Kremlius: pasaulis bus pavojingesnis, jei JAV pasitrauks iš branduolinės sutarties

Kremlius pirmadienį pareiškė, kad pasaulis bus pavojingesnis, jei Vašingtonas neatsisakys planų pasitraukti iš vieno Šaltojo karo eros susitarimo, kuriuo buvo uždraustos vidutinio nuotolio branduolinės raketos.

Kremlius pirmadienį pareiškė, kad pasaulis bus pavojingesnis, jei Vašingtonas neatsisakys planų pasitraukti iš vieno Šaltojo karo eros susitarimo, kuriuo buvo uždraustos vidutinio nuotolio branduolinės raketos.<br>Sputnik/Scanpix nuotr.
Kremlius pirmadienį pareiškė, kad pasaulis bus pavojingesnis, jei Vašingtonas neatsisakys planų pasitraukti iš vieno Šaltojo karo eros susitarimo, kuriuo buvo uždraustos vidutinio nuotolio branduolinės raketos.<br>Sputnik/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 22, 2018, 3:08 PM, atnaujinta Oct 22, 2018, 3:10 PM

„Tokie žingsniai, jei tik jų bus imtasi, padarys pasaulį pavojingesnį“, – teigė Rusijos prezidento atstovas Dmitrijus Peskovas.

Jis atmetė JAV prezidento Donaldo Trumpo pareiškimus, kad Maskva pažeidė 1987-aisiais pasirašytą Vidutinio nuotolio branduolinių pajėgų sutartį (INF).

Rusija laikėsi ir laikosi šio susitarimo nuostatų“, – pareiškė D. Peskovas.

Pasak Kremliaus atstovo spaudai, JAV anksčiau pakirto INF pagrindus.

„Ketinimas pasitraukti iš šio dokumento kelia didžiausią susirūpinimą“, – pridūrė jis.

D. Peskovas vėl pakartojo ankstesnį prezidento Vladimiro Putino pareiškimą, kad Rusija niekada nepultų pirma, net jeigu jai būtų grasinama branduoline ataka.

„Nemanome, kad turime teisę suduoti pirmąjį smūgį“, – sakė atstovas spaudai.

INF padėjo išspręsti krizę, kilusią dėl Sovietų Sąjungos sprendimo nukreipti balistines raketas su branduolinėmis galvutėmis į Vakarų valstybių sostines.

Sutartį pasirašė tuometinis JAV prezidentas Ronaldas Reaganas ir paskutinis SSRS lyderis Michailas Gorbačiovas, kuris šį savaitgalį taip pat sukritikavo Vašingtono ketinimus atšaukti susitarimą.

JAV prezidento patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Johnas Boltonas šiuo metu yra Maskvoje, kur dvi dienas, be kita ko, derėsis ir šiuo klausimu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.