Prancūzijos parlamente – siūlymas uždrausti patyčias iš akcento

Prancūzijos politikė siūlo įstatymą, kuriuo būtų uždrausta pajuokti tarmiškai kalbančius prancūzus. Apie tai prabilta po to, kai buvęs kandidatas į prezidentus pasityčiojo iš klausimą pateikusios žurnalistės.

L.Avia pasibaisėjo, kad iš tarmiškai kalbančių prancūzų tyčiojasi net politikai.<br>„Sipa Press“/„Scanpix“ nuotr.
L.Avia pasibaisėjo, kad iš tarmiškai kalbančių prancūzų tyčiojasi net politikai.<br>„Sipa Press“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Reuters“, „Lietuvos rytas“

Nov 2, 2018, 7:25 AM

Valdančiosios prezidento Emmanuelio Macrono partijos narė Laetitia Avia siūlo patyčias dėl tarties prilyginti diskriminacijai dėl lyties arba rasės.

Politikė pasibaisėjo, kad praėjusiais metais į prezidento postą kandidatavęs kraštutinis kairysis Jeanas Lucas Melenchonas pasijuokė iš žurnalistės, kuri jam pateikė klausimą apie tyrimus dėl jo partijoje įtariamos korupcijos.

Kadangi reporterė iš Tulūzos uždavė klausimą šio pietvakarinio Prancūzijos regiono tarme, jis pasityčiojo pamėgdžiodamas jos tartį, pareiškė, kad ji kalba nesąmones, ir paklausė kitų žurnalistų: „Galbūt kas nors užduos klausimą suprantama prancūzų kalba?“

L.Avia siūlo, kad naujasis įstatymas draustų tyčiotis iš tam tikra Prancūzijos tarme kalbančių žmonių arba prancūzakalbėse Afrikos šalyse gimusių ir į šalį atvykusių žmonių akcento.

„Ar turintys akcentą prasčiau kalba prancūziškai? Ar žmonės turi kęsti pažeminimą, jeigu jų tarimas neatitinka standartizuotos formos?“ – klausė parlamentarė.

Įstatymo projektą L.Avia teikia kartu su kitais partijos „Respublika, pirmyn!“ nariais.

Prancūzijoje net sukurtas atskiras žodis, kuriuo kalbininkai vadina diskriminaciją dėl tarimo – glotofobija.

Drąsiais pareiškimais garsėjančio oratoriaus reputaciją turintis J.L.Melenchonas 2017 m. nepateko į antrąjį Prancūzijos prezidento rinkimų turą, kuriame kraštutinę dešiniąją Marine Le Pen aplenkė E.Macronas.

Teisėsaugos pareigūnai tiria kaltinimus, kad jo partijos „La France Insoumise“ („Nepalaužta Prancūzija“) rinkimų kampanija buvo finansuojama neteisėtai.

Šią savaitę taip pat pradėtas tyrimas dėl grasinimų pareigūnams, nes partijos būstinėje buvo apstumdytas kovos su korupcija institucijos atstovas.

L.Avia tiesiogiai nenurodė, kad jos įstatymo projektas skirtas konkrečiai J.L.Melenchono komentarams, tačiau vaizdo įrašu, kuriame politikas tyčiojasi iš žurnalistės, ji dalijosi savo „Twitter“ paskyroje. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.