Ukrainos aktyvistė ligoninėje užgeso kaip kankinė

Ukrainos aktyvistė Kateryna Handziuk po trijų mėnesių, praleistų ligoninėje, mirė. Po užpuolimo medikų gelbėtos moters dabar gedi visa šalis, o teisėsauga raginama greičiau nubausti jos skriaudėjus.

Ukrainiečiai išėjo į gatves pagerbti mirusios aktyvistės ir reikalavo teisingumo.<br>„Zuma Press“/„Scanpix“ nuotr.
Ukrainiečiai išėjo į gatves pagerbti mirusios aktyvistės ir reikalavo teisingumo.<br>„Zuma Press“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Unian“, BBC, „Lietuvos rytas“

Nov 11, 2018, 4:07 PM

Žinia apie 33 metų K.Handziuk greitai apskriejo visą Ukrainą. Užuojautą dėl jos mirties pareiškė ir šalies prezidentas Petro Porošenka, kuris tuo metu lankėsi Turkijoje.

„Prašau teisėsaugos pareigūnų padaryti visa, kas įmanoma, kad Katerynos Handziuk žudikai būtų surasti, teisiami ir nubausti“, – socialiniame tinkle „Twitter“ rašė Ukrainos lyderis.

Teisingumo reikalavo ir šimtai žmonių skirtinguose miestuose, išėję į gatves pagerbti mirusios aktyvistės.

Kol kas oficiali jos mirties priežastis nėra skelbiama. Tiesa, pasklido informacija, kad mirtis žinomą aktyvistę ištiko dėl susidariusio kraujo krešulio.

Moteris jau keletą mėnesių praleido ligoninėje, jai buvo atlikta daugiau nei 10 operacijų.

Medikų pagalbos K.Handziuk prireikė po užpuolimo liepos 31 dieną. Tada nežinomas žmogus pribėgo prie jos ir apipylė rūgštimi.

K.Handziuk buvo nudeginta daugiau negu 30 procentų kūno. Rūgštis pateko ant nugaros, veido, rankos, galvos.

Netrukus dėl užpuolimo buvo suimti šeši žmonės. Jiems pateikti įtarimai bandymu nužudyti.

Tiesa, rugpjūtį vienas asmuo buvo paleistas, nes jo veiksmuose nesustatyta nusikalstamos veikos požymių.

Galimas nužudymo organizatorius Sergejus Torbinas yra sulaikytas. Tačiau atsakymų šioje byloje išlieka mažiau nei klausimų. Todėl teisėsauga raginama kuo greičiau tirti bylą ir nuteisti kaltuosius.

K.Handziuk yra pagarsėjusi teisėsaugos tarnybų, ypač policijos, kritikė. Ji nekart žėrė kritikos teisėsaugos pareigūnams dėl nepakankamų veiksmų tiriant įvairių aktyvistų užpuolimus.

Ji buvo įsivėlusi į konfliktą su Chersono srities Nacionalinės policijos Ekonominės apsaugos departamento viršininku Artiomu Antoščiuku. 2017 m. K.Handziuk jį apkaltino korupcija.

Pareigūnas kreipėsi į teismą dėl šmeižto, bet nieko nepešė. Kita vertus, pats A.Antoščiukas irgi išlipo sausas iš balos – vidinio tyrimo dėl galimos korupcijos duomenys nebuvo atskleisti.

Ukrainos pietinio Chersono miesto mero patarėja kritikavo ir Rusiją, palaikančią separatistus Rytų Ukrainoje. Moteris padėjo ir nuo karo bėgusiems ukrainiečiams.

K.Handziuk negailėjo kritikos savo šalies valdžiai už tai, kad nepakankamai kovoja su Rusijos vykdomu informaciniu karu.

Šių metų rugsėjį, gulėdama ligoninėje, K.Handziuk išplatino vaizdo įrašą. Nors jame puikiai matyti, kad jos sveikata dar prasta, moteris buvo visa sutvarstyta, ji ragino ukrainiečius nepasiduoti ir stoti į kovą su korupcija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.