Jungtinės Karalystės premjerė vyks į Briuselį derybų dėl tolesnių ryšių su ES

Didžiosios Britanijos ministrė pirmininkė Theresa May sekmadienį sakė ateinančią savaitę vyksianti į Briuselį tartis dėl Jungtinės Karalystės tolesnių ryšių su Europos Sąjunga ir perspėjo, kad potencialus jos nuvertimas šioms deryboms neišeitų į naudą.

 Th. May pabrėžė, kad ateinanti savaitė „Brexit“ derybomsbus „kritinė“. <br> AFP/Scanpix nuotr.
 Th. May pabrėžė, kad ateinanti savaitė „Brexit“ derybomsbus „kritinė“. <br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 18, 2018, 3:14 PM

Po audringos savaitės, per kurią Londonas ir ES sutarė dėl „Brexit“ sutarties projekto, vėliau griežtai sukritikuoto Jungtinės Karalystės parlamente, Th. May sakė, kad išstojimo sutartis būtų pasirašyta tik tuo atveju, jeigu susitarimas dėl būsimų ryšių būtų patenkinamas.

Th. May pabrėžė, kad ateinanti savaitė „Brexit“ deryboms bus „kritinė“.

Nors uoliausi „Brexit“ šalininkai premjerės centro dešiniojoje Konservatorių partijoje nori, kad Th. May būtų pakeista, ji sakė, kad kol kas oponentai neturi pakankamai balsų balsavimui dėl nepasitikėjimo inicijuoti.

„Keliausiu atgal į Briuselį“, – televizijai „Sky News“ sakė Th. May ir pridūrė, kad susitiks su Europos Komisijos pirmininku Jeanu-Claude'u Junckeriu.

„Šią savaitę dėmesys bus sutelktas į ateities ryšius, – pabrėžė premjerė. – Nesusitarsime dėl išstojimo dalies... kol gausime, ko norime dėl būsimų ryšių, nes šios (abi dalys) eina kartu.“

Ši pozicija gali apraminti kai kuriuos „Brexit“ šalininkus Th. May kabinete. Šeštadienį jie užsiminė, kad galėtų toliau remti Th. May, jeigu būtų rengiamos tolesnės derybos.

Th. May gali sulaukti interpeliacijos, jeigu mažiausiai 15 proc. konservatorių įstatymų leidėjų – kitaip tariant, 48 deputatai – pateiks raštus, skelbiančius, kad premjerė prarado jų palaikymą.

Jau daugiau kaip 20 parlamento narių yra viešai tai pasakę.

Paklausta, ar šis skaičius galėtų pasiekti 48, Th. May atsakė: „Kiek žinau – ne.“

„Mes nesiblaškysime, – pridūrė ji. – Šiuo metu vadovybės pakeitimas nepadarytų derybų nė kiek lengvesnių. Tai nepakeis parlamento aritmetikos.“

Premjerė sakė, kad jos pakeitimas tik atneštų netikrumo ir galėtų užvilkinti derybas bei priversti atidėti planuojamą Britanijos išstojimo iš ES datą – ateinančių metų kovo 29 dieną.

Rūpesčiai parlamente

Ketvirtadienį dėl „Brexit“ sutarties projekto atsistatydino keturi ministrai, o įstatymų leidėjai sukurpė deklaraciją, skelbiančią, kad šio dokumento parlamente prastumti nepavyks. Tuo metu „Brexit“ palaikantys konservatoriai pradėjo teikti raštus dėl nepasitikėjimo.

Th. May vadovauja konservatorių mažumos vyriausybei, palaikoma vienos Šiaurės Airijos partijos. Tačiau „Brexit“ šalininkai jos partijoje, Šiaurės Airijos Demokratinė junionistų partija (DUP) ir opozicija pažadėjo balsuoti prieš „Brexit“ sutarties juodraštį.

„Brexit“ šalininkai tarp konservatorių baiminasi, kad ši sutartis dar daugeliui metų prikaustys Britaniją prie Briuselio.

Narystės ES šalininkai savo ruožtu sako, kad pagal dabartinį susitarimą Jungtinė Karalystė, išstojusi iš Bendrijos, atsidurtų blogesnėje padėtyje negu būdama jos narė. Jų siūloma išeitis – surengti naują „Brexit“ referendumą.

Paklausta, ką darytų, jeigu pralaimėtų balsavimą parlamente, Th. May atsakė: „Yra procesas, kurį parlamentas turės atlikti. Jeigu susiklostytų, kad susitarimas būtų prarastas, vyriausybė pateiktų pasiūlymų, koks turėtų būti kitas žingsnis.“

Pasak jos, pagrindinės opozicinės kairiosios Leiboristų partijos lyderis Jeremy Corbynas „žaidžia partinę politiką“, naudodamasis „Brexit“ procesu.

„Bendruomenių Rūmuose esama tokių, kas nori tiesiog sustabdyti „Brexit“. Manau, žmonių pasitikėjimui politika ir parlamentu būtina, jog išpildytume (rinkėjų valią) dėl „Brexit“, – pridūrė premjerė.

Per 2016 metais surengtą „Brexit“ referendumą iš išstojimą iš ES nubalsavo 52 proc. dauguma.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.