Pora Lenkijoje susidūrė su absurdiška problema: vaikai tapo nereikalingi

Lenkijoje tos pačios lyties poros susidūrė su problema – jos negali įregistruoti savo vaikų, mat šalyje tokios šeimos nėra pripažįstamos. Todėl užsienyje gimę, bet į Lenkiją grįžę vaikai lieka be asmens dokumentų.

Tos pačios lyties porų vaikai Lenkijoje neregistruojami.<br>„PA Pictures“/„Scanpix“ nuotr.
Tos pačios lyties porų vaikai Lenkijoje neregistruojami.<br>„PA Pictures“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„TVN24“, „Lietuvos rytas“

Nov 18, 2018, 4:47 PM

Į Lenkiją iš Jungtinės Karalystės grįžusi Sylwia ir jos partnerė susidūrė su problema. Tėvynėje jų vaikas jau trejus metus negali gauti jokio dokumento. Jungtinėje Karalystėje vaikas turi gimimo liudijimą, bet jame įrašyta, kad Victoras turi dvi motinas.

Britams tai jokių kliūčių nesudaro, o lenkams atvirkščiai – tai tapo problema.

Susidarė absurdiška situacija – oficialiai Victoras Lenkijoje nė neegzistuoja.

Valdininkai bado pirštu į konstituciją ir tikina, kad joje įrašyta, esą šeimą sudaryti gali tiktai vyras ir moteris, todėl tokio vaiko registruoti negalima.

„Mums atsisakė išduoti lenkišką gimimo liudijimą, nes tai esą prieštarauja pagrindiniams Lenkijos įstatymams“, – pasakojo Victoro motina Sylwia.

Šeima yra įkliuvusi biurokratijos spąstuose.

„Lenkijos institucijos tikino, kad bet koks dokumentas, kuriame minima tos pačios lyties atstovų santuoka, gali pažeisti visuomenės normas ir taisykles.

Tačiau man tokie argumentai yra pernelyg abstraktūs“, – tikino Varšuvos universiteto Tarptautinės teisės instituto darbuotojas Pawelas Marciszas.

Tais atvejais, jeigu Lenkijos piliečiai susilaukė vaikų užsienyje, jų gimimo liudijimas turi būti išverčiamas tėvynėje ir jo pagrindu suteikiamas asmens kodas.

Bet čia susiduriama su problema, mat išduotas gimimo liudijimas turi būti išverstas nekeičiant jo. O lenkų valdininkai sako nė negalintis užpildyti dokumento formos, nes joje nėra laukelio, skirto dviem motinoms.

Tačiau Lenkijos aukščiausiasis administracinis teismas neseniai nusprendė, kad taip elgdamiesi valdininkai pažeidžia vaiko, Lenkijos piliečio, teises.

„Vaikas negali būti atsakingas už savo tėvų veiksmus. Jis negali būti diskriminuojamas dėl savo kilmės arba dėl tėvų lytinės orientacijos, taip pat dėl rasės, religijos ar kitų priežasčių“, – tikino Ombudsmeno tarnybos strateginių bylų koordinatorė Zuzanna Rudzinska-Bluszcz.

Teismas spalio mėnesį priėmė sprendimą panašioje byloje. Jos metu du Lenkijos piliečiai vyrai, kuriems surogatinė motina pagimdė kūdikį JAV, kreipėsi į teismą, nes mažyliui nenorėta suteikti Lenkijos pilietybės.

Teismas nusprendė, kad taip buvo pažeistos vaiko teisės.

„Ar turime Vaiko teisių konvenciją? Turime. Lenkijos konstitucija taip pat gina vaiko teises. Tai susiję su vaiko, ne su jo tėvų ar surogatinės motinos, teisėmis. Todėl į jas turi būti atsižvelgta“, – tikino P.Marciszas.

Dabar abu atvejus ir vėl turės analizuoti valdininkai. Tačiau pastarieji jau privalės atsižvelgti į teismo sprendimą.

Sylwia tikino, kad sužibo viltis išspręsti šią problemą.

„Kiekvieną kartą, kai grįžtu į Lenkiją, bijau, kad iš manęs atims vaiką“, – tikino Sylwia.

Tiesa, su Victoru ji ir jos partnerė gali laisvai keliauti, nes berniukui išduotas pasas Jungtinėje Karalystėje. Tačiau, pasak motinos, problemos tai iš esmės nesprendžia.

„Pirmiausia nežinome, kas bus, kai įvyks „Brexit“.

Be to, jeigu vaikas susirgs, kai būsime Lenkijoje, negalėsime jo nuvesti pas gydytoją, nes jis neturi net asmens kodo“, – piktinosi Sylwia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.