Didžiuliai ryšio trikdžiai NATO pratybose: kaltinimai skrieja rusams

NATO karines pratybas pastarąsias savaites trikdė keisti gedimai. Suomijos oro navigacijos sistemos pilotus įspėjo apie GPS signalų sutrikimus. Helsinkis dėl jų apkaltino Rusiją.

NATO šalių lėktuvų pilotai negalėjo naudotis palydovine navigacija.<br>„Zuma Press“/„Scanpix“ nuotr.
NATO šalių lėktuvų pilotai negalėjo naudotis palydovine navigacija.<br>„Zuma Press“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Reuters“, „Lietuvos rytas“

Nov 13, 2018, 10:40 AM

Antradienį šalies oro navigacijos tarnybos išplatino žinią lėktuvams, dėl didžiulių GPS ryšio sutrikimų šiaurėje, Lapijos regione.

Spalio pabaigoje panašų pranešimą apie dingusius signalus pilotams išplatino ir Norvegija. Šis sutrikimas užfiksuotas, kai tik prasidėjo didžiausios NATO pratybos per kelis dešimtmečius „Trident Juncture 2018“ („Trišakė jungtis 2018“), kuriose dalyvavo 50 tūkst. karių.

Suomijos premjeras Juha Sipila sekmadienį pranešė, kad šie gedimai galėjo būti sukelti tyčia ir įvardijo galimą kaltininką.

„Įmanoma, kad tai tyčia darė Rusija. Yra žinoma, jog ši šalis turi galimybes vykdyti tokią veiklą. Technologija sutrikdyti radijo signalą yra palyginti nesudėtinga“, – Suomijos televizijai sakė ministras pirmininkas.

Nors Suomija nėra Aljanso narė, ji taip pat dalyvavo praėjusį trečiadienį pasibaigusiose karinėse pratybose, kuriose iš viso treniravosi 31 valstybės ginkluotosios pajėgos, atlikusios manevrus teritorijoje nuo Baltijos jūros iki Islandijos.

1,3 tūkst. kilometrų siena su Rusija besidalijanti Suomija pastaruoju metu užmezgė artimesnius ryšius su NATO, bet tikrosios narystės kol kas nesiekia laikydamasi tradicijos vengti konfrontacijų su rytine savo kaimyne.

J.Sipila pažadėjo ištirti ir atsakyti į šiuos ryšio sutrikimus, kuriuos jis pavadino Suomijos oro erdvės pažeidimu.

„Tai ne pokštas. Gedimai sukėlė grėsmę ir paprastų žmonių saugumui. Tokio kišimosi tikslas galėjo būti Rusijos noras pademonstruoti sugebėjimus“, – kalbėjo premjeras.

Regioninės oro linijos „Wideroe“ patvirtino, kad orlaivių pilotai patyrė sunkumų naudodamiesi GPS ryšiu. Tačiau pripažino, kad lėktuvuose yra įrengtos kelios kitossistemos, kuriomis galima naudotis, kai palydovinės navigacijos ryšys neveikia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.