Vaikų atėmimai drebina ir kaimynus: aptiko būrį tik loti mokančių vaikų

Vaikų atėmimų istorijos įaudrino ne tik Lietuvos, bet ir Lenkijos visuomenę. Tik Varšuvoje skandalą sukėlęs įvykis lėmė ne raginimus riboti, bet plėsti ir skubinti vaikų atskyrimą nuo neatsakingais laikomų tėvų.

Išnaudojami vaikai glausdavosi būdose su šunimis, todėl geriau mokėjo keturkojų, o ne žmonių kalbą.
Išnaudojami vaikai glausdavosi būdose su šunimis, todėl geriau mokėjo keturkojų, o ne žmonių kalbą.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Varšuva

Dec 6, 2018, 9:10 PM

Lenkai pasipiktino, kai paaiškėjo, kad socialinės tarnybos daug metų ignoravo patologiją vienoje psichiškai atsilikusių tėvų šeimoje ir leido jiems auginti dešimt vaikų.

Demaskuota realybė pasirodė siaubinga: tėvai vaikams išlaikyti skiriamus pinigus pragerdavo, atžalomis nesirūpino, tad vaikai užaugo mokėdami loti, o ne kalbėti, nes augo šunų būdose.

Įvykius tirianti policija prasitarė, kad vaikai buvo ne tik mušami, bet ir prievartaujami, o dar bent šeši kūdikiai ar vaisių palaikai gali būti užkasti aplinkiniuose laukuose.

Minios ieškojo dvylikamečio

Prieš dvi savaites tūkstantis žmonių – policininkai, kariškiai, savanoriai – dvi paras ieškojo pradingusio dvylikamečio Danielio Sekowskio.

Izdebkų kaime Priekarpatės regione gyvenęs berniukas buvo išėjęs pasisvečiuoti pas močiutę, gyvenančią už kelių šimtų metrų, o popietę grįždamas pasiklydo kalnuose.

Paiešką apsunkino tai, kad Danielis turi vystymosi sutrikimą, bijo svetimų žmonių, beveik nekalba, nesugeba garsiai šaukti. Gelbėtojai spėjo, jog vaikas girdi, tačiau neatsiliepia į jų šūksnius.

Ploną megztuką vilkintį, basą vaiką laiku rasti padėjo ir jam gyvybę išgelbėjo kartu buvęs šuniukas.

Jis naktį, kai temperatūra nukrito beveik iki nulio, prisiglaudęs dalijosi savo šiluma ir neleido berniukui sušalti, o vėliau pradėjo loti ant praeinančio grybautojo, kuris apie tai pranešė policininkams.

Vaiko paieškai buvo pasitelkti sraigtasparniai ir bepilotės skraidyklės, visą operaciją transliavo televizija, todėl šalį apėmė džiugus palengvėjimas dėl išgelbėtos berniuko gyvybės.

Suėmė berniuko tėvą

Po kelių dienų policija areštavo Danielio tėvą 37 metų Krzysztofą Sekowskį, o devynis jo brolius ir seseris išvežė į vaikų namus.

Policijos psichologei, kalbinusiai vaikus, kilo įtarimas, jog tėvas vaikus ne tiktai muša, bet ir prievartauja.

Slapta darant kratą buvo aptiktos sukruvintos septynmetės Danieliaus sesutės kelnaitės, o mergaitė nerišliai pasisakė, kad su ja „sukeldamas skausmą žaidė“ tėtis.

Policija atsisakė viešinti tyrimo rezultatus, tačiau prasitarė, kad vaikų apklausa sudėtinga, nes ne visi sugeba šnekėti žmonių kalba.

Vienas tyrėjas televizijai TVN anonimiškai pasakojo, jog vaikų motina per apklausą prisipažino mačiusi, kaip vyras miega vienoje lovoje su vaikais ir glosto netgi trejų metų dukrelės ir šešiamečio sūnaus lyties organus.

Moters toks vyro elgesys nešokiravo, ji esą tik prašė vaikų stipriai nemušti.

Valgė kartu su šunimis

Televizijai TVN pavyko prakalbinti Sekowskių kaimynus ir vieną giminaitę.

Ji atskleidė, kad tiek vaikų tėvui, tiek šešeriais metais vyresnei jo žmonai yra nustatytas psichinis atsilikimas.

Nė vienas iš jų niekuomet nėra oficialiai dirbęs, gyvena iš vaikams skiriamų valstybės pašalpų. Anksčiau tėvas eidavo trumpam uždarbiauti pas aplinkinius ūkininkus, bet nuo tada, kai prieš trejus metus vyriausybė kiekvienam šalies vaikui kas mėnesį pradėjo skirti po 500 zlotų (apie 117 eurų), nustojo.

Tėvai didžiąją dalį pinigų išleisdavo alkoholiui ir cigaretėms, tad vaikai neretai maistą atiminėjo iš kieme laikomų šunų.

„Kai motina išvirdavo viralo šunims, vaikai iš jų lėkščių irgi kartu srėbė“, – sakė giminaitė.

Visa dvylikos asmenų šeima gyveno mažyčiame namiūkštyje, kuriame yra tik virtuvė ir vienas kambarys, tualetas buvo įrengtas lauke. Vaikai miegojo susigrūdę po kelis lovoje, o šiltu oru dalis jų glaudėsi būdoje kartu su šunimis.

Būdoje mėgdavo nakvoti ir Danielis. Pasak gelbėtojų, bičiulystė su šuniuku jam išgelbėjo gyvybę.

„Neverta stebėtis, kad vaikų kalbą sunku suprasti, – jie daug laiko praleido su šunimis. Daugelis loja ir urzgia, tačiau nekalba“,– atskleidė šeimos giminaitė.

Minėta moteris sykį vaikų tėvo paklausė, kodėl jis nevažiuoja į miestą įsidarbinti gamykloje. Jis atsakė, kad gamyklą turi savo kelnėse ir valstybė už tai jam pakankamai moka.

„Tie vaikai nežinojo, kad vaflį reikia išvynioti iš popieriaus ir tada valgyti.

Kai pavaišinau, skubiai į burną kišo su visu popieriumi ir rijo, kad kiti neatimtų“, – televizijai pasakojo giminaitė.

Kaimynai atskleidė, jog vaikų motina mažiausiai dar šešis kartus buvo nėščia, tačiau vaikų šeimoje nepadaugėjo. Spėjama, kad įvyko persileidimai, o gemalai buvo užkasti laukuose.

Sekowskių kaimynai jau seniai įtarė, kad toje šeimoje vyksta negeri dalykai, tačiau niekam nepranešė, nes bijojo nepakaltinamo ir agresyvaus šeimos tėvo keršto.

Skurdą patiria 1,5 mln. lenkų

Giminaitė apie patologiją minėtoje šeimoje buvo pranešusi socialinėms tarnyboms, tačiau jos pasitenkino apribodamos tėvams teises, bet neužfiksavo mušimų, prievartavimų.

Izdebkų seniūnas pareiškė, kad panašių šeimų, girtaujančių ir auginančių psichiškai atsilikusius vaikus, ne tiek jau mažai.

Seniūnija tokioms šeimoms esą stengiasi padėti pagal išgales – skiria lėšų būstui remontuoti, o vaikams mokykloje suteikia nemokamus pietus, mokymosi priemonių, drabužių.

Skurdo problemą tiriantis sociologijos profesorius Rafalas Bakalarczykas teigė, kad, nepaisant bendro šalies ekonomikos augimo ir gyvenimo lygio kilimo, yra vietovių, kur labai aktuali problema yra skurdas.

Ties skurdo riba ir žemiau jos gyvena 4,3 proc., arba apie pusantro milijono, lenkų.

Pasak Kalėdų dovanas skurdžioms šeimoms vežančios organizacijos „Šventinis siuntinys“, kas penkta varginga šeima per dieną pragyvenimui gali skirti vos 6,7 zloto (1,56 euro).

Gerėjantį gyvenimą siekianti pabrėžti vyriausybė tokių šeimų problemų stengiasi neišryškinti.

Antai savaitės pradžioje policija pranešė kitame Priekarpatės regiono kaime areštavusi penkis vyrus, ne vienus metus seksualiai išnaudojusius protiškai atsilikusią mergaitę.

Jai buvo vos 11 metų, kai ją pradėjo prievartauti netikras brolis. Vėliau jis kvietėsi ir keturis bičiulius, kurių amžius – nuo 40 iki 66 metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?