Karalienė Elizabeth II pirmą kartą pakomentavo „Brexit“

Jungtinės Karalystės karalienė Elizabeth II pirmą kartą viešai pakomentavo būsimą šalies išstojimą iš Europos Sąjungos ir pabrėžė JK sąjungos su ES tvirtumą, trečiadienį pranešė televizija „Sky News“.

Karalienė Elizabeth II.<br>Scanpix nuotr.
Karalienė Elizabeth II.<br>Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 24, 2018, 5:33 PM, atnaujinta Oct 24, 2018, 5:35 PM

„Mums žvelgiant į naują partnerystę su Europa, didžiausias mūsų turtas yra mūsų bendros vertybės ir įsipareigojimai vieni kitiems, ir jos rodo, kad net ir per pokyčius ilga mūsų sąjunga išlieka stipri, ir kaip novatoriai, prekybos partneriai ir internacionalistai mes užtikrintai žvelgiame į ateitį“, – per banketą Bakingamo rūmuose sakė monarchė.

Iškilmingas priėmimas antradienį vakare buvo surengtas vizito į Londoną atvykusių Nyderlandų karaliaus Willemo-Alexanderio ir jo sutuoktinės karalienės Maximos garbei.

Priėmime dalyvavo 150 svečių, tarp jų Britanijos princas Williamas su žmona Kate, princas Charlesas su žmona Camilla, britų ministrė pirmininkė Theresa May.

Tradiciškai karalienė neviešina savo pozicijos politiniais klausimais. Didžiajai Britanijai nusprendus išstoti iš ES, žiniasklaida ne kartą badė išsiaiškinti karalienės nuomonę šia tema. Po JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) vizito Britanijoje britų žurnalistas Piersas Morganas jo paklausė, ar jie aptarinėjo „Brexit“. D. Trumpas tuomet atsakė, kad karalienė „Brexit“ laiko „sunkiu klausimu“.

Dar prieš 2016 metų birželį įvykusį referendumą dėl išstojimo bulvarinis laikraštis „The Sun“ rašė, kad Elizabeth II palaiko „Brexit“ ir mano, jog ES „juda neteisinga kryptimi“. Bakingamo rūmų atstovai tada pareiškė, kad laikraščio teiginiai yra klaidinantys.

Per referendumą dauguma JK gyventojų (51,9 proc.) nubalsavo už šalies išstojimą iš Bendrijos, bet Londonui ir Briuseliui vis dar nepavyko susitarti dėl „Brexit“ sąlygų.

Britanija oficialiai iš ES išstos kitų metų kovo 29 dieną. Tai gali įvykti sudarius visus susitarimus dėl būsimų santykių, tačiau Britanija gali išstoti ir be susitarimo su ES.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.