Prieš nevykusias reformas solidarizuojasi ir Lenkijos mokytojai: ministrę varo lauk

Švietimo sistemos pertvarkymas ir mažos pedagogų algos tapo viena opiausių vyriausybės problemų ne tik Lietuvoje, bet ir kaimyninėje Lenkijoje. Pastarosios šalies švietimo ministrės kėdė taip pat jau kliba.

Lenkijos švietimo ministrė A.Zalewska susiduria su spaudimu.
Lenkijos švietimo ministrė A.Zalewska susiduria su spaudimu.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Varšuva

2018-12-12 23:42

Dėl užsitęsusio mokytojų streiko Vilniuje neseniai buvo atstatydinta švietimo ir mokslo ministrė. Vakar su tokiu pat reikalavimu į Lenkijos premjerą Mateuszą Morawieckį kreipėsi dvi didžiausios šalies mokytojų profsąjungos.

„Kiekvienam švietimo ministrui leidžiame dvejus metus dirbti, nepaisant streikų, bet Anna Zalewska šiuo laiku nepasinaudojo ir visiškai susikompromitavo“, – taip siūlymą premjerui ją atstatydinti motyvavo „Solidarumo“ profsąjungos mokytojų poskyrio vadovas Ryszardas Proksa.

Jis ministrę kritikavo dėl arogancijos, vengimo derėtis su mokytojais, pažadų netesėjimo, nevykdomos reformos, padidėjusios biurokratijos, nenoro didinti algas.

Premjerui R.Proksa nusiuntė ir statistiką apie realius mokytojų uždarbius, nes spėja, kad ministrė jam gali pateikti pagražintą informaciją.

Lenkijoje mokytojų algų dydis priklauso labiau ne nuo išdirbtų metų, o nuo to, koks iš keturių galimų kvalifikacijos lygių jiems suteiktas.

Pagal tai šiuo metu yra mokama 1956, 2052, 2437 arba 2775 zlotų (atitinkamai 455, 477, 567 arba 646 eurų) alga.

Pedagogų profsąjunga reikalauja visiems algas didinti 15 procentų, arba tūkstančiu zlotų, tačiau ministrė nusprendė jas kelti tik 5 procentais.

Be to, norima 500 zlotų papildomai premijuoti geriausius, įvedant penktą mokytojų kvalifikacijos lygį.

Tačiau ministrė sugalvojo didinti reikalavimus visoms kvalifikacijoms gauti.

Pirmai gauti reikia įvykdyti 10 reikalavimų, antrai – 14, trečiai – 19, o ketvirtai – 23. Kiekviena mokykla privalėtų dalį kvalifikacinių reikalavimų pati sugalvoti, o tai, pasak pedagogų, sukeltų chaosą ir nelygybę dėl skirtingų reikalavimų.

Be to, mokytojus papiktino didžiulė biurokratija – paaiškėjo, kad vienas ministerijos parengtas kvalifikacijos aprašas apima 134 puslapius.

Lenkijos mokytojų profsąjungos lyderis Slawomiras Broniarzas pareiškė, kad penktai kvalifikacijai gauti buvo sugalvoti tokie pat reikalavimai kaip mokslų daktaro laipsniui.

„Ministrė pamiršo, kad mokytojai privalo susitelkti į darbą su vaikais, o sumanyta naujovė yra nelogiška“, – sakė S.Broniarzas.

Kilus pedagogų pasipiktinimui ir surengus streiką ministrė Seime prisipažino, kad nauji kvalifikaciniai reikalavimai buvo parengti netinkamai ir juos reikės koreguoti.

A.Zalewska yra viena labiausiai kritikuojamų ministrų, todėl žiniasklaida spėja, jog netrukus ji bus nušalinta.

Dienraštis „Fakt“ teigia, kad premjeras M.Morawieckis planuoja pakeisti net penkis ministrus, pirmiausia A.Zalewską.

Švietimo ministrė yra kritikuojama nuo pat paskyrimo į šias pareigas prieš trejus metus. Valdančioji Teisės ir teisingumo partija įvykdė kardinalią mokyklų reformą, dėl to daugybė pedagogų neteko darbo, o vaikams teko keisti mokyklas.

Trijų pakopų sistema – pradinė mokykla, gimnazija ir licėjus – buvo pakeista į sovietmečiu veikusią dviejų pakopų pradinę ir vidurinę mokyklas.

Reformai prireikė daug lėšų, kai kuriose vietovėse susidarė klasių trūkumas, todėl kai kur mokomasi trimis pamainomis.

A.Zalewska tvirtino, kad konservatyvūs mokytojai paprasčiausiai bijo pozityvių permainų, ir ilgai nepaisė pedagogų siekių derėtis.

Įtūžę mokytojai pradėjo piketuoti, o dabar grasina surengti radikalų streiką – masiškai „susirgti“ per abitūros egzaminus arba neišvesti baigiamųjų pažymių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.