Rusijai policininkų neužtenka? Sugalvota įkurti naujas pajėgas

Vieną didžiausių pasaulyje policijos struktūrų turinti Rusijos Federacija dabar planuoja įkurti naują policininkų dalinį. Jie rūpintųsi į šalį atvykstančių turistų saugumu svečiuojantis ir jų keliama grėsme rusams.

Rusijoje gali atsirasti dar vienas, jau 15-asis, specialus policijos padalinys.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Rusijoje gali atsirasti dar vienas, jau 15-asis, specialus policijos padalinys.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai LR, Maskva

Nov 18, 2018, 6:28 PM

Rusijos visuomenės nuomonės tyrimo centras (RVNTC) valdžios užsakymu surengė gyventojų apklausą specifine tema: ar šaliai reikalinga dar viena policija – turistinė?

Atsakymas buvo teigiamas: trys ketvirtadaliai rusų pasirinko variantus „reikalinga“ ir „labiau reikalinga nei nereikalinga“, rašo „Lietuvos rytas“.

Apklausa telefonu vyko 2018-ųjų spalį. Joje dalyvavo 1,6 tūkst. pilnamečių rusų. 95 proc. tikimybė, kad maksimali paklaida nesiekia 2,5 proc.

Politologų tvirtinimu, dabar rusams reikia laukti, kad atsiras dar vienas policijos korpusas – specialus padalinys viešajai tvarkai saugoti, kurio tikslas būtų garantuoti savų ir užsienio turistų saugumą.

Tai bus jau 15-oji šalies teisėsaugos tarnyba, remiantis federalinio biudžeto ataskaitos duomenimis. Šios ataskaitos skyrių „Nacionalinio saugumo ir teisėsaugos veikla“ sudaro 14 poskyrių.

Be kita ko, juose nurodytos prokuratūros, tyrimo, justicijos, vidaus reikalų, saugumo, pasienio tarnybos, kovos su narkotikais policijos, vidaus kariuomenės, bausmių vykdymo sistemos išlaidos.

Į šį valstybės biudžeto ataskaitos skyrių įtrauktos ir išlaidos kovai su ypatingomis situacijomis, migracijos politikos, civilinės gynybos reikmėms, profiliniams mokslo ir pramonės tyrimams.

Turėti tiek padalinių – brangu. Rusijos federalinio biudžeto lėšos, kurios skiriamos nacionaliniam saugumui ir teisėsaugos veiklai, beveik keturis kartus viršija išlaidas švietimui ir net šešis kartus didesnės nei išlaidos sveikatos apsaugai.

Tačiau stebėtis nėra kuo. Oficialiais pasaulio policijos statistikos duomenimis, Rusija yra labiausiai policinė ar viena iš labiausiai policinių pasaulio šalių, t. y. turi vieną didžiausių policijos aparatų.

Vidaus reikalų organų darbuotojų skaičius siekia 746 859 ir dar reikia pridėti 340 tūkst. „Rosgvardijos“ („Rusijos nacionalinės gvardijos“) narių.

Šalis turi 146 mln. gyventojų. Tai reiškia, jog 100 tūkst. piliečių tenka apie 750 policininkų.

Galima palyginti: JAV – tiktai 196,6, Japonijoje – 202,7, Jungtinėje Karalystėje – 220,9, Gruzijoje – 238,5 policininko. Bet rusams vis maža.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.