Rumunijoje bus atidaryta milžiniška daug valstybei kainavusi ortodoksų katedra

Rumunijoje sekmadienį bus pašventinta nauja didžiulė Ortodoksų Bažnyčios katedra, nors dalis visuomenės reiškia nepasitenkinimą, kad šiam projektui išleistos lėšos galėjo būti panaudotos ligoninėms ir mokykloms.

 Nepaisant kritikos dėl milžiniškų išlaidų, pastarąjį dešimtmetį vyriausybės viena po kitos investavo į katedros statybas, siekdamos mainais užsitikrinti įtakingos Ortodoksų Bažnyčios paramą.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Nepaisant kritikos dėl milžiniškų išlaidų, pastarąjį dešimtmetį vyriausybės viena po kitos investavo į katedros statybas, siekdamos mainais užsitikrinti įtakingos Ortodoksų Bažnyčios paramą.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 23, 2018, 4:15 PM

Tautos Išganymo katedros statybos Bukarešte prasidėjo 2010 metais. Jas planuojama užbaigti 2024-aisiais.

Tačiau jau sekmadienį katedroje vyks pašventinimo mišios, aukojamos ortodoksų Konstantinopolio ekumeninio patriarcho Baltramiejus I ir Rumunijos patriarcho Danieliaus. Manoma, kad į jas susirinks dešimtys tūkstančių tikinčiųjų iš visos šalies. Ceremonija vyks pačioje katedroje ir šalia jos.

Ši katedra „sekmadienį taps svarbiausia Rumunijoje vieta“, sakoma Ortodoksų Bažnyčios paskelbtame pranešime.

Naujoji katedra, užimanti 14 tūkst. kvadratinių metrų plotą, bus antras aukščiausias pastatas Rumunijoje. Jos varpinės bokšto aukštis - 120 metrų..

Pačiame sostinės centre už buvusio komunistinio šalies diktatoriaus Nicolae Ceausescu laikų Parlamento rūmų esančiuose maldos namuose vienu metu galės melstis 5 tūkst. žmonių.

Iš pradžių katedros statyboms buvo planuota skirti maždaug 80 mln. eurų, tačiau išlaidos jau viršijo 110 mln. eurų. Dar kelių dešimčių milijonų prireiks statiniui užbaigti.

Maždaug 75 proc. statybos išlaidų buvo finansuota iš valstybės lėšų. Tai sulaukė prieštaringų vertinimų šalyje, kur skubiai reikia investuoti į pasenusią šalies infrastruktūrą.

Maždaug 88 proc. iš 20 mln. Rumunijos gyventojų yra ortodoksai.

„Atrodo, kad valdžia yra labiau linkusi investuoti į patogumus rojuje, o ne žemėje“, – sako Bukarešto universiteto sociologijos profesorius Gelu Duminica.

Pasak jo, 1,5 mln. rumunų uždirba ne daugiau kaip 3 eurus per dieną, o kai kuriuose Bukarešto rajonuose vis dar nėra vandentiekio.

Tuo metu Rumunijos patriarchatas tvirtina, kad šaliai „reikia reprezentacinės nacionalinės katedros, simbolizuojančios tikėjimą, laisvę ir žmonių orumą“.

Nepaisant kritikos dėl milžiniškų išlaidų, pastarąjį dešimtmetį vyriausybės viena po kitos investavo į katedros statybas, siekdamos mainais užsitikrinti įtakingos Ortodoksų Bažnyčios paramą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.