JAV nebevykdys degalų papildymo ore operacijų Jemeno kare

Prieštaringai vertinamas susitarimas tarp JAV ir Saudo Arabijos vadovaujamos koalicijos dėl degalų papildymo ore operacijų vykdant bombardavimo reidus Jemene šeštadienį liovėsi galiojęs.

 Prieštaringai vertinamas susitarimas tarp JAV ir Saudo Arabijos vadovaujamos koalicijos dėl degalų papildymo ore operacijų vykdant bombardavimo reidus Jemene šeštadienį liovėsi galiojęs.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Prieštaringai vertinamas susitarimas tarp JAV ir Saudo Arabijos vadovaujamos koalicijos dėl degalų papildymo ore operacijų vykdant bombardavimo reidus Jemene šeštadienį liovėsi galiojęs.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 10, 2018, 11:57 AM, atnaujinta Nov 10, 2018, 12:24 PM

Tokiu būdu Vašingtonas sustabdė savo svarbų indėlį į Jemeno konfliktą.

Pastarosiomis dienomis koalicijos karo lėktuvai bombardavo strategiškai svarbų Chudaidos uostamiestį. Vašingtonas nutarė iš naujo apsvarstyti savo vaidmenį šiame konflikte po spalio pradžioje įvykusio incidento, kai Saudo Arabijos žvalgybos agentų grupė nužudė žurnalistą disidentą Jamalą Khashoggi, kai šis atvyko į karalystės konsulatą Stambule.

Pentagono vadovas Jamesas Mattisas sakė palaikąs Saudo Arabijos „sprendimą“, kai karalystės valstybinė naujienų agentūra SPA paskelbė, jog koalicija paprašė Jungtinių Valstijų „nutraukti degalų papildymo ore palaikymą“.

Daug žmonių gyvybių nusinešusios Rijado karinės operacijos Jemene didina tarptautinės bendruomenės pasipiktinimą, ypač po kelių koalicijos antskrydžių, per kuriuos žuvo daugybė civilių, tarp jų – daug vaikų.

„Pastaruoju metu Karalystė ir koalicija padidino savo pajėgumus nepriklausomai užtikrinti degalų papildymą ore Jemene“, – rašo SPA.

„Dėl to, pasitarusi su Jungtinėmis Valstijomis, koalicija paprašė nutraukti degalų papildymo ore pagalbą per jos operacijas Jemene“, – sakoma pranešime.

J. Mattisas sakė: „Palaikome Saudo Arabijos Karalystės sprendimą.“

Rugpjūtį JAV gynybos sekretorius perspėjo, kad Vašingtono palaikymas koalicijai „nėra besąlygiškas“, ir pabrėžė, kad sąjungininkai privalo daryti „viską, kas žmogiškai įmanoma, siekiant išvengti bet kokių nekaltų gyvybių netekties“.

Pentagono pajėgumai leisdavo užtikrinti degalų papildymą ore per maždaug 20 proc. koalicijos karo lėktuvų rengiamų antskrydžių Jemene.

Naujas puolimas

Saudo Arabija ir jos sąjungininkės 2015 metais įsikišo į konfliktą tarp Jemeno prezidento Abedrabbo Mansouro Hadi, kurio vyriausybę pripažįsta Jungtinės Tautos, ir Irano remiamų šiitų husių sukilėlių.

Husiai penktadienį surengė įnirtingą apšaudymą iš minosvaidžių, mėgindami sulėtinti vyriausybę palaikančių pajėgų veržimąsi į Chudaidos gilumą, sakė kariuomenės šaltiniai.

Sukilėlių vadas pažadėjo, kad jo pajėgos niekada nepasiduos, nors provyriausybinės pajėgos jas smarkiai lenkia skaičiumi. Husiai bombardavo vyriausybės pajėgų pozicija į pietus nuo šio Raudonosios jūros uostamiesčio, sakė A. M. Hadi palaikančių pajėgų pareigūnai.

Nepaisant „intensyvių atakų“, provyriausybinės pajėgos padarė pažangą Chudaidos rytuose.

Šeštadienį kariškiai paskelbė, kad buvo užimta pagrindinė Chudaidos ligoninė. Pasak jų, šis objektas buvo užimtas penktadienį vakare.

Žmogaus teisių organizacija „Amnesty International“ ketvirtadienį kaltino husius „sąmoningai militarizavus“ šią gydymo įstaigą ir ant jos stogo dislokavus savo kovotojus.

Vienas medikas trečiadienį sakė AFP, kad sukilėliai iš rytinėje uostamiesčio dalyje esančios ligoninės išvarė darbuotojus ir įkūrė snaiperių pozicija.

Sukilėliai tvirtino, kad jų kovotojai atkirto vyriausybės pajėgų aprūpinimo kelius keturiose vietose Chudaidos provincijoje, bet kita konflikto pusė to nepatvirtino.

Penktadienį medicinos šaltiniai informavo, kad per ankstesnes 24 valandas vykusias kautynes žuvo 110 husių ir 22 provyriausybinių pajėgų nariai. Nuo kautynių Chudaidoje suintensyvėjimo lapkričio 1-ąją iki penktadienio buvo žuvę jau mažiausiai 382 kovų dalyviai.

Ketvirtadienį provyriausybinės pajėgos, iš oro remiamos koalicijos aviacijos, pirmąkart įžengė į Chudaidos gyvenamuosius rajonus, buldozeriais nustūmę sukilėlių įrengtas betonines kelio užtvaras.

Raginimai paskelbti paliaubas

J. Mattisas praeitą mėnesį netikėtai paragino skelbti paliaubas Jemene. Pentagono vadovas sakė, kad kariaujančios šalys per 30 dienų turėtų pradėti derybas.

Jungtinės Tautos savo ruožtu ragina derybas pradėti bent iki šių metų pabaigos.

Kaip skelbia Pasaulinė sveikatos organizacija, jau beveik 10 tūkst. jemeniečių žuvo per 2015 metais prasidėjusį konfliktą. Žmogaus teisių grupės sako, kad tikrasis aukų skaičius gali būti penkiskart didesnis.

JT agentūros perspėja, kad šioje šalyje, apimtoje didžiausios dabartinės humanitarinės krizės, apie 14 mln. žmonių gresia badas. Pasaulinė maisto programa nurodė beveik dvigubai padidinsianti pagalbą maistu, kad išvengtų „masinio bado“ Jemene.

Tarptautiniai veikėjai pastaruoju metu sugriežtino JAV teikiamą paramą Saudo Arabijai, ypač po J. Khashoggi nužudymo Stambule.

Tačiau Jungtinės Valstijos laiko Rijadą savo svarbiu sąjungininku, ypač stengiantis atsverti didėjančią Irano įtaką regione.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.