„The Washington Post“ kaltina D. Trumpą bandant išsukti Rijadą dėl J. Khashoggi

JAV dienraštis „The Washington Post“, kurio skiltininkas Jamalas Khashoggi galimai buvo nužudytas Saudo Arabijos konsulate Stambule, apkaltino prezidento Donaldo Trumpo administraciją vykdant „diplomatinę valymo operaciją“ Rijadui.

 JAV dienraštis „The Washington Post“, kurio skiltininkas Jamalas Khashoggi galimai buvo nužudytas Saudo Arabijos konsulate Stambule, apkaltino prezidento Donaldo Trumpo administraciją vykdant „diplomatinę valymo operaciją“ Rijadui.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 JAV dienraštis „The Washington Post“, kurio skiltininkas Jamalas Khashoggi galimai buvo nužudytas Saudo Arabijos konsulate Stambule, apkaltino prezidento Donaldo Trumpo administraciją vykdant „diplomatinę valymo operaciją“ Rijadui.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 18, 2018, 9:03 AM, atnaujinta Oct 18, 2018, 9:04 AM

Dienraštis savo vedamajame, pavadintame „Kodėl Trumpo administracija kuopia Saudo Arabijos netvarką?“, išreiškė palaikymą Jungtinių Tautų pareigūnų raginimams suburti nepriklausomą tarptautinę komisiją žurnalisto dingimui ištirti.

Mįslingas J. Khashoggi dingimas spalio 2 dieną smarkiai pakenkė karalystės reputacijai ir jaunojo sosto įpėdinio princo Mohammedo bin Salmano pastangoms pataisyti šalies įvaizdį garsiai reklamuojamomis reformomis.

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo buvo antradienį pasiųstas į Rijadą paspausti Saudo Arabijos vadovybės išsiaiškinti šį reikalą, nurodė D. Trumpo administracijos atstovai.

Tačiau M. Pompeo, „kuris plačiai šypsojosi, kai buvo sutiktas sosto įpėdinio princo Mohammedo bin Salmano, panašu, labiau linkęs ne išsiaiškinti tiesą, o padėti Saudo Arabijos de facto valdytojui ištrūkti iš krizės, kurią pats sukėlė“, rašo „The Washington Post“.

„Geriausia metafora pono Pompeo diplomatijai apibūdinti, regis, yra vaizdas, kurį žurnalistai matė prie Saudo Arabijos konsulato Stambule, kur spalio 2 dieną paskutinį sykį buvo matytas ponas Khashoggi: tai atvykstanti valytojų su kibirais, šluostais ir valikliais komanda“, – rašo dienraštis.

Anot jo, D. Trumpas leido suprasti esąs visapusiškai pasirengęs padėti sutvarkyti šį reikalą.

„Prezidentas tviteryje parašė, kad per pokalbį telefonu jaunasis Saudo Arabijos lyderis „kategoriškai paneigė ką nors žinąs apie tai, kas nutiko“ – lyg tai turėtų padėti tašką šiame reikale“, – rašo „The Washington Post“.

Paprastai „The Washington Post“ yra kritiškai nusiteikęs prezidento atžvilgiu ir mainais dažnai sulaukia jo žodinių atakų.

Dienraštis priduria, kad J. Khashoggi dingimą turėtų ištirti JT Saugumo Taryba arba Žmogaus teisių taryba.

„Kol neišaiškinta visa tiesa apie poną Khashoggi, JAV verslui reikėtų vengti Saudo Arabijos režimo, o Kongresas turėtų sustabdyti visus karinius pardavimus“, – rašo jis.

D. Trumpas trečiadienį atmetė kaltinimus bandant pridengti ilgametę JAV sąjungininkę.

„Tikrai ne. Tiesiog noriu išsiaiškinti, kas vyksta“, – sakė prezidentas žurnalistams Baltuosiuose rūmuose.

„Tikrai nieko nedangstau“, – sakė D. Trumpas ir pridūrė, kad iki savaitės pabaigos turėtų gauti išsamią M. Pompeo ataskaitą apie šį reikalą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.