toliau žlungant laikraščiams, plečiasi „naujienų dykumos“, rodo tyrimas

Nuo 2004-ųjų Jungtinėse Valstijose veiklą nutraukė daugiau nei 1 800 laikraščių, ir dėl šio proceso atsirado vadinamųjų naujienų dykumų, kai praktiškai nebėra kam nušviesti viešųjų reikalų, rašoma pirmadienį tyrėjų pristatytoje ataskaitoje.

 Nuo 2004-ųjų Jungtinėse Valstijose veiklą nutraukė daugiau nei 1 800 laikraščių, ir dėl šio proceso atsirado vadinamųjų naujienų dykumų, kai praktiškai nebėra kam nušviesti viešųjų reikalų, rašoma pirmadienį tyrėjų pristatytoje ataskaitoje.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Nuo 2004-ųjų Jungtinėse Valstijose veiklą nutraukė daugiau nei 1 800 laikraščių, ir dėl šio proceso atsirado vadinamųjų naujienų dykumų, kai praktiškai nebėra kam nušviesti viešųjų reikalų, rašoma pirmadienį tyrėjų pristatytoje ataskaitoje.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 16, 2018, 3:51 PM, atnaujinta Oct 16, 2018, 3:55 PM

Ataskaitą pristatė Šiaurės Karolinos universiteto Žiniasklaidos ir žurnalistikos mokykla, atnaujinusi 2016 metų tyrimo duomenis.

Buvo nustatyta, kad per 15 metų buvo uždaryta daugiau nei penktadalis vietos dienraščių ar savaitraščių. Dėl to „tūkstančiai mūsų bendruomenių susidūrė su grėsme tapti naujienų dykumomis“, rašoma ataskaitoje.

Pusė iš 3 143 apygardų Jungtinėse Valstijose šiuo metu turi vos po vieną laikraštį, paprastai mažą savaitraštį, o 200 šalies apygardų apskritai neturi savo laikraščio.

„Žmonės, turintys mažiausią prieigą prie vietos naujienų, neretai yra labiausiai pažeidžiami – jie labiausiai skursta, yra mažiausiai išsilavinę ir labiausiai izoliuoti“, – rašoma ataskaitoje.

Ši ataskaita dar kartą išryškino liūdną padėtį, kurioje yra atsidūrusi anksčiau klestėjusi spaudos pramonė. Atskiras strateginių studijų centro „Pew“ šiais metais atliktas tyrimas parodė, kad nuo 2008 metų darbo vietų žiniasklaidos priemonėse skaičius sumažėjo 23 proc., o daugiausiai darbo vietų sumažėjo laikraščių sektoriuje.

Šiaurės Karolinos universiteto tyrėjai sako, kad dėl tokio didelio uždarytų vietos laikraščių skaičiaus tampa sudėtinga užtikrinti piliečių informuotumą ir valstybės tarnautojų atskaitomybę.

Nors Jungtinėse Valstijose vis dar leidžiama apie 7 100 laikraščių, daugelio jų darbuotojų skaičius ir redakciniai ištekliai smarkiai apkarpyti, todėl, palyginti su tuo, kokie buvo anksčiau, iš jų belikęs „šešėlis“.

Nors internete netrūksta nacionalinių ir pasaulinių naujienų, vis mažiau nušviečiami svarbūs vietos klausimai, tokie kaip mokesčiai, planavimas ir švietimas, nurodoma ataskaitoje.

Joje sakoma, kad televizijos žurnalistai ar interneto svetainės deda tam tikras pastangas šiai spragai užpildyti, bet dauguma jų yra sutelktos aplink didelius miestus.

„Lengvų sprendimų nėra. Mums reikia užtikrinti, kad tai, kas pakeis XX amžiaus vietos laikraščių versiją – kad ir kas tai būtų – vykdytų tas pačias bendruomenės kūrimo funkcijas“, – pažymima ataskaitoje.

Permainų dalis yra ir tai, jog per pastarąjį dešimtmetį pasikeitė daugiau kaip pusės visų laikraščių savininkai ir dabar didžiausiems 25 tinklams priklauso trečdalis visų laikraščių.

„Nenuostabu, kad nepriklausomų savininkų skaičius pastaraisiais metais reikšmingai sumažėjo, nes šeimoms priklausę laikraščiai pasidavė ir buvo parduoti didiesiems“, – rašė tyrėjai, kuriems vadovavo profesorė Penelope Abernathy.

„Konsoliduojant šią industriją, sprendimus dėl atskirų laikraščių ateities ir, taip pat, bendruomenių, kuriose jie leidžiami, priima savininkai, tiesiogiai nesuinteresuoti pasekmėmis“, – sakoma ataskaitoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.