Vokietijos ministras užsimojo bausti bevaikius žmones

Vokietijos sveikatos apsaugos ministras Jensas Spahnas paragino priversti vaikų neturinčius žmones į pensijų fondus mokėti daugiau, nei moka tėvai. Bet šalies valdžiai tokia mintis pasirodė pernelyg įžeidžianti.

Vokietijos ministras užsimojo bausti bevaikius žmones.<br>Scanpix nuotr.
Vokietijos ministras užsimojo bausti bevaikius žmones.<br>Scanpix nuotr.
J.Spahno idėjos vyriausybė kratosi.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
J.Spahno idėjos vyriausybė kratosi.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

„Deutsche Welle“, „Lietuvos rytas“

Nov 20, 2018, 6:58 AM

Ministras paaiškino, jog vaikų neturintys žmonės turėtų mokėti daugiau mokesčių į pensijų draudimo fondą nei tie, kurie yra sukūrę šeimas.

J.Spahnas likraštyje „Sudwest Presse“ išspausdintame komentare ragino iš principo persvarstyti pensijų sistemą ir įvesti daugiau sąžiningumo.

„Einamojo finansavimo sistemoje senjorai gauna pinigus iš jaunuolių – net jeigu jie yra kitų žmonių vaikai“, – rašė ministras.

Jis taip pat tikino kalbėjęs su vienu vaikų neturinčiu žmogumi, kuris patikino, kad būtų pasirengęs daugiau finansiškai prisidėti, kad pensijų sistema neatsidurtų bėdoje.

Vokietijos darbo ministras Hubertus Heilas prieštaringai vetinamą pasiūlymą pavadino itin keista mintimi.

„Ja norima nubausti žmones, kurie neturi vaikų. Juolab kad tai dažnu atveju nėra pasirinkimas“, – aiškino ministras.

Šiuo metu skirtumo tarp vaikų turinčių ir neturinčių vokiečių pensijų įmokų nėra, tačiau bevaikiai 23–64 metų žmonės dabar moka 0,25 procentinio punkto didesnes ilgalaikio slaugos draudimo įmokas nei turintieji vaikų.

Jo nuomone, šis skirtumas turėtų būti dar didesnis.

„Tėvai augina tuos, kurie ateityje prisidės ir išlaikys pensijų sistemą. Vyriausybė turi užtikrinti, kad sistema būtų sąžininga visoms kartoms ir būtų išvengta situacijos, kai vis daugiau jaunų žmonių randa būdų, kaip nevykdyti prievolių“, – rašė sveikatos apsaugos ministras.

Darbo ministras H.Heilas, priklausantis centro kairės Socialdemokratų partijai, tikino, kad parama šeimoms turi ateiti iš kitų šaltinių.

„Jeigu norime sustiprinti pensijų draudimo finansinį pagrindą, turime galvoti apie didesnį turtingiausių žmonių indėlį“, – kalbėjo politikas.

J.Spahno apmąstymai svarbūs, nes jis yra laikomas vienu iš trijų galimų kanclerės Angelos Merkel įpėdinių Krikščionių demokratų sąjungos (CDU) lyderio poste.

Kiti daugiausia galimybių laimėti turintys kandidatai gruodį vyksiančiuose partijos lyderio rinkimuose yra CDU generalinė sekretorė Annegret Kramp-Karrenbauer ir buvęs parlamentinės grupės lyderis Friedrichas Merzas.

A.Merkel pranešė nebesieksianti ir kitos kanclerio kadencijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.