Prieš rinkimus Lenkiją sudrebino žinia apie šalyje išsikerojusią mafijos struktūrą

Prieš savivaldos rinkimus Lenkijoje šalį sudrebino žinia apie mafijos struktūrą, išsikerojusią Radomo savivaldybėje, į kurią įsivėlė valdančiosios Teisės ir teisingumo partijos (TTP) nariai.

Radomo savivaldybė gudriai pasinaudojo žiniomis apie autostrados trasą.
Radomo savivaldybė gudriai pasinaudojo žiniomis apie autostrados trasą.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Varšuva

Oct 20, 2018, 4:38 PM

Televizija TVN24 atskleidė, kad 220 tūkst. gyventojų turintį miestą valdantys TTP politikai įkūrė savotišką broliją, kuri pelningiausius statybos užsakymus skiria šeimų nariams bei bičiuliams.

Minėti valdžios atstovai didžiausią aferą esą sugalvojo sužinoję, kad 2020 metais šalia miesto bus tiesiama autostrada S-12.

Iš partijos bičiulių Varšuvoje gavę planuojamos autostrados brėžinius grupuotės nariai nutarė skubiai supirkinėti ūkininkų žemes, kurias vėliau valstybė būtų priversta keleriopai brangiau išpirkti.

TVN24 atskleidė, jog TTP skyriaus Radome vadovas, miesto tarybos pirmininkas Dariuszas Wojcikas skubiai įsigijo 21 žemės sklypą, nors dar prieš kelerius metus turėjo tik vieną, kuriame planavo statytis namą.

Daug sklypų įsigijo ir 12 metų miesto meru dirbusio, bet 2015 m. Seimo nariu tapusio Andrzejaus Kosztowniako sesuo Aneta.

Paaiškėjo, kad būtent A.Kosztowniakas vadovauja autostrados S-12 darbų koordinavimo Seime grupei.

Spėjama, jog būtent A.Kosztowniako pastangomis autostrados S-12 trasa šalia Radomo buvo taip pakeista, kad eitų per brolijos įsigytus žemės sklypus. Pirminiame plane buvo numatyta autostradą tiesti per brūzgynus, toliau nuo gyvenviečių.

Užtat pagal naująjį planą autostrada turėtų eiti ne tiktai per brolijos sklypus, bet ir perkirsti Kovalio kaimą, dėl to dalis jo gyventojų bus priversti palikti namus ir žemę, kurią dirbo dar jų protėviai.

Kaimo gyventojai neslepia pykčio dėl slapta pakeisto plano, mat jiems Infrastruktūros ministerija buvo pažadėjusi, kad kelias eis toliau nuo gyvenvietės.

Atskleista ir dar viena Radomo politikų suktybė, susijusi su nauja autostrados trasa.

Paaiškėjo, jog kelias bus tiesiamas per neseniai pastatytų gyvenamųjų namų rajoną, o už namų nugriovimą šalies biudžetas privalės kompensuoti verslininkui Przemyslawui Saczywkai.

Problema ta, jog minėtų namų niekas nenorėjo pirkti, o P.Saczywkos tėvas, statybų baronas Romanas Saczywka yra įtakingas TTP rėmėjas.

Kilus skandalui Infrastruktūros ministras Andrzejus Adamczykas pareiškė, kad galutinis sprendimas dėl S-12 trasos Radomo apylinkėse dar nepriimtas, o Kovalio kaimo galbūt nereikės griauti.

Tai opozicijos neįtikino. Piliečių platformos partijos (PPP) frakcijos Seime lyderis Slawomiras Neumanas pareikalavo, kad ministras A.Adamczykas pateiktų informaciją, kieno iniciatyva buvo pakeistas S-12 trasos planas Radomo apylinkėse.

S.Neumanas mano, kad būtų tikslinga sudaryti specialią Seimo komisiją, kuri patikrintų, ar valdantieji politikai bei jų šeimų nariai nepralobo panašiose aferose kitose šalies vietose.

Įdomiausia tai, jog Centrinio antikorupcinio biuro agentai jau prieš trejus metus buvo nustatę, kad verslininkas R.Saszywka papirkinėja Radomo vadovus ir dėl to laimi visus didesnius statybų užsakymus.

Tyrėjai planavo bylą perduoti prokuratūrai, tačiau Seimo rinkimus laimėjus TTP ši byla nebepasiekė teismo.

Opozicija kaltina TTP vadovybę dangstant korumpuotus Radomo politikus, mat baiminamasi, kad tai pakenks partijos įvaizdžiui. Teisminė byla būtų antausis ne tik premjerui Mateuszui Morawieckiui, bet ir TTP vadovui Jaroslawui Kaczynskiui.

Mat Radomo brolijos nariu yra laikomas ir čia išrinktas parlamentaras Marekas Suskis, einantis premjero politinio patarėjo pareigas, anksčiau vadovavęs J.Kaczynskio biurui Radome.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.