Theresa May stojo prieš parlamentarus: „Brexit“ įvyks nepaisant to, kas nutiks“

Trečiadienio vakarą Jungtinės Karalystės ministrai patvirtino „Brexit“ susitarimą, tačiau jau ketvirtadienio rytą vyriausybėje kilo chaosas.

Theresa May stojo prieš parlamentarus. <br> AFP/Scanpix nuotr.
Theresa May stojo prieš parlamentarus. <br> AFP/Scanpix nuotr.
 Iš Th.May vyriausybės atsistatydino jau 5 ministrai.<br> Zuma Press/Scanpix nuotr.
 Iš Th.May vyriausybės atsistatydino jau 5 ministrai.<br> Zuma Press/Scanpix nuotr.
Iš pareigų atsistatydino „Brexit“ sekretorius Dominicas Raabas. <br>AP/Scanpix nuotr.
Iš pareigų atsistatydino „Brexit“ sekretorius Dominicas Raabas. <br>AP/Scanpix nuotr.
 Esther McVey.<br> PA Wire/Scanpix nuotr.
 Esther McVey.<br> PA Wire/Scanpix nuotr.
J.Corbynas.<br>„PA Pictures“/„Scanpix“ nuotr.
J.Corbynas.<br>„PA Pictures“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Nov 15, 2018, 11:06 AM, atnaujinta Nov 15, 2018, 2:58 PM

Pirmasis pasitraukė jaunesnysis ministras Šiaurės Airijos klausimams Shaileshas Vara. Vėliau pareigų atsistatydino „Brexit“ sekretorius Dominicas Raabas, skelbia „The Guardian“.

Ekspertai tvirtino, kad D.Raabo pasitraukimas gali sukelti domino efektą ir tai pasitvirtino.

Apie savo pasitraukimą po valandos paskelbė darbo ir pensijų reikalų sekretorė Esther McVey, jaunesnioji „Brexit“ ministrė Suella Braverman, parlamento sekretorė švietimo departamente Anne-Marie Trevelyan ir parlamento sekretorius „Brexit“ klausimais Ranilas Jayawardenas.

Baiminamasi, kad parlamentarai gali pasiūlyti skelbti balsavimą dėl pasitikėjimo Th.May vyriausybe.

Toks balsavimas bus organizuojamas jeigu to pareikalaus 48 Konservatorių partijos nariai. Sklinda gandai, kad šis skaičius jau yra pasiektas.

Stojo prieš parlamentarus

Po po savo kabineto ministrų pasitraukimų Th.May stojo prieš parlamentarus Bendruomenių rūmuose.

Ji tvirtino, kad Davido Camerono vyriausybė, kuri atvedė Jungtinę Karalystę prie „Brexit“ neturėjo pasiruošusi galimo veiksmų plano, tad jai teko dirbti nuo nulio.

Jungtinės Karalystės ministrė pirmininkė Th. May ketvirtadienį britų parlamentarams pareiškė, kad jei jie neparems jos susitarimo su Briuseliu projekto, iškils galimybė, kad šalis iš Europos Sąjungos išstos be jokio susitarimo arba išvis nebus jokio „Brexit“.

„Galime pasirinkti išstoti be susitarimo, galime rizikuoti tuo, kad nebus išvis jokio „Brexit“, arba galime pasirinkti susivienyti ir paremti geriausią susitarimą, dėl kurio galima susiderėti“, – parlamentui pasakė Th. May.

Jai paminėjus „jokio „Brexit“ galimybę, kai kurie parlamentarai pritariamai šaukė.

Po Th.May kalbos prabilęs Leiboristų partijos lyderis Jeremy Cornybas pareiškė: „Vyriausybė skendi chaose“.

„Jeigu D.Raabas negali pritarti susitarimui, tai to negali daryti ir parlamento nariai“, – kalbėjo J. Corbynas.

Daugelis parlamentarų premjerei uždavė klausimus. Konservatorių partijos parlamentaras Markas Francoisas tvirtino, kad jau yra 84 šios partijos parlamentarai, kurie nebalsuos už „Brexit“ susitarimą ir šis skaičiuos nuolatos auga.

Th.May M.Francoisui atsakė, kad parlamentarų valia ar duoti šaliai „Brexit“ ar sužlugdyti esamus susitarimus.

Parlamentarams kritikuojant premjerės poziciją ir dabartinę situaciją ji pareiškė, kad „Brexit“ bus pasiektas bet kokia kaina ir ministrų atsistatydinimai tam įtakos nepadarys.

Pasitraukę ministrai kritikavo premjerės planą

Po pasitraukimo D. Raabas tvirtino esąs nusistatęs prieš neapibrėžtos trukmės „apsidraudžiamąjį planą“, turintį garantuoti, kad tarp Airijos Respublikos ir Jungtinei Karalystei priklausančios Šiaurės Airijos provincijos neatsirastų realios sienos. Pasak D. Raabo, ES turės „veto teisę mūsų galimybei pasitraukti“.

„Jokia demokratinė valstybė dar nėra pasirašiusi susipančioti tokiu plačiu režimu, primestu iš išorės, be jokios demokratinės priežiūros, kaip bus taikomi įstatymai, taip pat be galimybės nuspręsti pasitraukti iš šio susitarimo“, – rašė jis.

D. Raabo atsistatydinimas yra skaudus smūgis Th. May, vėliau ketvirtadienį turinčiai kreiptis į parlamentą dėl „Brexit“ sutarties projekto, kuriam ankstesnę dieną, po penkias valandas trukusių įtemptų debatų, „kolektyviai“ pritarė Jungtinės Karalystės vyriausybė.

Premjerei gali būti sunku įtikinti pakankamai įstatymų leidėjų pritarti susitarimui su Europos Sąjunga.

Kad pasiektų šį susitarimą, Th. May padarė kai kurių svarbių nuolaidų. Pavyzdžiui, numatoma, kad Britanija pereinamuoju laikotarpiu ir galbūt dar daug ilgiau liks susieta su ES muitų sąjunga.

Leiboristų partijos atstovai pareiškė, kad tai puikiai parodo šalyje vyraujantį susiskaldymą.

„Vyriausybė byla priešais mūsų akis. Tai jau antras kartas, kada „Brexit“ sekretorius nepalaiko premjerės plano“, – tvirtino leiboristas Jonas Trickettas.

Opozicija teigia, kad D.Raabas jau 20 ministras atsistatydinęs iš Th.May vyriausybės per dvejus darbo metus ir ji nebeturi nei vyriausybės, nei parlamento, nei žmonių pasitikėjimo.

Televizijos laidai „Good Morning Britain“ leiboristų atstovas „Brexit“ klausimams Keiras Starmeris sakė, parengtas skyrybų dokumentas yra „apgailėtinai nesėkmingas“ derybų rezultatas.

Jis taip pat užsiminė, kad Th. May veikiausiai nevertėtų tikėtis, kad pagrindinė opozicijos politinė jėga parūpins jai trūkstamų balsų, daliai pačios premjerės vadovaujamų konservatorių leidus suprasti, kad jie balsuos prieš susitarimą.

Sveikatos apsaugos sekretorius Mattas Hancockas savo ruožtu pareiškė BBC radijui, kad įstatymų leidėjai turėtų pritarti „skyrybų sutarties“ juodraščiui, nes kitokie scenarijai yra „atstumiantys“.

„Galiausiai tai leis mums susigrąžinti (valstybės) kontrolę“, – nurodė jis.

Konservatorius Iainas Duncanas Smithas tvirtino, kad „Brexit“ sekretoriaus atsistatydinimas parodo, kad į jo nuomonę vyriausybėje nebuvo atsižvelgiama.

Pasitraukęs jaunesnysis Šiaurės Airijos reikalų ministras S. Vara taip pat kritikavo susitarimą ir tvirtino, kad jis „Jungtinę Karalystę palieka pusiaukelėje be jokios aiškios ribos, kada šalis taps suverenia valstybe“.

Tuo tarpu E.McVey kalbėjo, kad pasitraukdama iš ES Jungtinė Karalystė viena turės apmokėti 39 mlrd. svarų (44 mlrd. eurų) skyrybų sąskaitą ir tai nėra priimtina.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.