Po žagintojo išteisinimo per Airiją ritasi kelnaičių protesto banga

Per Airiją ritasi protestų banga, kurią išprovokavo praėjusią savaitę teismo priimtas sprendimas išteisinti 17-metės išžaginimu kaltintą vyrą.

 Airijos parlamentarė Ruth Coppinger protestuodama viešai pademonstravo savo apatinius.<br> PA/Scanpix nuotr.
 Airijos parlamentarė Ruth Coppinger protestuodama viešai pademonstravo savo apatinius.<br> PA/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BBC, lrytas.lt

Nov 16, 2018, 11:41 AM, atnaujinta Nov 16, 2018, 2:41 PM

Teisme kaltinamojo advokatė prisiekusiesiems sakė: „Turite pamatyti, kaip ji buvo apsirengusi. Ji dėvėjo kelnaites su juostele nėriniuotu priekiu.“

Netrukus po šios kalbos 27-erių metrų vyras buvo pripažintas nekaltu dėl išprievartavimo.

Reaguodama į tai, viena Airijos parlamentarė nusprendė kolegoms pademonstruoti savo apatinius, kad atkreiptų kolegų dėmesį į „nuolatinį aukų kaltinimą“.

Ruth Coppinger antradienį Daile (Airijos parlamente) iš rankovės išsitraukė mėlynas nėriniuotas kelnaites: „Turbūt tai atrodo gėdinga, rodyti čia kelnaites su juostele... o kaip, jūs manote, jaučiasi išprievartavimo auka ar moteris, kai jos apatiniai šitaip demonstruojami teismo salėje?“

Prieštaringa prievartos byla

Bylą, kurioje vyras buvo išteisintas dėl nepilnametės išžaginimo, lapkričio 6-ąja visuomenei nušvietė laikraštis „Irish Examiner“.

Kaltinamas viso teismo proceso metu tvirtino, kad lytiniai santykiai tarp jo ir merginos vyko abipusiu sutikimu. Tačiau jo pagrindinės advokatės Elizabeth O'Connel baigiamojoje kalboje išsakyti teiginiai sukėlė didžiulį pasipiktinimą ir protestų bangą.

„Ar įrodymai paneigia tai, kad ji jautė trauką atsakovui ir buvo nusiteikusi su kuo nors susitikti, su kuo nors santykiauti?, – advokatę citavo „Irish Examiner“. – Turite pamatyti, kaip ji buvo apsirengusi. Ji dėvėjo kelnaites su juostele nėriniuotu priekiu.“

Protestai dėl seksualinio apsisprendimo

Dieną po laikraščio publikacijos Dublino Prievartos krizių centro vadovė sukritikavo teisininkės argumentus. Nors ji neginčijo teismo nuosprendžio, bet paragino keisti teisinę sistemą, kuri, anot jos, leidžia dažnai daryti tokias prielaidas.

Istorijai sulaukus daugiau žiniasklaidos dėmesio, pasipiktinimas greit persikėlė į socialinius tinklus. Naudodamos grotažymę #ThisIsNotConsent (liet. tai ne sutikimas), airės viešino savo įvairių formų, spalvų ir medžiagų apatinių kelnaičių nuotraukas, taip protestuodamos prieš teisme gyvybos panaudotus metodus.

Prie Korko teismo rūmų, kur ir bylos svarstymas, susirinko apie 200 žmonių, o moterys ant pastato laiptų paskleidė savo apatinius.

Sostinėje Dubline buvo nutiesta „skalbinių virvė“, ant kurios moterys iškabino apatines kelnaites.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.