Švedijoje – politinė krizė: parlamentas pirmą kartą nepatvirtino premjero

Švedijos įstatymų leidėjai trečiadienį nepatvirtino antrą pagal dydį frakciją parlamente turinčios partijos suformuotos koalicinės mažumos vyriausybės.

Konservatorius ir tikėtinas ministras pirmininkas Ulfas Kristerssonas pralaimėjo balsavimą Švedijos parlamente.<br>AP nuotr.
Konservatorius ir tikėtinas ministras pirmininkas Ulfas Kristerssonas pralaimėjo balsavimą Švedijos parlamente.<br>AP nuotr.
 Švedijos parlamentas – Riksdagas.<br> Ruters/Scanpiz nuotr.
 Švedijos parlamentas – Riksdagas.<br> Ruters/Scanpiz nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 14, 2018, 2:49 PM, atnaujinta Nov 14, 2018, 2:50 PM

Šalis be naujo ministrų kabineto gyvena nuo rugsėjo 9-osios visuotinių rinkimų.

Konservatyvios Nuosaikiosios partijos (Moderaterna) lyderis ir tikėtinas ministras pirmininkas Ulfas Kristerssonas pralaimėjo balsavimą parlamente 154 balsais prieš 195.

Koalicijos oponentai tvirtina, kad patvirtinus tokią vyriausybę daugiau įtakos įgytų prieš imigraciją nusistačiusi Švedijos demokratų partija (Sverigedemokraterna), nes ministrų kabinetas būtų priklausomas nuo jos paramos parlamente. Ši partija yra trečia pagal dydį šalies politinė jėga, o jos ištakos yra neonacių judėjime.

Trečiadienio balsavimas buvo vienas iš keturių galimų, po kurių parlamento pirmininkas Andreasas Norlenas turėtų šaukti naujus rinkimus.

Tai pirmas kartas, kai 349 deputatus turintis Švedijos Riksdagas atmetė ministro pirmininko kandidatūrą.

„Toks rezultatas reiškia, kad parlamentas atmetė mano pasiūlytą ministro pirmininko kandidatūrą“, – sakė A. Norlenas ir pridūrė, kad ketvirtadienį pratęs derybas su partijų lyderiais. Daugiau jokių detalių apie būsimas derybas jis nepateikė.

Rugsėjį vykusiuose rinkimuose nė vienas iš politinių blokų neužsitikrino daugumos. Kairysis sparnas ir centro dešinieji surinko po maždaug 40 proc. balsų, todėl abu blokai pradėjo ilgas ir sudėtingas derybas dėl koalicijos suformavimo.

Centro partijos (Centerpartiet) lyderė Annie Loof (Ani Liov), balsavusi prieš U. Kristerssoną, sakė, kad jis išardė 14 metų gyvavusį centro dešiniųjų aljansą, pasiūlęs sudaryti dviejų partijų vyriausybę neįtraukiant į ją likusių dviejų bloko narių.

Aljansą sudaro Nuosaikioji partija, Krikščionių demokratų partija (Kristdemokraterna), Centro partija ir Liberalų partija (Liberalerna).

Laikinai premjero pareigas einantis Stefanas Lofvenas (Stefanas Liovenas), vadovaujantis didžiausiai Švedijos socialdemokratų darbo partijai (SAP), sakė norįs aptarti su A. Loof galimybę jai mėginti formuoti koaliciją.

A. Loof anksčiau sakė, jog nenorėtų pati užimti ministro pirmininko posto, tačiau yra pasirengusi pamėginti suformuoti vyriausybę.

Politologai prognozuoja, kad ši užduotis bus pavesta arba A. Loof, arba S. Lofvenui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.