Donaldui Trumpui sukritikavus Emmanuelį Macroną jų „vyrišką draugystę“ ištiko krizė

Donaldas Trumpas antradienį surengė neeilinę ataką prieš Emmanuelį Macroną, išjuokdamas pritarimo Prancūzijos prezidento darbui reitingą ir užsipuldamas jį dėl pasiūlymų Europos gynybos klausimais.

D.Trumpas ir E.Macronas pastarojo vizito JAV metu negalėjo vienas nuo kito atitraukti rankų.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
D.Trumpas ir E.Macronas pastarojo vizito JAV metu negalėjo vienas nuo kito atitraukti rankų.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
JAV prezidentas D.Trumpas ir Prancūzijos vadovas E.Macronas susiginčijo.<br>AFP/Scanpix nuotr.
JAV prezidentas D.Trumpas ir Prancūzijos vadovas E.Macronas susiginčijo.<br>AFP/Scanpix nuotr.
JAV prezidentas Donaldas Trumpas, penktadienį atvyko į Paryžių dalyvauti Pirmojo pasaulinio karo pabaigos metinėse.<br>AP nuotr.
JAV prezidentas Donaldas Trumpas, penktadienį atvyko į Paryžių dalyvauti Pirmojo pasaulinio karo pabaigos metinėse.<br>AP nuotr.
Neseniai vykęs susitikimas su Amerikos pirmąja ponia Melania Trump, regis, Prancūzijos prezidento žmonai Brigitte Macron paliko pačius gražiausius prisiminimus.<br>AP nuotr.
Neseniai vykęs susitikimas su Amerikos pirmąja ponia Melania Trump, regis, Prancūzijos prezidento žmonai Brigitte Macron paliko pačius gražiausius prisiminimus.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Nov 13, 2018, 6:35 PM

Kandžią žinučių socialiniame tinkle „Twitter“ virtinę JAV prezidentas paskelbė grįžęs iš nelabai sklandžios kelionės į Paryžių, kur buvo minimos Pirmojo pasaulinio karo pabaigos 100-osios metinės.

Anksti ryte D. Trumpas tviteryje pliekė E. Macroną už jo pritarimą Europos armijai ir pakartojo dažnai sakomą kaltinimą, kad Amerikos NATO sąjungininkės Europoje gynybai skiria per mažai lėšų.

Emmanuelis Macronas siūlo kurti savąją armiją, kad gintų Europą nuo JAV, Kinijos ir Rusijos. Bet per Pirmąjį ir Antrąjį pasaulinį karą (agresorė) buvo Vokietija. Kokioje gi padėtyje atsidūrė Prancūzija?“ – klausė Baltųjų rūmų vadovas.

„Paryžiuje pradėta mokytis vokiečių kalbos, kol atėjo JAV. Mokėkit už NATO arba ne!“ – pridūrė jis.

Šis įnirtingas tradicinio JAV sąjungininko, kuriam D. Trumpas anksčiau šiais metais Vašingtone buvo patiesęs raudoną kilimą, užpuolimas buvo surengtas vos dvi dienos po to, kai JAV prezidentas drauge su dešimtimis kitų pasaulio lyderių Paryžiuje dalyvavo Pirmojo pasaulinio karo pabaigos minėjimo renginiuose.

Sukritikavęs E. Macroną dėl gynybos, D. Trumpas užsipuolė jo, kaip prezidento pozicijas: „Problema ta, kad Emmanuelio labai mažas pritarimo reitingas Prancūzijoje, 26 proc., o nedarbo lygis siekia beveik 10 procentų.“

„Jis tik bandė pereiti prie kitos temos, – tęsė D. Trumpas, užsimindamas apie E. Macrono pasiūlymą sukurti Europos kariuomenę. – Beje, nėra šalies, labiau nacionalistinės už Prancūziją; labai išdidūs žmonės, ir teisingai!“

„PADARYK PRANCŪZIJĄ VĖL DIDŽIĄ!“ – toliau rašė D. Trumpas, perfrazuodamas savo paties rinkimų kampanijos šūkį, ir perėjo prie esą protekcionistinių muitų vynui.

„Problema ta, kad Prancūzija labai apsunkina prekybą amerikietišku vynu Prancūzijos rinkoje ir taiko didelius muitus, tuo tarpu Jungtinės Valstijos prancūziškiems vynams viską supaprastina ir taiko labai mažus muitus. Tai nesąžininga, turi pasikeisti“, – parašė JAV valstybės vadovas.

Prancūzijos prezidentūra atsisakė komentuoti D. Trumpo užsipuolimą.

Vis dėlto vienas iš Macrono patarėjų antradienį pareiškė, kad pastarosios D. Trumpo tviterio žinutės buvo „parašytos amerikiečiams; kitu atveju jos būtų parašytos ne anglų kalba“.

„Ne mums komentuoti turinį, skirtą jo piliečiams“, – sakė nežinomu norėjęs likti pareigūnas. Jis pridūrė, kad D. Trumpo ir E. Macrono santykiai „ne visuomet būna paprasti, bet jie yra ilgalaikiai“.

Prancūzijos prezidento patarėjas pabrėžė, kad E. Macronas ir D. Trumpas praėjusį savaitgalį Paryžiuje vykusio Pirmojo pasaulinio karo pabaigos šimtųjų metinių minėjimo paraštėse surengė derybas, per kurias stengėsi išspręsti dėl gynybos klausimų kilusį ginčą.

„Svarbu, kad jie keliskart per savaitę kalbasi apie problemas, kurios veikia pasaulio kryptį“, – pridūrė E. Macrono patarėjas.

Galas vyriškai draugystei?

D. Trumpas ir E. Macronas jų abiejų prezidentavimo pradžioje atrodė užmezgę ypatingą bičiulystę, kuri apėmė ir palietimus, draugiškus bučinius, žaismingus paerzinimus.

JAV prezidentas net atrodė nubraukiantis pleiskanėlę nuo E. Macrono švarko per televizijos transliuotą Prancūzijos lyderio valstybinį vizitą JAV sostinėje. „Mums reikia, kad jis būtų tobulas, jis yra tobulas“, – tuomet pareiškė D. Trumpas E. Macronui juokiantis.

Tačiau draugystė susvyravo E. Macronui supykdžius D. Trumpą pareiškimu, kad Europai reikia savo armijos, ir paminėjus JAV drauge su Rusija bei Kinija kaip grėsmę Europos kibernetiniam saugumui.

Savo vizitui Paryžiuje D. Trumpas nustatė karingą toną ir atskridęs iškart socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad E. Macrono raginimas kurti „realią Europos armiją“ yra įžeidžiamas.

Šeštadienį po derybų su D. Trumpu įrašytame CNN interviu E. Macronas sakė, kad kalbėjosi su JAV vadovu apie tai, ką Eliziejaus rūmai pavadino nesusipratimu.

Abu lyderiai sutinka, kad derėtų „geriau dalytis našta NATO viduje“; tai reiškia, kad Europa turėtų būti mažiau priklausoma nuo JAV gynybai skiriamų lėšų, nurodė E. Macronas.

Tačiau CNN jis pareiškė: „Tiesą sakant, nenoriu, jog Europos šalys didintų gynybos biudžetus, kad nusipirktų amerikietiškų ir kitokių ginklų ar medžiagų iš jūsų pramonės.“

JAV pareigūnai savo ruožtu pabrėžė, kad Vašingtonas, nepaisant D. Trumpo komentarų, yra visiškai įsipareigojęs NATO.

JAV prezidento kelionę į Paryžių dar labiau užtemdė kontroversija dėl atšaukto apsilankymo Pirmajame pasauliniame kare žuvusių JAV karių kapinėse. Šis sprendimas, priimtas dėl lietaus negalėjus pakilti jo sraigtasparniui, buvo daugelio kritikuojamas.

„Pasiūliau važiuoti. Slaptoji tarnyba pasakė NE“, – tviteryje teisinosi D. Trumpas ir pažymėjo, kad kitą dieną pasakė kalbą kitose amerikiečių kapinėse Paryžiaus priemiestyje „pliaupiant lietui!“

„(Apie tai) mažai rašyta – netikros naujienos!“ – pareiškė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.