Kraupios istorijos atomazga: adatas į braškes smaigstė iš keršto

Kelis mėnesius australai labai akylai stebėjo, ką deda į burną, – po adatų braškėse skandalo visi buvo sunerimę dėl maisto produktų saugumo. Pareigūnai pagaliau surado, nuo ko šis košmaras prasidėjo.

Adatų uogose skandalas labai pakenkė visai Australijos braškių industrijai.<br>AP nuotr.
Adatų uogose skandalas labai pakenkė visai Australijos braškių industrijai.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AP, ELTA, „Lietuvos rytas“ inf.

Nov 23, 2018, 2:21 PM

Tiriant Australijoje paniką sukėlusius atvejus, kai braškėse rastos susmaigstytos siuvimo adatos, suimta moteris. Sekmadienį apie tai pranešė policija, o pirmadienį jau prasidėjo teismas.

Aiškėja, kad viena braškių fermos darbuotoja My Ut Trinh nutarė į braškes kaišyti adatas siekdama atkeršyti buvusiems darbdaviams. 50-metė, pasak tyrėjų, norėjo pakenkti buvusiai darbovietei.

Moteris – pabėgėlė iš Vietnamo, ji atvyko į Australiją prieš du dešimtmečius ir jau kurį laiką turi šios šalies pilietybę.

Ji dirbo braškių pakuotojų pamainos vadove fermoje „Berrylicious“ netoli Brisbano.

Įtariama, kad adatas ji sukaišiojo į uogas tarp rugsėjo 2 ir 5 dienos. Policija ją susekė, kai buvo ištirti DNR mėginiai, rasti ant adatų braškėse. Jie sutapo su My Ut Trinh.

„Galiu pripažinti, kad tai buvo vienas sunkiausių tyrimų, kuriuose man yra tekę dalyvauti“, – sakė detektyvas vyresnysis inspektorius Jonas Wackeris.

Moteriai pateikti kaltinimai pagal 7 punktus, įskaitant siekį pakenkti maisto produktų vartotojams ir tyčinį mėginimą sukelti ekonominius praradimus. Jai gresia iki 10 metų kalėjimo, jeigu bus nuteista.

Pirmosios uogos su adatomis prekybos centruose aptiktos rugsėjį. Tada į medikus kreipėsi vyras, kurį suvalgius braškių pradėjo kamuoti skrandžio skausmai.

Nuo rugsėjo visoje šalyje nustatyta daugiau negu 100 atvejų, kai vaisiuose ir uogose, dažniausiai braškėse, surasta smeigtukų bei adatų. Dar vienas toks atvejis užfiksuotas kaimyninėje Naujojoje Zelandijoje.

Nors didesnių sužeidimų neužfiksuota, skandalas labai pakenkė visai Australijos braškių industrijai. Uogos buvo grąžintos iš prekybos centrų, sunaikintos. Naujoji Zelandija taip pat sustabdė australiškų braškių įvežimą į šalį.

Australijoje užfiksuota 230 atvejų, kai rasta adatų braškėse. Buvo paveiktos 68 braškes pardavinėjančios bendrovės.

Ne visas adatas į braškes sukišo My Ut Trinh: kai skandalas tapo žinomas visuomenei, atsirado ne vienas, kuris bandė kopijuoti šį nusikaltimą. Taip pat būta ir melagingų pranešimų.

Beje, nusikaltimą mėginta kopijuoti ir Lietuvoje. Štai spalį Marijampolės prekybos centre vyriškis nusipirko bananų. Parsinešęs juos namo ir pradėjęs valgyti jis rado adatą.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos atstovų teigimu, Lietuvoje jie sulaukė ne vieno pranešimo apie maisto produktuose rastas adatas, tačiau įtarta, kad šios pavienės nusikalstamos veikos galėjo nutikti paskutiniuose prekybos grandinės etapuose, o ne importo metu.

Nebuvo atmetama, kad prekybos salėse apsilankę piktavaliai lankytojai galėjo tyčia prismaigstyti adatų į bananus.

Australijos braškių augintojai teigia, jog dabar galės lengviau atsikvėpti, ir piktinosi, kad krizę skatino socialiniai tinklai, melagingos istorijos, o vienintelės aukos buvo ne braškių pirkėjai, bet fermeriai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.