Žurnalo „Time“ metų žmonės – nužudytasis Jamalas Khashoggi ir dar keli žurnalistai

Žurnalo „Time“ metų žmogaus titulą šiemet pelnė spalį Saudo Arabijos konsulate Turkijoje nužudytas žurnalistas Jamalas Khashoggis ir dar keli žiniasklaidos atstovai.

Žurnalas „Time“ 1078-ųjų netų žmogumi paskelbė žurnalistą Jamalą Khashoggį.
Žurnalas „Time“ 1078-ųjų netų žmogumi paskelbė žurnalistą Jamalą Khashoggį.
Pagerbiamas žurnalisto Jamalo Khashoggi atminimas.<br>AP nuotr.
Pagerbiamas žurnalisto Jamalo Khashoggi atminimas.<br>AP nuotr.
 Per šaudynes Anapolio dienraščio „Capital Gazette“ redakcijoje nužudyti penki darbuotojai.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Per šaudynes Anapolio dienraščio „Capital Gazette“ redakcijoje nužudyti penki darbuotojai.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Per šaudynes Anapolio dienraščio „Capital Gazette“ redakcijoje nužudyti penki darbuotojai.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Per šaudynes Anapolio dienraščio „Capital Gazette“ redakcijoje nužudyti penki darbuotojai.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2018-12-11 15:39, atnaujinta 2018-12-11 17:15

Be J.Khashoggi, žurnalas pagerbė filipiniečių žurnalistę Marią Ressą, šiuo metu Mianmare kalinamus naujienų agentūros „Reuters“ reporterius Wa Lone'ą ir Kyawą Soe Oo, taip pat Anapolio (Merilando valstija, JAV) dienraščio „Capital Gazette“ darbuotojus. Tarp jų – ir penki darbuotojai, žuvę per birželį leidinio redakcijoje surengtas šaudynes.

„Kaip ir visos žmogiškosios vertybės, drąsa pasireiškia skirtingais lygiais ir skirtingomis akimirkomis“,– komentare apie metų žmogaus rinkimus rašė „Time“ redaktoriuas Edwardas Felsentalis. „Šiais metais mes pagerbiame keturis žurnalistus ir vieną žiniasklaidos priemonę, kurie už priimtus iššūkius sumokėjo siaubingą kainą: Jamalą Khashoggi, Marią Ressą, Wa Lone ir Kyaw Soe Oo bei Anapolio dienraštį „Capital Gazette“.

„2018 metais žurnalistai rašė, ką žmonės sakė ir ką darė. Kai šie du dalykai nesutapdavo, jie tai taip pažymėdavo. Šie metai smarkiai nepakeitė to, ką daro žurnalistai ar kaip jie tai daro. Pasikeitė tai, kokią svarbą mes turime teikti jų darbui“, – rašoma žurnalo vedamajame tekste.

„Jie atstovauja platesnio masto kovai, vykdomai nesuskaičiuojamos daugybės kitų visame pasaulyje; iki gruodžio 10-osios 2018 metais buvo nužudyti mažiausiai 52 žurnalistai. Jie rizikuoja viskuo, kad papasakotų mūsų laikų istoriją“, – apie „sergėtojais“ žurnalo pramintą grupę ir jų plunksnos brolius visame pasaulyje rašė E.Felsentalis.

Margas pretendentų sąrašas

Žurnalas kasmet skiria apdovanojimą „žmogui ar grupei, kuri labiausiai dominavo naujienose arba turėjo geros ar blogos įtakos pasaulio įvykiams tais metais“.

Tarp šiemetinių pretendentų į žurnalo „Time“ metų žmogaus titulą buvo Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, JAV prezidentas Donaldas Trumpas, JAV specialusis prokuroras Robertas Muelleris, nužudytas Saudo Arabijos žurnalistas Jamalas Khashoggi, pirmadienį paskelbė leidinio redaktoriai.

Prieš paskelbdami nugalėtoją žurnalo redaktoriai paskelbia dešimties pretendentų „trumpąjį sąrašą“. Komentuodami V.Putino įtraukimą redaktoriai pažymėjo, kad Rusijos prezidentas „kovo mėnesį užtikrintai laimėjo rinkimus, pratęsdamas savo buvimą prezidento poste šešeriems metams“. Redaktoriai nurodė, kad jis valdo vykstant tyrimui dėl Rusijos kišimosi į JAV rinkimus, po buvusio rusų šnipo Sergejaus Skripalio ir jo dukters apnuodijimo Didžiojoje Britanijoje ir augant įtampai Ukrainoje.

„Time“ redaktorių nuomone, D.Trumpui, kuris 2016-aisiais jau buvo paskelbtas „Metų žmogumi“, šiemet sekėsi manevruoti tarp skandalų ir krizių, pradedant Baltųjų rūmų problemomis ir baigiant prekybos karu su Kinija bei problemomis dėl migrantų.

Į 2018-ųjų „Metų žmogaus“ vardą taip pat pretendavo Pietų Korėjos prezidentas Moon Jae-inas, kuriam, kaip primena „Time“, per šiuos metus pavyko tris kartus susitikti su Šiaurės Korėjos lyderiu Kim Jong Unu.

Į „trumpąjį sąrašą“ buvo įtrauktas ir specialusis prokuroras R.Muelleris, vadovaujantis JAV tyrimui dėl Rusijos kišimosi per 2016 metų prezidento rinkimų kampaniją. Per šį tyrimą 32 asmenų ir trijų kompanijų atžvilgiu iš viso jau pateiktas 191 kaltinimas.

Į sąrašą taip pat buvo įtraukti amerikietė Christine Blasey Ford, pranešusi apie dabartinio JAV Aukščiausiojo Teismo teisėjo Bretto Kavanaugh lytinį priekabiavimą, buvusi aktorė ir britų princo Harry žmona Meghan Markle, JAV kino režisierius Ryanas Coogleris, pastatęs filmą „Juodoji pantera“ apie tamsiaodį superherojų.

Be to, „Time“ titulą pretendavo pelnyti kampanija „March for Our Lives“, pradėta po šaudynių Floridos mokykloje. Ja siekiama atkreipti dėmesį į būtinybę griežtinti ginklų kontrolę ir į migrantų šeimas, išskirtas prie JAV sienos.

 „Time“ metų žmogų renka nuo 1927 metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.