Norvegija gedi nacių atominės bombos kūrimo planus sužlugdžiusio diversanto

Antrojo pasaulinio karo laikų norvegų didvyris Joachimas Ronnebergas, savo tėvynėje vadovavęs itin svarbiai diversantų operacijai, sužlugdžiusiai nacių planus pasigaminti atominių ginklų, mirė sekmadienį, būdamas 99 metų.

 Antrojo pasaulinio karo laikų norvegų didvyris Joachimas Ronnebergas, savo tėvynėje vadovavęs itin svarbiai diversantų operacijai, sužlugdžiusiai nacių planus pasigaminti atominių ginklų, mirė sekmadienį, būdamas 99 metų.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Antrojo pasaulinio karo laikų norvegų didvyris Joachimas Ronnebergas, savo tėvynėje vadovavęs itin svarbiai diversantų operacijai, sužlugdžiusiai nacių planus pasigaminti atominių ginklų, mirė sekmadienį, būdamas 99 metų.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 22, 2018, 1:22 PM, atnaujinta Oct 22, 2018, 3:37 PM

„Ko gera, Ronnebergas yra paskutinysis iš anapilin išėjusių žinomiausių pasipriešinimo kovotojų“, – naujienų agentūrai NTB sakė Norvegijos premjerė Erna Solberg.

J. Ronnebergas ir kiti norvegų pasipriešinimo nariai buvo apmokyti Didžiojoje Britanijoje. 1943 metų kovą jis vadovavo šešių žmonių grupei, pasiųstai į slaptą diversantų operaciją „Gunnerside“.

Diversantai išsprogdino pietų Norvegijoje veikusią įmonę, gaminusią sunkųjį vandenį – per ankstyvuosius branduolinės fizikos tyrimus naudotą itin svarbią medžiagą. Šis žygis padėjo tašką nacių ambicijoms susikurti atominių bombų.

Sunkusis vanduo panašus į įprastą vandenį, bet jos molekulėse įprastus vandenilio atomus pakeičia šio elemento sunkesnis izotopas – deuteris. Jis yra geras neutronų lėtiklis ir turėjo būti naudojamas nacių konstruotame branduoliniame reaktoriuje.

„Gunnerside“ taikiniu tapo netoli Rjukano miesto esanti Vemorko hidroelektrinė, kurioje veikusi laboratorija tuo metu buvo vienintelė pasaulyje, turėjusi pajėgumų pagaminti reikšmingą kiekį sunkiojo vandens.

J. Ronnebergo vadovaujama drąsi operacija 1965 metais buvo įamžinta Holivudo filme „Telemarko didvyriai“, kuriame vaidino Kirkas Douglasas.

Po karo J. Ronnebergas grįžo prie žurnalisto darbo ir ilgą laiką nieko nepasakojo apie savo žygius per karą. Vis dėlto 8-ame dešimtmetyje jis nutraukė tylą ir tapo žinomas dėl savo pastangų perspėti jaunąją kartą apie karo pavojus.

„Augantys mūsų dienomis privalo suprasti, kad visada turime būti pasiruošę kovoti už taiką ir laisvę“, – sakė J. Ronnebergas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.