Derybose dėl „Brexit“ – šviesos spindulys: derybininkai pasiekė susitarimą, tačiau tai ne pabaiga

Jungtinė Karalystė ir Europos Sąjunga pasiekė susitarimą dėl „Brexit“, kurį JK vyriausybė svarstys specialiame posėdyje, antradienį pranešė britų premjerės Theresos May biuras.

 Vis labiau artėjama galutinio susitarimo dėl „Brexit“ link.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Vis labiau artėjama galutinio susitarimo dėl „Brexit“ link.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Jungtinės Karalystės premjerė Theresa May.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Jungtinės Karalystės premjerė Theresa May.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Šunų augintojai Jungtinėje Karalystėje nukentės, jeigu „Brexit“ susitarimas nebus pasiektas.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Šunų augintojai Jungtinėje Karalystėje nukentės, jeigu „Brexit“ susitarimas nebus pasiektas.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Britai klausia: ar verta skirtis?<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
Britai klausia: ar verta skirtis?<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Nov 13, 2018, 6:52 PM, atnaujinta Nov 13, 2018, 7:49 PM

„(Ministrų) kabinetas susitiks rytoj (trečiadienį) 14 val. (vietos, 16 val. Lietuvos laiku), kad apsvarstytų susitarimo projektą, kurį derybininkų komandos pasiekė Briuselyje, ir nuspręstų dėl tolesnių žingsnių“, – sakoma Dauningo gatvės pareiškime.

Kiek anksčiau britų ir airių žiniasklaida, remdamasi šaltiniais vyriausybėje, paskelbė, kad Londono ir Briuselio derybininkai „techniniu lygiu“ susitarė dėl „Brexit“ sąlygų ir kad buvo išspręstas svarbiausias „Brexit“ derybas stabdęs klausimas – dėl Airijos sienos.

Darė spaudimą

Europos Sąjunga antradienį paskelbė savo planus Jungtinės Karalystės išstojimo be „Brexit“ sutarties atvejui, didindama spaudimą Londonui, kai ministrė pirmininkė Theresa May siekė suvienyti savo susiskaldžiusią vyriausybę ir išgelbėti susitarimą.

Pasak Briuselio, viena siūlomų priemonių bus bevizis režimas į Bendriją atvykstantiems britams, tačiau ji bus įvesta su sąlyga, jei JK taip pat užtikrins laisvą judėjimą be vizų į Britaniją atvykstantiems ES piliečiams.

Septynių punktų rekomendaciniame pranešime į Jungtinę Karalystę iš ES ir atvirkščiai keliaujantiems piliečiams taip pat išvardinama, kokių privilegijų neteks į Bendriją atvykstantys britai, jeigu jų šalis pasitrauks iš ES be išstojimo sutarties.

Europos Sąjungos sudėtyje liekančios šalys nebepripažins JK išduotų vairuotojų pažymėjimų, todėl britų vairuotojams teks pasitikrinti, ar atskiros šalys, į kurias jie norės vykti, nereikalauja papildomo „tarptautinio vairuotojo pažymėjimo“.

Oro uostuose JK piliečiai nebegalės naudotis ES piliečiams skirtais dokumentų patikrinimo langeliais. Be to, jie galės būti apklausti pareigūnų apie jų kelionės tikslą ir trukmę.

Gyvūnų pasai

Taip pat bus įvesti nauji į Bendriją leidžiamo įsivežti alkoholio arba tabako gaminių kiekio apribojimai, o muitinės pareigūnai galės tikrinti atvykstančiųjų kelionės krepšius.

JK piliečiai daugiau negalės naudoti ES „gyvūnų pasų“ ir turės atskirai pasitikrinti, kokių dokumentų reikia norint įvežti savo augintinį į vieną ar kitą ES šalį.

ES taisyklės, ginančios oro transporto keleivius, nebebus taikomos skrydžiams į Britaniją ir britų oro linijoms, o tai reiškia, kad jų keleiviai nebegalės reikalauti kompensacijos, jeigu jų skrydis bus atšauktas arba atidėtas.

JK nebegalios neseniai įsigaliojusi ES duomenų perdavimo tarptinkliniu ryšiu tvarka, o tai leis mobiliojo ryšio bendrovėms papildomai apmokestinti britus, kurie naudojasi savo telefonais užsienyje.

Tačiau britų turistai ateityje bus išlošę bent vieną dalyką – išvykdami iš Europos jie galės susigrąžinti pridėtinės vertės mokestį už Bendrijoje įsigytas prekes.

Komisijos pateiktuose planuose išryškintos šešios svarbiausios sritys, kuriose reikės imtis skubių veiksmų „Brexit“ be sutarties atveju: leidimo gyventi ir vizų klausimų sprendimas, finansinių paslaugų teikimas, oro transporto paslaugos, muitinės ir maisto saugos taisyklės, asmens duomenų apsauga ir klimato politika.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.